НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Светлата точка в съзнанието

  Имам дом Неръкотворен I - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

391 Светлата точка в съзнанието.

Вие трябва да се научите да се вдълбочавате, да се вглъбявате в себе си. Тогава в дълбочината на вашата душа ще забележите една едва доловима светла точка. И вашата идея, вашият идеал седи в тази светла точка. Онзи, който не разбира, търси своя идеал вън от тази точица. Силата на Светлината й е една и съща, тя никога нито се увеличава, нито се намалява. Нейният цвят е приятен. В тази точица някой път се явяват грамадни огньове – тук пламне един огън, там пламне друг огън, но за няколко часа всичко изгасва, като че се създават нови светове. Някой път тези големи огньове, които се образуват около вашето Божествено съзнание, ви заблуждават. Опитният окултен ученик внимава само в тази точица, а тези огньове не го интересуват. Тази малка светла точка, това е Божественото съзнание във вас. От сега вече ще гледате, ще се вглъбявате в себе си, да правите разлика между вашето обикновено съзнание и Божественото съзнание. Ще направите един опит да знаете как да различавате тези съзнания. В човешкото съзнание има едно малко колебание, което може да проверите на опит. Затова именно човек е всякога недоволен от себе си. Обаче в това постоянно колебаещо се движение в себе си човек усеща и другото, висшето съзнание в себе си, което е всякога тихо и спокойно. И когато човек е обезсърчен, развълнуван, тази малка светлина – Божественото съзнание – казва на човешкото съзнание: “Не бой се, всичко ще свърши добре”. Само това казва Божественото съзнание, но ти чувстваш в себе си едно спо-койствие. И най-после като се свърши работата добре, Божественото съзнание ти казва: “Видя ли, нали ти казах, че ще се свърши добре”. Божественото съзнание никога не казва, че от теб човек няма да стане. Това е човешкото съзнание, което се раздвоява и казва: “От теб човек няма да стане”. Божественото съзнание казва: “Ти ще станеш човек като държиш постоянно мисълта си, отправена нагоре към Божественото”.
Сега аз ви навеждам на една реална философия, която външно изглежда малко отвлечена, но в нея има едно микроскопично приложение. И всеки Учител, който ви каже, че може да имате някакви грандиозни резултати, не ви казва Истината. Истинският Учител ще ви покаже малката светлинка. И ако вие сте доблестен, ако имате характер, ако имате воля да се движите, ще вървите по линията на тази малка светлина във вашето съзнание. Като се движите по тази линия, ще се намерите във възможностите на друг един свят.
Мнозина от светиите, мнозина от отшелниците в Индия, много учени са изгубили своя живот в търсене на Божественото съзнание. Напразно са изгубили живота си. Те трябвало да търсят малката светлинка в себе си, която би им допринесла много по-голяма радост, отколкото всички радости, които са имали до това време. И ако вие съберете всички радости, които сте имали досега, те не могат да се сравнят с малката радост, която може да ви достави малката светлина в съзнанието. В тази светлина вие имате вече нещо реално. Към нея ще погледнете в най-големите бури на живота си. Тя ще ви допринесе нещо повече, отколкото всичките други блага, които сте имали. Свети ли тази малка светлина във вашето съзнание, свети ли този фар, морето може да се вълнува колкото ще, но вие ще бъдете уверени, че нищо не е в състояние да ви извади от този път. Загасне ли тази малка светлина, изгубите ли този фар, тогава може да попаднете в една погрешка. Това не е защото сте изоставени, но понеже хората често вземат противоположна посока на Божественото съзнание, вследствие на което изгубват тази малка светлинка и не знаят накъде да се движат. И сега единственото нещо, което ви остава, е да се ориентирате накъде се движи това Божествено съзнание и да навлезете в посоката на неговото движение. Вие едновременно ще се движите в две посоки, т. е. ще реализирате два живота: от една страна ще развивате човешкото съзнание, а от друга страна ще се стремите да се движите към Бога.



  Имам дом Неръкотворен I - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ