НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

25.ХI.1952 г. Изгрев

  Писма от Боян Боев 1950г-1953г - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

25.ХI.1952 г.
Изгрев



Любезни брат,



Тука ще ви изложа един разговор с Учителя на обяд на масата в малкия салон.

„Ние търсим Любовта. Няма какво да я търсиш: ти живееш вътре в нея. Ще отвориш съзнанието си, за да влезе тя в теб. Вземете едно куче, което е толкова просто. То като те обича готово е на всички жертви за тебе, а пък като не те обича - хапе те. И ти, като го обичаш, правиш жертви за него. За предпочитане е едно куче, което те обича, отколкото един човек, който те мрази. През кучето Любовта минава, то ти допринася нещо. Това куче като те обича, ще накара и другите хора да те обичат. Разликата е само по степен. У човека Любовта се проявява в по-голям размер. У кучето е една капка, а у човека е един извор.

Неразбиране има на Любовта. Любовта като дойде мъртвият ще стане, болният ще оздравее, у сиромаха ще изчезне сиромашията. А щом дойде една „любов”, която ще донесе болести, смърт, сиромашия – „благодарим” за тази любов... Има любов, която носи сиромашия и прегрешения. Това е човешката любов. От „любов” грешат някои.

Някой казва: „Аз знам любовта.” Хората не знаят какво нещо е Любовта, защото ти със знание не можеш да го опишеш. Тя трябва да е опитана. Ти трябва да живееш с нея. Тази Любов е вътре в тебе.

КАТО ДОЙДЕ ЛЮБОВТА, ЩЕ ТИ ИЗРАСНАТ КРИЛА. КАТО Е ТЯ В ТЕБЕ, АКО СИ НА 85-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ БАБА, ЩЕ СТАНЕШ НА 19-ГОДИШНА МОМА. И НИКОГА НЯМА ДА ОСТАРЯВАШ. КАТО ДОЙДЕШ ДО 33 ГОДИНИ, ТАМ ЩЕ СЕ СПРЕШ.

ЧОВЕК ДЪЛГО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ЖИВЕЕ В ЗОНАТА НА ЛЮБОВТА, ЗА ДА ВЪЗПРИЕМЕ НЕЙНИТЕ ТРЕПТЕНИЯ, ДА СЕ ПРИСПОСОБИ КЪМ НЕЯ. За Любовта трябва едно велико училище, най-хубавото училище, опитно училище. Няма какво да се говори на човека. Каквото правиш ти, да го прави и той.

В Любовта не можеш да кажеш на някого да направи нещо. Той като види какво правиш, да го прави. Любовта се предава чрез контакт. ВСЕ ТАКИ ЕДИН ДЕН ВИЕ ЩЕ ГОРИТЕ В ЛЮБОВТА. НЯМА ДА ОСТАНЕ НИТО ЕДИН ОТ ВАС, КОЙТО ДА НЕ СЕ ЗАПАЛИ. Някои от вас ще горите, някои от вас ще се стопят. А пък някои от вас като горите, ще растете и ще дадете плод. Това ще бъде тук, на Земята. В някое прераждане, след 1 ÷ 2 ÷ 10 прераждания, без разлика. Десет прераждания по 100 години са 1000 години. Те са един ден.

Една опасност има. Като говорим за Любовта никога не постигаш това, което искаш. Трябва да престанеш да говориш за нея, за да постигнеш това, което искаш.

Вие трябва да образувате едно общество на проводници, хора - проводници на Любовта.

Трябват проводници на Любовта и да имате вече опит.

Някои казват: „Като влезе някой в обществото да не използва.” Не, няма да използва, защото благото като дойде, ще има изобилие за хиляди, милиони хора. Вие сега тъжите, че няма кой да ви обича. Единственото нещо, което ви липсва е, че не обичате. Че сте обичани, това го знам сигурно, но не обичате.

СЕГА ЩЕ ОБИЧАТЕ, ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ. ХРИСТОС КАЗВА: „ТОВА Е ЖИВОТ ВЕЧЕН, ДА ПОЗНАЯ ТЕБЕ, ЕДИННАГО, ИСТИННАГО БОГА И ХРИСТА, КОГОТО СИ ПРАТИЛ.” При Любовта, ако не пожертваш всичко, което не струва, за да получиш вечния живот, разумното, тогава? Този живот на безлюбие човек трябва да напусне и да дойде в живота на Любовта. Живот без Любов няма смисъл. И човек трябва да умре, да умре в него животът на безлюбието и да дойде животът на Любовта.

ЧОВЕК, КОГАТО СЕ Е ОТЧАЯЛ ОТ ЖИВОТА, ТОЙ Е РАЗБРАЛ, ЧЕ ЖИВОТ БЕЗ ЛЮБОВ НЕ СТРУВА И СЛЕДОВАТЕЛНО ДА НАПУСНЕ ТОЗИ ЖИВОТ НА ОТЧАЯНИЕТО И ДА ВЛЕЗЕ В ЖИВОТА НА НАДЕЖДАТА.

Като казвам, че не сте обичани, ето какво разбирам конкретно. На едно малко дете казвам: „Ти още не разбираш какво нещо е да си студент в IV курс. Ти може да си бил в отделенията, в гимназията, но не си бил в университета.” Под тези думи разбирам следното: съвременните хора не са били в училището на Любовта. Има Любов в първоначалното училище, има Любов в прогимназията, на гимназията, а има и университетска Любов. Сега говоря за университетската Любов. Много нещо трябва, но и то ще бъде.”


*   *   *


Тук допълнително ще ви изложа някои думи на Учителя от други разговори:

„Светът завлича, ако не е буден човек. Светът е една вълна, която завлича човека, ако няма будно съзнание, ако постоянно не е буден. А тази будност идва с молитвата. Човек трябва да се моли. Молитвата е стражата на човека. Тя не трябва да отслабва. Когато молитвата почне да отслабва в човека, той трябва да я засили.

Трябва да се молите. Има лоши духове. Те ви обкръжават и гледат на всяка цена да скъсат връзката на човека с Бога и да го мъчат, да му причинят нещастие. И затова хората трябва да бъдат будни и непрекъснато да държат връзката си с Бога, за да идват добри духове да помагат.

Ще си разпределите времето и част от времето си ще употребите за Бога. Ще разделите свободното си време през деня. Мойсей раздели времето така: шест дни за човека и един ден за Бога. Седмия ден няма да работиш за себе си, а за Бога. А пък в сегашния живот ще разпределиш времето на деня. Ще разпределиш деня на четири части и трите части на деня за себе си и една част за Бога.

Този - единият час е, който носи всички благословения, той вдига човека. По онова, което човек посява на нивата, то е, което дава приходи. Това е Божественото. Божественото, което пълни човека, е посятото. Затова човек трябва да живее добре. Значи човек да посее, за да има на какво да разчита. Защото това, което имаме сега, ще го изядем и изпием. И ако идущата година няма какво да турим в хамбара, ще търсим блага от другите хора. А пък така не се дава.
Хората имат сега повърхностни понятия за духовния живот. Те мислят, че то е нещо отвлечено, че няма полза от него. А пък то всичкият смисъл е там. Прогресът на материалния свят и на чувствата зависи от Божественото.

Човек, когато иска, всякога може да намери време. КАТО СТАНЕТЕ СУТРИНТА, ОТДЕЛЕТЕ 15 МИНУТИ - ПОЛОВИН ЧАС ЗА БОГА: ЗА МОЛИТВА, РАЗМИШЛЕНИЕ, ЧЕТЕНЕ И ПР. По-рано ставайте, за да има време за това. Това е една обнова.

Най-първо трябва да повярваме, че в Любовта стои нашето безсмъртие, да се събуди в тебе онзи чаровен момент - да знаеш какво нещо е Любовта. Има едно вътрешно разбиране на Бога, което всеки носи в душата си. Дръжте се за това вътрешно разбиране на Бога.

Какви трябва да бъдат нашите отношения към Бога, който ни обича? И ние трябва да го обичаме. Обичта ражда обич. И ако ние се научим да обичаме Този, Който първи ни обича, то по естествен път ще дойде и Любовта ни към другите.

РАДОСТНАТА ВЕСТ Е, ЧЕ ИМА ЕДИН, КОЙТО НИ ОБИЧА И ЧЕ ТОЗИ, КОЙТО НИ ОБИЧА, Е В СИЛА ДА НИ ИЗБАВИ ОТ БОЛЕСТИТЕ И ОТ ВСИЧКИ НЕДЪЗИ.

Христос казва: „Намерих разрешението на безлюбието. Идете и кажете, че задачата е разрешена.” Това е онази сила, която е скрита в човека и то трябва да се разкрие. То е разумното, то е Божественото, то е Духът. То трябва да се събуди. Аз казвам: радостната вест е тази, че онзи, който ви обича, е жив. Има една светска радост. Тя не важи за мен. Има една радост, която е достъпна за всички същества. Тя е пълна само с благост. Някой човек може да е скържав, но като отиде при оня, който има тази радост, веднага душата му се прелива с Любов. Душата на онзи, който има тази радост, е като слънце.

Който иска да върви в Божествения път, трябва да употребява новите методи в живота си. И ако иска да получи възкресение, той трябва да пази следните две положения на Висшата любов.

1. Всяка сутрин и всяка вечер да изпраща от своето благо, което е вложено в неговата душа, на всички хора.

2. Да любиш хората и тогава, когато те мразят и ти вършат зло, да им слугуваш по цял ден, без да знаят те това.

Това подразбира Христос под думите: „Служете на Бога!”

Аз сега ви приготовлявам. И ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ, И ЩЕ ДРАСНА ЕДНА КИБРИТЕНА КЛЕЧКА, И ЩЕ ВИ ЗАПАЛЯ. И КАТО СЕ ЗАПАЛИТЕ И ВЕЧЕ УГАСВАНЕ НЯМА. Само ако се запалите. Най-напред ще има охкане. И като почнете да давате плод, то е вече готово.

Сега аз дойдох да науча хората да живеят по Любовта. Няма друг път. Аз уча свободните. Моето учение е за свободните. Това, което съм казал, е много малко. Какво сте чули още?

Сега иде шестата раса и народите не могат да влязат в нея, преди да ликвидират със своята карма. И сега тези страдания са ликвидация на натрупаната карма, за да се приготвят за новия живот, който иде на земята. Шестата раса ще приготви Любовта. Три неща ще приготви тя: Съвършената любов към Бога, към ближния и към себе си. Любовта трябва да влезе на първо място. Хората трябва да имат една мярка: Любовта към Бога трябва да бъде мярка за всички. Шестата раса ще бъде на братство и любов, която ще смекчи сърцата на хората да не изтезават другите народи. Защото всеки народ, който изтезава другите, създава нещастие за себе си.
Защото сега ще се върже злото в света. Сегашната епоха се нарича връзване на злото, да се тури ред и порядък в света.

Трябва да се започне с новите възможности. Онези, които не искат, ще останат за друга епоха.
Моля, прочетете настоящото пред всички братя и сестри и го пратете за прочит в околните села, където има кръжоци.


Поздрав на всички братя и сестри


Със сърдечен поздрав:


Ваш верен: Б. Боев



  Писма от Боян Боев 1950г-1953г - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ