НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

334. Къде са съществата, които се ползват от нашите страдания

V. Продължение: разказа от първия ден ТОМ 33
Алтернативен линк

334. КЪДЕ СА СЪЩЕСТВАТА, КОИТО СЕ ПОЛЗВАТ

ОТ НАШИТЕ СТРАДАНИЯ


- Но какво ще кажете за съществата, които се ползват от нашите страдания - искам да ги видя?

- И това ще стане, но има време. Как може на една крава докато е крава да види какво става с нейното мляко, какво става с телето, което й отнемат? Ти помисли как вижда човека кравата, кравата има ли твоето разбиране за човека? Какво ще разбере една крава, ако я заведеш в една фабрика за преработване на нейното мляко?

И ние не можем да разбираме Учението на Учителя, не можем да издържаме Неговото напрежение, затова Учителя ни го дава на час по лъжичка, и ни го разводнява. За да видиш тези същества, трябват ти съответни очи и съответно съзнание.

И понеже Андрей си мислеше, съзнанието му беше останало при мисълта, че богатите живеят за сметка на бедните, че на тях са необходими страданията им. Христов пак му напомни да изостави тази мисъл, защото тя е частична, защото и богатите не са лишени от по-малки страдания, дори те повече страдат. Ако една мисъл или идея не я възприемем правилно, и ако не я разгледаме в нейната ширина, дълбочина, височина и дължина и във връзка с други мисли, може да ни изопачи живота и да ни донесе излишни страдания и дори смърт.

- Но как?

- Твоите как и защо, нямат край! Още веднъж ще ти обясня: Като влезеш в едно училище, най-напред ще се научиш да пишеш ченгелчета, гагички, кимшичета..., после ще ги съединиш в букви, буквите в срички, думи, изречения. И много често се случва да познаваш ченгелчетата, кукичките, сричките, думите, изреченията и пак да не разбираш смисъла. Затова не бързай. Тук в Школата на Учителя знанията се получават по нов начин.

- Как?

- Ти пак с твоето как! Знанията най-напред се посаждат в съзнанието, също както се посаждат семената в почвата. Там поникват, цъфват, дават плодове, и когато вкусим плодовете, това е знанието. И

забележи, това знание не е нито семето, нито растението, нито цвета, а нещо съвсем друго.

Това знание е живо и то е така реално, че веднъж като го придобиеш, вкусиш, вече никой не може да ти го отнеме!

- Неудобно ми е господин Христов, но ще Ви кажа, че и това не разбирам как става?

-Ти си наблюдавал Цонко, защото си се страхувал, и защото си имал от това интерес, но въпреки това си пропуснал много ценни явления, защото към тях си нямал отношение. Ти много неща не можеш да си обясниш, после всичките те изведнъж ти се изясняват, без някой отделно всяко едно да ти обяснява. Изления спирт, Цонковото венчаване и изместването ти от Цонко от магазина, всички тези факти външно нямат никаква връзка.

Как стана, че ти изведнъж тези толкова различни неща, намери връзката между тях и по този начин научи толкова интересни неща? Но има още неща, които не ти са ясни - защо на Цонко устните потреперват при дадени положения. Но ще дойде един момент, когато изведнъж всичко ще ти стане ясно. Аз и сега мога да ти обясня, но това обяснение не е така реално, както онова, което естествено ще дойде.

- Обяснението Ви ми стана ясно.

- За бъдеще по-добре е да ми вярваш без обяснения, по този начин ще се добереш до още по-интересни и по-съвършени знания. Ти не ме мисли, че съм глупав, аз зная, че много неща не ги разбираш и въпреки това пак ти ги говоря, защото зная, че после естествено ще си обясниш. Аз сея нещата в съзнанието ти.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ