НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7.II.1953 г. Изгрев

  Писма от Боян Боев 1950г-1953г - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

7.II.1953 г.
Изгрев




Любезни брат,




Това писмо ще представлява като продължение на предишното.

„Някои ученици не са още в школата. Че аз не съм ги поставил още на изпит! Някой иска първото място. Има една задача, която той не може да разреши. Пръв е онзи, който може да извърши Божията работа, а последен е онзи, който не я е извършил. Душата ти да бъде в непрекъснат стремеж към Бога!

КОЙ Е УЧЕНИК? - УЧЕНИК Е ВСЕКИ, КОЙТО ВЪРШИ САМО ВОЛЯТА БОЖИЯ, т. е. НЕ ЖИВЕЕ ЗА СЕБЕ СИ. УЧЕНИК Е ВСЕКИ, КОЙТО СЛУЖИ НА БОГА БЕЗЗАВЕТНО.

Трите пътя - на Любовта, Мъдростта и Истината, влизат едновременно в учението на Бялото Братство. Учението на Бялото Братство ги събира в едно, както е изложено в този чертеж.



* Любов



Истина *   * Мъдрост



Ученикът периодически минава през вълната на Любовта, Мъдростта, Истината, после пак ги повтаря и т. н.

Човек има велико бъдеще! Въдворете Царството Божие вътре във вас! Ще ви дам една работа.  ПРОУЧЕТЕ КНИГАТА „ЛЮБОВ КЪМ БОГА” и извадете най-важните мисли, основните мисли от нея. Вижте до какви мисли ще ви доведе тази книга.

Ще ви дам още една задача. Направете преглед на всичко онова, което през тази година сте извършили досега. Ще видите през тази година кое трябваше да направите и не сте го направили. Да имате един отчет.

Един брат каза: „Нямам време за духовна работа, понеже съм зает с много други работи.” Учителя каза: „Когато човек иска да има време за духовна работа, то ще се подобрят условията. Има нещо отвътре, което подобрява условията.

Аз говоря на учениците да се занимават с музика, рисуване, с някои други изкуства, с изучаване на език и пр. Те са необходими работи, но са добавъчни. А основата на всичко кое е? - Основата на всичко, най-важното от всичко, на първо място е добрият живот. Щом човек има добрият живот, Любовта, идейният живот, то всичко друго ще дойде. Когато ние мислим за Бога и бог мисли за нас, тогава оставаме благоуханни.

Всеки ще мине по този Божествен път. Той е единственият път. Най-важните работи има от сега нататък да се учат. Трябва да започнем с опитване на методите, които има в беседите и лекциите.

Който се учи на тази земя, ще го пратят на по-горно училище. Вие сте дошли в света, в школата. Използвайте тази школа. Дотам, додето сте разбрали, приложете. Всеки ден прилагайте онова, което знаете. Малко, микроскопически прилагайте всеки ден.

Учителят обича добрите ученици. Когато има способен ученик, учителят го обича и заради него разправя и на другите.

Всеки, който търси удоволствие, е на кривата страна, а който не търси - е на правата страна.
Нали на конете, за да не се плашат, им турят капаци от двете страни на очите. Така и на хората. Ако човек не възприеме нещата и не ги изпълни, той си създава своето нещастие.

Да виждаме в хората доброто, но да станем и светлина за тях. Те да виждат погрешките си, без аз да ги виждам. Слънцето не вижда нашите погрешки, но в слънчевата светлина аз виждам своите погрешки. Който прави това, той е на прага на влизане във вътрешната школа.

Човек да не подпушва Божественото в себе си. Когато човек го подпушва, той разрушава себе си, създава своето нещастие. Когато сте слизали на Земята, вие сте избрали един план, но като сте дошли на Земята - намирате друг план.

Мисли, чувствай и постъпвай като Христа в малък размер.

Когато влизаш дето и да е, ограждай се, прави мислено светли кръгове около себе си и дълбоко дишане, и тогава влез. Тогава всички лоши влияния се премахват и се урежда всичко.
Ученикът всякога трябва да помни, че е ученик. Никога не трябва да забравя, че е ученик и да работи.

Когато Бог ти проговори нещо и ти каже да направиш нещо, вторият глас ти казва чрез тебе: „Нямам време, не струва да бъда толкова добър, нямам средства, нямам сили.” Вторият глас е гласът на изкусителя. Например, той ти казва отвътре: „Не бива толкова да постим, да се молим.”

В човека работят духове-паразити, които искат да го ограбят. А има други същества висши, които искат да го предпазят от паразитите и изобщо да му помагат.  И човек трябва да направи нещо, за да не се поддава. Но при едно малко прекъсване на съзнанието тези паразити влизат вътре в него.

Човек е странник, пътник е на земята. Не знае кога ще го повикат, когато той не очаква. Затова трябва да е готов.

Когато човек работи в каквато и да е област и влага лични чувства, то кръвта отива към центъра на личните чувства, а не към предните и горните мозъчни центрове, които имат нужда от кръв. Тогава не може да напредва човек нито чувствено, нито сърдечно, нито музикално и пр. Когато човек има висок стремеж, то кръвта отива в предните и горните части на мозъка и развива висшите центрове на мозъка. Обаче като престане човек да работи в тази област, тогава трябва да дойде някое същество от невидимия свят да те ръководи, като ни идва някое страдание. Сръдня, каране, отмъщение, гняв, са все животински състояния.

Не съжалявайте за погрешките си. Всяка погрешка - направена и поправена, е благословение. Радвай се, че си я поправил. Всички наши погрешки ще ги турят на мене и затова правете по-малко погрешки. Ти физически един човек не можеш да го поправиш. С това нищо не се постига. ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ БОГА. ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО СРЕДСТВО.

Човек в разбирането си трябва да бъде безпощаден, абсолютно да не допуща никаква погрешка, да се изчисти абсолютно, съвършено, до дъното. Разкривай всяка погрешка, която направиш. Тогава животът ти е радостен и весел... Тогава, ако е остарял човек, ще се подмлади. Когато искаш да станеш ангел, ти вече образуваш връзка с тези същества и те почват да работят върху теб. Ти привличаш вниманието и помощта им. Може човек в един живот да стане ангел. Затова е необходимо следното: КОГАТО НАПРАВИ ЧОВЕК ПОГРЕШКА, ДА Я ПОПРАВИ МОМЕНТАЛНО. ТОВА Е НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ЗА ЕВОЛЮЦИЯТА.

Има еволюция обикновена, бавна, има еволюция средна по бързина и най-после - бърза, ускорена еволюция. Този, последният начин, се придружава с по-големи страдания. ТОЗИ, ПОСЛЕДНИЯТ НАЧИН СТАВА, КОГАТО ЧОВЕК ПОПРАВЯ ВСЯКА СВОЯ ПОГРЕШКА МОМЕНТАЛНО.

Щом си съгрешил, иди при Бога, нищо повече. Всички трябва да вярвате, че е дошло времето хората да бъдат изразители на Божественото.

Една сестра попита: „Ние работим сега върху себе си, но нямаме резултат. Молим се, но не получаваме.”

Учителя каза: „Вие като работите върху себе си, то има резултат, но резултатът е горе, в душата и после ще се проектира на земята. Ще дойде време, когато ще ви посрещнат с финикови вейки. Това са вашите добри мисли, желания и постъпки към околните.

Съвременната наука има възможност да превърне въглерода в диамант. Трябва голямо налягане и висока температура. Греховете, които имате, това са въглени. Трябва да ги превърнете в диамант. Това е наука. Задача ви дава Господ.

Човек трябва да е смел. Да не го е страх от погрешките и да ги изправя. Чрез погрешките той вижда къде е слабото в него. Да не се самоосъждаш, защото така ти осъждаш Господа в себе си. Но покай се и поправи погрешката си. Ти ще му кажеш: „Ти ме обиди и аз си поправих грешката.”

Един ученик, който учи, той не трябва да греши нито в една запетая. В Божественото учение всяко нещо си има своето място. Щом нещо изоставиш, то ще ти донесе страдание. Свят човек е онзи, който не прави погрешки и на най-малката погрешка обръща внимание и иска да я поправи.

Когато имаш безверие, безнадеждие, обрати, съмнение и пр., смени тези състояния с любов и надежда. Сутрин като станеш, да си благодарен.

Човек се докача от нищо и никакво. Като те обиди някой, ти да си поправиш погрешката и да му кажеш: „Ти ме обиди и аз си поправих погрешката.”

Има много методи за трансформиране на отрицателните състояния в положителни. Има същества, които са готови да ти помагат в това трансформиране. Затова се молим: „Изпрати Духа си!” Когато човек почне да живее за Бога, събуждат се всички реакции, много противодействия. Когато някой е в утеснено, потиснато състояние на духа, трансформирането, обновлението на духа може да дойде по много начини:

Първо, чрез вдишване на въздух;

Второ, чрез ядене на плодове;

Трето, чрез ядене на малко хляб;

Четвърто, чрез пиене на една чашка гореща вода, и пр.

Защо? - Защото Бог е във въздуха, в плодовете, във водата, в хляба. И като приемем съзнателно вдишка въздух, вода, плодове и хляб, чрез тях правим връзка с Бога.

Има и други начини. Имате известни отрицателни желания. Отворете Библията и вижте известен пасаж, известни думи и вижте как с този пасаж ще трансформирате своето състояние. Тези стихове трансформират. Например, седим и не можем да оправим нещо. Отвори Библията и това, което прочетеш, ще внесе нови мисли в тебе.

Когато животът на човека е безсмислен, когато той е обезсърчен, да реже дърва. Това е начин за трансформиране. Тази отрицателна енергия трябва да се пласира. В бъдеще може да се уредят градини за песимисти: за копане, за поливане, за сеене и пр. Тогава песимизмът ще си отиде.”

Един брат каза: „Учителю, Вие сте казал, че много болести и други страдания идат поради дисхармонията между ума и сърцето. В какво се състои именно?”

Учителя каза: „Любовта трябва да влезе, за да уравновеси ума и сърцето. И Божествената мисъл трябва да дойде. Примери за състояния, които показват, че няма хармония между ума и сърцето: неразположение, дразнене, нервност, обезсърчение, страх, безпокойство, тревоги, недоволство, омраза и пр. Тогава става нарушение на функциите на дишането, кръвообращението и храносмилането, на функциите на черния дроб.”

Моля, прочетете настоящото пред братята и сестрите и го пратете за прочитане в околните села, където има кръжоци.


Със сърдечен братски поздрав


Ваш верен: Б. Боев



  Писма от Боян Боев 1950г-1953г - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ