НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

07. ЕКСКУРЗИЯ С УЧИТЕЛЯ ДО ЧЕРНИ ВРЪХ 23.IX.1941 г. за 4 дни

  Разговори с Учителя - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

ЕКСКУРЗИЯ С УЧИТЕЛЯ ДО ЧЕРНИ ВРЪХ 23.IX.1941 г. за 4 дни


Бяхме около 9 души и следобед на 23.IX. стигнахме Черни връх. Настанихме се в общата стая за туристи, а Учителят — в стаята на наблюдателя. На другия ден, рано се упътихме за Резньовете (два върха) на разстояние 20 минути от Черни връх. Имаше мъгла и прекарахме в размишление и молитва. След това, Учителят каза: Човешката душа е безплодна, когато не е изпълнена с Божията Любов и Дух. Тогава човек се чувствува като чужденец на земята. Затова, всичко каквото правите: ядете, пиете, лягате, ставате и пр., правете го за Слава Божия. Първо, тогава ще ви посети ангел (Любовта), а после Духът, който се вселява. След беседата направихме гимнастика и след това се върнахме.

Като седяхме в наблюдателницата, Учителят каза: "Ако някой е бил разбойник 20-30 години и след това е престанал да бъде такъв, то признаците му на главата и лицето като разбойник изчезват, а на ръцете остават. Когато Сатурновата линия на ръката излиза от лунния хълм, други са факторите на човешкия живот, а когато излиза от средата, от където излиза линията на живота, той самият предимно си е фактор на своя живот. Човек трябва да се хармонизира с физическия свят, а не да излиза от него. Двете уши на човека не са еднакви и когато дясното ухо е по-голямо, това показва по-голяма активност сега, отколкото в миналото. Значи, лявото е миналото, а дясното — настоящето. Има разумни сили зад всички процеси.Не казвайте, че няма кой да ви обича, защото не е вярно това — светлината ви обича, въздухът, земята, Бог ви обича, защото светлите Същества идват при вас. Помагат ви и си отиват след това. За всички същества има архива. Ръководителите на кармата, като видят, че някой човек се въплъщава на земята и има нужда от мекота, нареждат така детето, че то да получава повече от майка си, а твърдост от баща си. Но предопределението никак не ограничава нашата воля.

Много мъчно е да се откаже човек от един навик. Трябва да му дойде голямо страдание, за да се отучи от него. Когато човек прави зло, той сам се ограничава, защото не върви в съгласие със законите на природата.

Черни връх е висок 2286 м, а Резньовете са с 4 м по-ниски.

Светия е този, който възприема Божествената светлина разпръсква я наоколо и се образува ореол. Ако простите на някого и ви е неприятно да го срещнете, това не е прощаване за Бога. Ще го обичате, и ще оставите това, заслужава или не. Значи, да простиш и да обичаш, това е доста трудна работа, но вие трябва да разрешите тази малка задача. Защото сега с малко можете да я разрешите, а после и с много няма да можете да я разрешите. Обичайте, когато ви е добре и когато не страдате. Бог, като ви е пратил на земята, той е мислил за вас и не ви оставя. Вие сте на земята в една опитна школа, това е една много трудна наука, но веднъж като я научите, тогава всичко ще се оправи. Все едно че търсите някого, но не знаете улицата и номера. Този, Когото търсите е Бог. Улицата, това са ангелите, а номерът, това са добрите хора. Та каквито и мъчнотии да ви дойдат, благодарете, защото те са материали, с които трябва да боравите. Щом влезете в духовния живот и почнете да напредвате, ще дойдат и тъмните сили (противоречията) да ви изкушават. Но Бог тогава пък ще дойде да работи върху вас. Това е закон.

Страданията са за едни изпит, а за други — изправление. Значи, целия живот за човека е една велика школа за учене.
През хубаво време обикаляхме околностите. Незабелязано и в радост минаваха часовете в тези Божествено чисти, незабравими места.

Благодарим на Учителя, че ни научи да обичаме планината и да я ценим. В древността, всички, и Учител и посветени са отивали на планината, за да почерпят сили и вдъхновение за работа, да получат просветление и нови идеи. На такава височина става голяма промяна с човека, той се преобразява и светлина нахлува в него.


  Разговори с Учителя - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ