НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Изгрев 12.IХ.1950 г.

  Писма от Боян Боев 1950г-1953г - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

Изгрев
12.IХ.1950 г.


ЛЮБЕЗНИ БРАТ,


Учителя нареди една красива традиция: през лятото да се отива на Рила при Седемте рилски езера. Колко трябва да благодарим на Учителя, че ни е помогнал да обичаме планината и да я посещаваме. През цялата пролет Братството на Изгрева правеше екскурзии поне по веднъж седмично на Витоша.

Още през пролетта мнозина запитваха дали ще се отива това лято на Рила. Интересът беше голям. След като се организира всичко на 19 юли потегли първата група за Рила, на 10 - втората група с автобусите на Балкантурист. После следваха другите групи. След обед към два часа сме вече на второто езеро. Цяла година не сме идвали тук и с интерес гледаме езерата и върховете. Всеки кът тук е свързан в нашето съзнание с някоя сцена из живота на Учителя. Ето тук на тази полянка бяхме наредени около Учителя и се заведе интересен разговор. Ето второто езеро, по което ходеше Учителя с лодка. Тая година това езеро е покрито повече от други път с белите цветчета на бялото лютиче.

Това лято се събрахме на Рила повече от 180 души. Стараехме се да внесем в живота си този ритъм, който ни е оставил Учителя. Всяка сутрин редовно, при мъгла и вятър, ние се изкачваме на Молитвения връх пред изгрев слънце. Тука чувствахме живо присъствието на Учителя и на Светлите братя. След молитви и песни прочитахме по една беседа. Реши се засега да се изкарат „Рилските беседи”. Това лято прочетохме „Ценното” из книгата на „Великия живот” и почнахме „Царския път на душата”.

След слизане от Молитвения връх при някое от езерата ние играехме паневритмия. В някои дни ние правехме паневритмията на първото езеро, за да донесем сухи дърва на бивака за кухнята и за вечерния огън. Брат Димитрий (Стоянов) както друга година пак уреди баня за нас. Имаше и трудови дни, през които слизахме долу, за да поправим пътя между първото и второто езеро. Всяка вечер имаше вечер на молитва при огнището, а два пъти седмично имаше вечерен огън, по време на който се изпълняваше литературно-музикална програма.

Продоволствието и общите обеди бяха отлично организирани. Често група музиканти даваха концерти след обед.

Някои братя и сестри четоха реферати по някои въпроси, например Методи Константинов върху геомантията, сестра Ярмила - върху физиогномиката, а оперната певица Лиляна Табакова - върху живота и делото на Орфея. Тя свърза орфеизма с богомилството и разгледа Орфей в светлината на Учителя. По-малки и по-големи групи устройваха по-близки или по-далечни екскурзии до Дамга, до Мальовица, до Рупите и пр.

Тия, които са пропътували из нашите планини, казват, че най-красивото място в България са Седемте рилски езера. Никъде няма наредени по един такъв красив и умен начин амфитеатрално седем езера.

Имаше доста гости от провинцията. Филип Стоицев беше организирал малък оркестър, за който беше хармонизирал песни от Учителя. Между другото заинтригуваха слушателите някои от новите неиздадени досега песни на Учителя, а именно: „Марш на светлите души”, „Малкият планински извор”, „Играта на поточето” и пр. Някои братя и сестри съчиниха текст на песента  „Малкия планински извор”. Тези песни могат да се намерят в новата песнопойка на стр. 135, 141, 147. През втората половина на м. август се сформираха групи за слизане. Последната група слезе на 23 август. Като се върнахме на Изгрева започнаха приготовленията за събора, който се състоя на 27, 28 и 29 VIII. Бяха поканени и ръководителите от провинцията, за да разгледат някои братски въпроси и живота на Братството през последната година.

Съборът мина много тържествено. И тук се чувстваше присъствието на Учителя и на Светлите братя. През трите дни на събора имаше концерти. Първият концерт се състоя на 27 вечерта. На него се изпълниха песни от Учителя от певиците Лиляна Табакова и Емилия Михайловска. Сестра Мария Тодорова изсвири няколко песни от Учителя на пиано, а брат Асен Арнаудов изсвири песни от Учителя на арфа. На втория концерт се изпълниха пак песни от Учителя от новосформирания малък симфоничен оркестър на Филип Стоицев. Имаше и други номера. А третият концерт се състоя на 29. VIII. вечерта на полянката. Тук между другото се прочете протоколът на събранието на ръководителите. Както на езерата, така и на събора всички бяха обновени, освежени с нова светлина и нови идеи за работа.


Поздрав до всички братя и сестри:
Ваш верен: Б. Боев



  Писма от Боян Боев 1950г-1953г - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ