НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Предисловие

  Бодхисатвата на 20 век - Филип Филипов
Алтернативен линк

Предисловие


Тази книга е опит за поредно поставяне на въпроса, който съществува за всеки търсещ антропософ още от 1911 г. - чрез коя личност сее проявил Бодхисатва Майтрея през XX век. Въпрос, който за изминалите почти сто години е получавал различни интерпретации, но всякога е запазвал както своята актуалност, така и своята противоречивост. От една страна, книгата представлява обзор на най-ярко откроилите се досега изследвания, но от друга страна, е опит да се изложи една съвсем нова теза по проблема.

Актуалността на формулирания по-горе въпрос вълнува всеки антропософ, търсещ и следващ импулса на Михаил, защото Бодхисатвата, според Рудолф Щайнер, е онзи велик духовен Учител, който идва, за да научи човечеството как да разпознае т.нар. етерна изява на Христос в астралния свят, Учителят, който носи на хората Христовите Сила и Живот.

След като съществува една толкова отговорна и кардинална за нашето време задача, определяща бъдещето на човечеството, неизбежно възниква методологичният въпрос за начина, по който всеки човек, използващ своето ясно и конкретно съзнание, заедно със зародиша на своето имагинативно възприятие, може да разпознае скрития, но действащ сред нас Бодхисатва така, че да не се отклони от пътя на Истината и да изгуби здравия си разсъдък. Методологията на проучванията, изложена в тази книга, се основава на няколко конкретни похвати, обосновани от антропософската наука и внушени от Михаеличния импулс на нашето време. Всички те имат за цел да дадат подход за разпознаване на проявата на Бодхисатва Майтрея в XX век, който да е ясен и конкретен, лишен от всякакво атавистично ясновидство. Тази методология, детайлно описана в бележките към първа част на настоящата книга, може най-общо да бъде формулирана така: мащабно търсене в духовно-научно обосновани езотерични текстове, придружено с духовно-научен анализ и съпоставяне на данни; изграждане на работни хипотези и тези, прилагайки принципа на съответствие и аналогия в средата на свободни имагинативни размишления и имагинативно-инспиративни откровения; сравнителен анализ на ново формираните идеи, основан на модела Христос-Луцифер-Ариман; критичен анализ и проверка на всяка хипотеза/теза в работна група; причинноследствено наблюдение на живота, реализиран чрез духовната среда, изградена от всяка нова идея.

Първите импулси на изложената в тази книга нова теза датират от пролетта и лятото на 1994 г. По-късно, в продължение на седем години, идеята беше бавно и методично изследвана, а през 2001 г. получи първи публични изяви сред по-широки антропософски среди. През този период на седемгодишно узряване бяха проучени много източници както от материално, така и от духовно естество. Едва тогава авторите на тази книга се почувстваха достатъчно готови, за да споделят идеята пред публика. Така през декември 2002 г. те изнесоха първата публична лектория, в която обосноваха своите нови идеи. Не закъсняха, разбира се, трудностите и противоречията, които винаги съпътстват всеки новаторски импулс. Поради духовния и обществен мащаб на идеята в българските среди, имащи отношение към въпроса, се появиха хора, които приеха импулса като лично притежание и се впуснаха в агресивна кампания за налагането му сред аудиторията. В стремежа си да получат бърз и сензационен ефекг те разчитаха на атавистично-медиумични източници и се опитаха да компрометират същността на идеята. От друга страна, не закъсняха яростни и ненаучни коментари с фундаменталист™ уклони, произтичащи от други среди. Тази книга е опит да противопостави на описаните тенденции една ясна методология, здраво стъпила върху Михаиличните духовно-научни импулси, с които да се изчистят всички заблуди, наслоявани от слухове и фантазии.

Водени от стремеж към непосредствена инспирация от Бодхисатва Майтрея, авторите се опитват да изнесат една нова теза в чист и духовно-научен стил, в който свободата на лично мнение и волеизява са свещени. Така всички антропософи, търсещи свободния духовен и творчески импулс на Михаил, биха могли да получат повече информация по темата и сами да проведат допълнителни и по-задълбочени изследвания.

Историческата личност, изследвана в тази книга, е добре известна в българските духовни среди, но поради Студената война и езиковата бариера, съществували през изминалите десетилетия, е останала като че ли малко позната на световното антропософско общество. Благодарение на разгръщащия се Михаеличен импулс и в процеса на т.нар. европейска интеграция ние се оказваме в една нова епоха, носеща нови отговорности пред духовния свят и пред самите нас. Чрез тази книга авторите се опитват да поставят духовнокултурен мост между европейския Изток и Запад и по този начин да се направи следваща Михаилична стъпка към ново разгръщане на езотеричното християнство в световен и общочовешки план.

Независимо от личните заключения, до които би достигнал всеки един читател, авторите благодарят за отделеното време и за чистия стремеж към Истината.

Варна, септември 2006 г.


  Бодхисатвата на 20 век - Филип Филипов
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ