НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

330. Аз съм смирен към Бога и Учителя, защото над мен е Бог, а всичко останало е под мене

V. Продължение: разказа от първия ден ТОМ 33
Алтернативен линк

330. АЗ СЪМ СМИРЕН КЪМ БОГА И УЧИТЕЛЯ,

ЗАЩОТО НАД МЕН Е БОГ, А ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ПОД МЕНЕ


Христов се върна в стаята и заговори на Пенка:

- Учителят ми каза, че не желае никой да страда заради Него, което е крачката напред от Христа, че заради Христа страдаха много хора. Затова всички, които сте уволнени като бели братя, ще бъдете върнати на работа, а после ако искате по ваша воля може да напуснете и да правите каквото искате.

- Говори се, че Петър не е уволнен заради това, че е член на Бялото Братство.

- Това е негова работа. Той е уволнен, защото е страхлив! Членовете на Бялото Братство са смели хора! Страхливия човек не е за никаква работа!

И после Христов се обърна към Андрей, но Андрей го изпревари и каза:

- Нали истинските хора, трябва да бъдат смели като комунистите? - Христов му се усмихна с усмивка на съгласие, използва, че се заговори за комунизъм като нещо дискретно, обърна се към Пенка, която беше й харесало в стаята на Христов, всичко тук й беше интересно:

- Сестра, ти сега си иди, защото с господинът имаме важен разговор. Винаги може да дойдеш, когато няма при мене хора, готов съм да ти направя всякакви услуги, пък побързай със списъците.

Както в началото стана неговата воля - Пенка влезе в стаята му въпреки нежеланието й, и сега пак той едва ли не я изпъди, пак ставаше неговата воля. А тя беше се приготвила след всичкия този предговор да спори, да обяснява защо има такова лошо отношение към него и пр. и пр. Тя беше си изработила един определен маниер и подход към другите, с който успяваше да стане симпатична и да изтръгне възхищение и от враговете си, с което кокетираше. Но при Христов отначало, като че щеше да й се отдаде това, но после работите взеха друга посока.

- Но аз искам да се обясним господин Христов защо съм говорила лошо по Ваш адрес, и защо не искам да вляза в стаята Ви.

- И въпреки това, ти влезе в стаята ми! А относно това какво си мислила и говорила, това не е моя работа, това е твоя работа, за което ти ще отговаряш пред Бога и Учителя.

Трябва да знаеш - всеки, който говори истината ще се благослови, а тежко е на този, който говори неистината.

Имам важен и неотложен разговор с господина, който е дошъл от града, затова нямам време да се занимавам с такива дреболии! Ако имаш мир в душата си, постъпила си правилно, ако нямаш - не си постъпила правилно. За днес толкова.

Пенка стана с нежелание и си тръгна със страшно потиснато състояние, каквото никога досега не беше изживявала и си мислеше - с какъв ентусиазъм дойде - да се кара, да спори, да кокетира със знанията си, а какво излезе?! Христов я съжали, защото беше сестра - окултен ученик, който имаше нужда от помощ, затова когато вече беше изминала няколко крачки, извика й отзад:

- Единственото правилно решение е да видиш истината, и да се коригираш - докато сме ученици, ние грешим. Затова сме ученици, че от грешките си се учим, и защото винаги сме готови да се коригираме.

Пенка се спря, бавно се обърна и го загледа въпросително.

- Но и Вие господин Христов трябва да се коригирате, защото сте много жесток към враговете си, надменен сте и нямате никакво смирение!

- Ще ти отговоря отзад напред: - Аз съм смирен към Бога и пред Учителя, защото над мене е Бог и Учителя, а всичко останало е под мене!

Пред децата и пред глупавите аз не се смирявам, защото това няма да ги ползва. Когато един човек е жесток съм себе си, той мисли, че другите са жестоки. Ти виждаш собствената си жестокост в мене. Винаги гледай мислите ти да се съвпадат с реалността, и всяка мисъл която не съвпада с реалността, я изхвърляй от главата си. Аз така правя.

Пазил ме е Бог за момент да съм си помислил, чети може да ми бъдеш враг! Или ако моите врагове са като тебе, работата ми е много лека!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ