НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2.1. Към тебе

IV. Статии от д-р Стефан Кадиев във вестник Братство ТОМ 17
Алтернативен линк

2.1. Към тебе


(в. „Братство", бр. 2,15.XII.1928 г.)


Аз те познавам.


Колкото и далеч от мене да бъдеш, гдето и да бъдеш, в село или в град, в колиба или дворец, може би никому неизвестен, изоставен от всички, отчаян, бездомен.


Аз те познавам. Защото познавам себе си. А ти си мой брат - капка от същата вода, от която съм и аз.


Ти си душа, която се стреми към светлина, към радост, към щастие.


Ти си лъч от неизмеримото мирово съзнание, попаднал в тежкото учили­ще, наречено Земя.


Ти страдаш, огъваш се в нужди - материални и духовни, - ти си всеки ден в долината на противоречията. Ти често губиш целта на живота пред очите си, стъписваш се отчаян и питаш: „Та нима това вечно тегло е животът? Нима за това се родих? Нима няма никаква цел в него? Нима в това море няма приста­нище?"


В тия минути, ти отпущаш греблата, оборваш глава на длани и плачеш. А после пак - вдигаш глава и почваш да гребеш - макар и без надежда за приста­нище.


Аз зная, че това е така, защото съм го преживял!


Пътят, по който ти вървиш, е вървян и преди нас с тебе. Опитни морепла­ватели са минавали по него и те го познават. И когато вълните ни подхвърлят като орехова черупка, когато слабата ни лодка пращи до счупване, когато се знаем, че сме сами, без надежда да видим някога покой, те ни казват: „Все пак, има пристанище, има покой и радост!"


Те няма да гребат вместо нас, не - усилията ще си бъдат мои и твои. Те само ни казват: „Смело напред! Има пристанище! Гребете!"


Ти не вярваш? - И имаш основание да не вярваш! Окото не се избистря отведнъж. Аз също не вярвах. Само сърцето ми пееше и ми се чинеше, че е почнало да се съмва.


В палат или колиба, беден или богат, в коприна или в дрипи - еднакво страдащ мой брат, чуй ме и - пак не ми вярвай: има пристанище!



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ