НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

БЕЛИ ГОСТИ

  Летопис на изгрева - Том 3 - Теофана Савова
Алтернативен линк

БЕЛИ ГОСТИ

(Писма до Мери)


5 май 1938 година, София

Днес пристигнаха хубави бели гости. Те се оглеждат и питат нещо. Какво ли питат?

Аз не разбирам техния език, но им се радвам. Много радост носят те. Питам се: с какво да се отплатя на белите снежинки? - Да им прочета нещо от отворената книга пред мене? Но искам и свидетели да има, да чуе и друг някой. Нека свидетел ми бъдеш ти, Мери!

„Великото в живота, това е пробуждането на човешката душа. От Божествено гледище душата може да се уподоби на пъпка, която очаква своето разпукване. Пробуждането на човешката душа подразбира запознаването й с Божията Любов. Само пробудената душа познава Бога. Само пробудената душа познава качествата на Божията Любов. Туй е изразил Христос със стиха: „ Това е живот вечен, да позная Тебе, Единнаго, Истиннаго Богаи От този стих стават ясни думите Христови: „Иди, продай всичко и ела да ме последваш."
Пробуждането на човешката душа е велико явление в битието. То не е произволен процес. Както раждането на детето е велико събитие в дома, така и пробуждането на човешката душа е велико събитие е Божествения свят. Всички ангели, всички възвишени същества се радват на това събитие. Пробуждането на човешката душа не подразбира обръщане на грешника към Бога, но освобождаването на Божественото в човека."

Публикувано изображение

Достатъчно ли ви е, снежинки?
Мери, ти какво ще кажеш?
Поздрави на буля Катинка и Викторий от всички нас!

Бъди весела!
Теофана

20 август 1939 година, Рила

Дръвчетата огъват клони под тежестта на зрели плодове. Наблизо прехвръкват пеперудки и закьсняли цветчета се усмихват.
Какво е положението сега у нас, Мери, в България? Научиха се хората на изобилие и тръгнаха из полето с големи кошници.
Това лято на гости ни дойдоха французи. Дойдоха не само с умовете и сърцата си, но и с някакви апарати, та повечко да си отнесат във Франция.

Пиша ти в палатката си, ти знаеш къде е. Отвън някой пее и записват песента на грамофон. Гостите възнамеряват да запишат повече песни от Учителя и да получат повече от живото слово. Някои искали да изучават български език, за да превеждат беседите.

Мисля си, Мери, не отиде ли най-първо при французите културата на богомилите. Благодарение на това дойде Възраждането, но не като българска култура.

Може би ще попиташ, защо ти казвам това? -Защото в този момент българската ми кръв се бунтува. Не ще ли изпуснем ние „новото" и после да го получим под чуждо име отвън? Дано да не стане така. Новото е в България и, който го вземе, трябва да знае, че го взема от България - от Учителя.

Учението е живо дело!

Теофана


  Летопис на изгрева - Том 3 - Теофана Савова
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ