НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

13. РАЗГОВОР С учителя НА ИЗГРЕВ 5.1.1933 г. (написано)

  Разговори с Учителя - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

РАЗГОВОР С учителя НА ИЗГРЕВ 5.1.1933 г. (написано)


Трябва да имате мир и да се освободите от всички безпокойства, тревоги, за материални работи и страхове. Като се молите в такова състояние на мир може да добиете вътрешно проглеждане (прозрение).

Новораждането, идването на Духа Свети е един вътрешен закон. Човек трябва да се моли и да чака, а когато в човека дойде вътрешното просветление (новораждане), той ще бъде изпратен в света да извърши една работа за Бога. Тогава той не само ще се свърже с Божествения свят, но и ще работи с това, което е научил. Ученикът трябва да излезе от света на страданията и колебанията чрез размишления, като види кои качества са му необходими и да види до къде едно желание е Божествено (да знае), да наблюдава, да размишлява и да се концентрира. Да потърси Бога в любовта и милосърдието Му. Човек има всъщност да учи цяла вечност, а това е велико, грандиозно и каквото научи, трябва да го приложи и да е готов да учи друго, следващо. По колко време ще се молите, това зависи от интензивността на молитвата ви.

Като станете сутрин ще се съсредоточите и ще мислите за Бога, за Божествения порядък, който е съвършен. Концентрирането е естествен метод, при който човек може да излиза и влиза в тялото си. И когато излиза от тялото си, това да му бъде като почивка. Изпращайте всяка сутрин, обед и вечер най-хубави мисли и чувства на такива хора, с който си хармонизирате, с желание да служат на Бога и да работят за Бога и ако те не приемат тези мисли, те ще се върнат обратно при вас и то с придатък (лихва). Но, ако ги приемат, те пак се връщат при вас малко по-късно. Така, че мислите се връщат обратно при вас, както и доброто, което правите. Царството Божие се взима насила. Работете! Съзнанието расте и вие трябва да помагате на растежа му. Когато човек се отдалечи от Бога, то низшето, животинското се проявява в него и низшите сили вземат надмощие в него. При изкушенията и изпитите на ученика, необходима е будност на съзнанието. Той не трябва да говори много и да се оплаква от своите изпити, а да се радва.

ПРИМЕР: Йов изгуби: Богатство, деца и пр. Жена му го напусна и после всичко му се възвърна. Йов беше праведен и като мина излита — стана ученик. Бог е в началото и в края, а пък в средата е изкушението на кармата.
Христос започна добре, роди се, дойдоха мъдреците. После дойдоха изпитанията и после доброто. Бог казва: Аз съм алфата и омегата, т.е. в началото и в края, а в средата са изпитанията.

Тъмните сили ни изследват психологически и като намерят някоя слабост у нас, искат да ни изкушават, те искат да завладеят човека и това го считат за придобивка. А човек, като знае закона не трябва да се оставя на низшите сили да го завладеят. Затова само, ако има винаги будно съзнание, ще може да се спаси. Блажен е онзи, който минава през изпити и се ползва от тях. Бог върви през целия ви живот от дясната ви страна, а от лявата ви страна върви и ви дебне тъмен дух, той ви изкушава, за да може да ви съблазни и спъне.

Бог и светлите сили могат да те подлагат на изпит, за да видят доколко си научил нещата, до къде си стигнал, а изкушенията са само от тьмните сили, те ви тикат към греха. Бог значи изпитва човека, но не го изкушава. Изкушението кара насила човека да греши, при него има морално падане и той изгубва всичко, докато при излита от Бога, може и да не го издържи (да вдигне товара), но има право пак да повтори матурата, има възможност да издържи. Изпитите на разните хора са различни и няма двама души, които да имат еднакви изпити. Ако имате външни радости, ще имате вътрешни мъчнотии и обратно. Но никога няма да ви дадат мъчнотии едновременно и от вън и от вътре.

Глупавите хора предпочитат най-напред радостите, а после страданията, а умните — обратно. Пазете се от капаните, които са сложени пред вашите врати, отминете ги! Не се самозаблуждавайте! Възможностите за изкушенията са толкова тънки, че човек трябва да ги вижда.

Само в човека, който има стремеж, възвишен идеал, за който живее, само той, издържа на всички изпитания и изкушения. Като птичката, която я гони котката и вас, дяволът ви гони. Защо ще тичате по земята, там той е майстор, хвръкнете нагоре към Бога, там дявола не може да отиде. Трябва да се повдигнете в по-висшите светове, за да преодолявате мъчнотиите, в които сте поставени. Те са предметно учение, задачи, които трябва да разрешите. Без страдания не може. Не грешете и живейте чист живот. Щом държите идеята за Бога, вие сте в Божествената светлина и сте спасени, защото тъмните сили са слепи в нея и нищо не виждат.

Но влязат ли в ада, тъмнината е тяхната светлина, те са духовни крадци и разбойници. Земните крадци са нищо пред тях, това трябва да го знаете.

Велико е училището на земният ни живот. Вие трябва да работите много върху себе си, защото се намирате в много изкушения на външните форми, които ви заблуждават. Работете със своя ум. И станете господари на себе си.

Неблагоприятните условия, при които сте поставени, са задачи за вас, които трябва да разрешите и тогава ще имате придобивки. Сега се иска образец. Трябва да издържате в любовта, знанието, истината, доброто, правдата и пр., ще бъдете изпитани и ако не издържите, значи нямате сила, причините са вътре у вас. Това зависи от вашата воля (да не грешите). Всички трябва да минете през огън, за да се прочистите. Човек трябва да бъде изправен. Грехът не седи в многото. Една стотинка открадната и един милион, те тежат все едно, важно е мисълта и вие сте пратени сега, за да ви изпитат дали ще взимате от касата или не, защото ви готвят за служба.


  Разговори с Учителя - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ