НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

За автора

  Великото противостоене на Марс - Николай Дойнов (1904 - 1997)
Алтернативен линк

Предан ученик в Бялото Братство, през целия си живот Николай Дойнов е живял и творил в светлината на Учителя Беинса Дуно. Етюдите, легендите и научните му есета са проникнати именно от тази светлина, която им придава духовна дълбочина и мъдрост.

Имаме намерение останалите j нас ръкописи на нашия баща да излязат в поредица с Божията помощ! Тъй като неговата главна линия на интерес беше любимата му Астрология, която той наричаше Царската наука, поредицата започва с тази тема.

На добър час!

Ина и Евгения Дойнови



Публикувано изображение


Николай Дойнов /1904-1998/ е роден в Габрово. Завършва Априловската гимназия, а после - математика и физика в Софийския университет. Работи като търговец.

От 1922 година е ученик в Бялото Братство и е един от първите заселници в новосъздаденото от Учителя Петър Дънов братско селище в кв. “Изгрева”-София. Дейно участва в живота тук и е избран за домакин и член на Братския съвет. През 1937 година се запознава със съпругата си оперната певица Дора Карастоянова, също ученичка на Учителя, с която имат две дъщери - Ина и Евгения.

След 9 септември 1944 година цялото имущество на Николай Дойнов е конфискувано, а по време на гоненията на религиозните общности той е арестуван и без съд и присъда прекарва 2 години в концлагера в Белене при нечовешки условия, Поболява се зле и го отвеждат в затвор. След затвора работи в леярна работилница, където при нещастен случай главата и лицето му биват обгорени с разтопен метал. В непоносимата болка ученикът усеща до себе си присъствието на Учителя, който му казва: “Николай, не се безпокой и не се тревожи, всичко ще мине!”. Не след дълго време Дойнов е изписан от болницата без белези по лицето. /Още веднъж през 1942 година Учителят го е спасил от обесване./

Впоследствие през годините Николай Дойнов прехранва семейството си като хамалин и мозайкаджия. Свободното си време посвещава основно на науките астрология, хиромантия и френология. Чете много и усилено се занимава с изработване на хороскопи. С големите си успехи като астролог и езотерик става известен в страната и в чужбина. Издава 160 различни есета и легенди под общото заглавие “Из летописите на Древността ”, брошурата “Окултни импресии” и книгите за астрология, хиромантия и френология “Науките на първата човешка раса” и “Звездният мир ”, както и “И очите ми видяха Изгрева” /по идея на Учителя/, излязла посмъртно.

Николай Дойнов завършва земния си път в пълно съзнание на 3 октомври 1998 година. За деня на погребението си шепнешком предрича: "Той ще бъде светъл ден!”. И в преносен, и в буквален смисъл тогава грее великолепно слънце...


  Великото противостоене на Марс - Николай Дойнов (1904 - 1997)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ