НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Общение с Христа

  Разговори на Ел Шадай - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

Общение с Христа


В частен разговор с един брат Учителя каза:

- Христос действува вътре в дълбините на човешката душа.

Сега Христос няма да се въплътява, а ще се вселява. Въплътяването е голямо ограничение. Христос ще дойде в душите.

Христос донесе огъня на Любовта. Ние сме свободни да приемем или не този огън. От Христа почва еволюцията.

Като дойде Христос, ще си турим най-хубавите дрехи; понеже Го няма сега, затова ходим с парцалите.

Реален е Христос, който сега се проявява в човека. Той още не живее напълно в него. Павел казва: ,Ако Христос живееше в хората, те щяха да бъдат други". Той сега ги учи отвътре. Приготовлява се да живее в хората. Той казва: „Хлопам". И ако някой отвори, ще влезе. За това само се загатва в Писанието. Аз приемам за християнин този, в когото е Христос.

Братът каза:

- Колко е велико човек да реализира в себе си думите на апостол Павел: „Не аз, но Христос живее в мене!"

Учителя отговори:

-Хубаво е в този стих да се изостави думата „не" и той да гласи така: „Аз се уча от Христа, уча се от това, което Той върши в мен". За учениците този стих трябва да се измени така.

Братът попита:

- Учителю, Вие казахте, че трябва да видим Христа, че това е най-нужно за нас. Вие казахте, че трябва да се стремим към това. Как може да стане това?

Учителя отговори:

- Христос казва: „Ако ме любите, аз и Отец ми ще дойдем и ще направим жилище във вас и аз ще ви се изявя". След възкресението на кого се яви Христос? На своите ученици, които Го любят. Значи Христос се явява на тези, които Го любят. Любовта е условие, за да види човек Христа.

Като чул думите: „Павле, Павле, защо ме гониш?," апостол Павел Го възлюбил и тогава Христос му се явил. Христос му казва: ,Дз ще ти покажа". Христос го е учил отвътре. Никой отвън не го е учил.

Братът попита:

- Какво трябва да направим, за да ни се яви Христос?

Учителя каза:

- С Любов ще размишляваш за Христа, с Любов ще се молиш на Христа да ти се яви.

Който има Любов, той е запознат с Христа. Всеки ден да мисилим с Любов за Христа. Да не се пресилваме, но със спокойствие. Човек се свързва с Христа^когато мисли за Него. Свързва се с Него, когато чете Евангелието. Свързва се с Него, когато върши Волята Божия.

Когато човек мисли за Христа, неговата мисъл се свързва с мисълта на Христа и получава нещо от нея. Христос е казал, че ще се всели с Отца в човека и ще направи жилище в него, но е турил условия, при които ще направи това: ,/\ко изпълните моите заповеди". Трябва да се изпълни условието, за да стане вселяването на Христа в човека, идването му в човека.

Основателите на другите религии са от човешка еволюция, а Христос не е от човешка еволюция. Той е Божествено същество.

Христос е Светлината, която работи В цялата природа.

- Учителю, Вие казахте в една лекция напоследък, че човек, като си представи картинно сцени от живота на Христа, ще може да ги види реално.

- Да, човек да си представи живо сцени от живота на Христа и тогава ще може да види това минало. Това ще улесни и виждането на Христа.

Ако у човек се появи подтик да служи, това е Христовият Дух. Тези, които работят за делото Божие, са в интимна връзка с Христа. Така се влиза в интимна връзка с Христа.

Когато четете произведенията на учените хора, вие не изучавате само техните книги, но се свързвате и със самите учени, с техните умове и сърца. По същия начин, като изучавате Христовото учение, вие влизате във връзка с Христа.

Христос има връзка с тези, които ще образуват шестата раса.

Христос не е напуснал света. Той работи. Някой казва, че Христос е оставил човечеството. Не е така.

Един отшелник, като раздал всичко, Христос му се явил и тогава отшелникът разбрал смисъла на живота.

Бях при един свещеник. Дойде един калугер и поиска сто лева. Свещеникът каза, че няма и калугерът си отиде. След това аз казах на свещеника, че калугерът е Христос. - „Да отида да Го стигна!"

Едно време нали Христос се явяваше на учениците си и те не Го познаха. По същия закон сега Христос ходи и проповядва.

Христос не е бил мек. Той се възмущава от лицемерния живот на фарисеите. Когато дойде Царството Божие, всички тези хора ще се обърнат, ще преминат към Новото и ще кажат: „Ние сме се заблуждавали, ние сме с Новото".

Някой казва: „Аз искам да се запозная с Христа". -Старай се да разпознаваш Неговия глас. Гласът на Възлюбения се различава като Го слушаш между десет хиляди гласа. И като Го видиш между десет хиляди души, да Го познаеш.

Под юриста" разбирам винаги любовното разположение: Любовта на Христа да е в нас и ние да бъдем снизходителни, както Той е снизходителен. Когато имаме едно любовно разположение, това е присъствието на Христа в нас.


  Разговори на Ел Шадай - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ