НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

152. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ ДО УЧИТЕЛЯ, 28 ноември 1927 г., понеделник, Бургас

Минчо Сотиров, писма ТОМ 25
Алтернативен линк

152. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ

ДО УЧИТЕЛЯ


28 ноември 1927 г., понеделник, Бургас


(машинописен текст)


Бургас,

28 ноемврий 927

понеделник   

С.Б.Л.Н.П.Ж.




Учителю,


Както и Ви писах на 24-того, бр. Сот. Щерев като е искал общо събрание за изобличение, сондирал съгласието на бр.бр. Н. Паскалев и Мат. Преневор, но те биле против, за да се избегнат скандалите, както те ми заявиха на 24-того вечерта, като дойдох у дома. Подобно събрание искал само Щерев в съгласие с Тем. Янков, а вероятно и Мат, Попов. Подобно едно събрание, както Ви докладвах миналата година и аз исках. Но понеже ми казахте, че всички въпроси ще се разрешат с търпение или ако има събрание, трябва рязко да се отсече и искрено, без обида, предпочетох търпението. Пред настойчивостта, обаче, сега за подобно събрание, изказана ми от Тем. Янков в сряда на 23-того след школния час, аз обявих в събранието тогава, че "всички стари" приятели, както Янков ми каза, искат събрание в събота - 26-того, 6.30 часа вечерта. Обаче, като видях, че не "всички стари" искали събрание, че имало раздвоение между тях, реших да се отложи това искано от тях събрание за следната събота - 3 декемврий - 6.30 часа вечерта, за да има време да се помолят и се явят всички ученици-школници от обществото, а не да отсъствуват умишлено, както казали. Така и съобщих на с. Енчева в четвъртък - женското събрание и в петък вечерта - молитвеното събрание, за да се доведе до знание на всички и се подготвят за това събрание. През тия дни се развива усилена агитационна дейност, особено към младежите, па и от другите да не посещават събранието на обществото, докато един млад брат казал: "Сотиров на столовете ще чете своите беседи." - Като че "Сотиров" чете и "свои" беседи чете. Течението, на което искат да дадат живот е мисълта: "Един трябва да стане жертва, за да се спаси обществото от разцепление." - Тая жертва наглед, повидимому желаят да бъдела с. Пенка Г. Къниева, за да не бъдела съблазън, а всъщност, ясно ми е, че всичко е против мене. Тя е силна подкрепа, както Ви съм докладвах Учителю - безкористна душа и ако в случая е необходима изкупителна жертва, нека бъда самия лично аз. Готов съм да понеса всецяло отговорността върху себе си - всички станали грешки, грехове, ако има такива, нека понеса последствията им и да бъде всичко това за Славата Божия - за Делото Божие, което Вие ни носите.


Вторият въпрос - братския опитен стол, който имаме от септемврий - вече в 3-тия месец и продължава да съществува при пълна хармония, трябвало да се разстрои, понеже не съм взел разрешение от Управителното тяло - или най-малко да не бъде в зданието - долния етаж на Салона събранието, а в частна къща.


Моля Учителю, ако за едно опитно приложение някои правила-методи на Учението ни, за да изпълниме Волята Божия трябва предварително разрешение от Управителното тяло - ще го направя, за да не се смята, че съм уронил човешкото им достойнство и пренебрегнал, макар че са против каквото и да било приложение поне досега - или пречат и противоагитират или не вземат участие.


Простете ми Учителю, но Вашите напътвания са решающо мнение и закон за мене.


С.Б.Л.Н.П.Ж.


Целувам Десницата Ви
В. В. В. покорен, предан ученик М. Сотиров



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ