НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

13. СЛОВОТО ЗА УЧЕНИЦИТЕ

СТОЯНКА ИЛИЕВА ТОМ 8
Алтернативен линк

13. СЛОВОТО ЗА УЧЕНИЦИТЕ


Самото изнасяне на беседи и лекции не е било  лесна работа, защото аудиторията винаги е била нехомогенна. Различавахме  се по интелигентност, по степен на съзнание и развитие, а онова, което  ни свързваше, бе общия идеал, който бяхме прегърнали и стремежа у всичко  да учим, да растем, да се повдигаме. За Учителя като българи ние бяхме  твърд, груб материал, обаче Той имаше предвид какво ще излезе от нас за в  бъдеще, затова и не се спираше много на нашите погрешки, но изискваше  да ги поправяме и вървим напред. Все пак, в паметта ми се е запазил  спомена за един момент, в който Учителя ми каза: "Други ако бяха на  вашето място, досега светии щяха да станат". Беше огорчен от някои  прояви, за които узнах и аз. Колкото бе взискателен, толкова бе и  снизходителен, радваше се на най-малките ни положителни прояви, петимен  бе да види особено прояви на любовта и да ги насърчи, дори и тогава,  когато бяха примесени, преплетени с човешки противоречия. Но за мен  Учителя си остана най-високото, най-съвършеното нещо, което видях, едно  реално, непреривно проявление на Бога.

А какво да кажа за изявленията Му по време на  съборите? Той разкриваше тогава по-осезателно своята духовна същина,  така че това се чувстваше от всички ни. Струваше ми се, че небето се  отваряше и имаше присъствие на невидими напреднали същества. Учителя  биваше необикновено благ, щедро разливаше своята чиста, благоуханна  хармонична аура, в която всеки искаше да остане по-дълго, създаваше се  възвишен празник за душите. Към всички внимателен, гледаше на всекиго да  даде по нещо, било с поглед, било със сърдечен досег на ръката, защото  от нея изтичаше такава нежност и сила, било най-вече с разговор, със  Слово. Не помня да е бивал строг през тия дни. Като че тогава Той  извеждаше, издигаше и нас на една по-голяма духовна висота, където не  проникват грижите и дребнавостите на ежедневието. Да, това бяха духовни  празници.

А с какъв трепет очаквах аз всяка година празника  на пролетното равноденствие! И тогава се създаваше около Него същата  атмосфера, само че за 2-3 дни, не като по съборите - цяла седмица. За да  може да ни предаде това, което трябва, най-често Той слизаше до нас, до  нашия уровен, но имаше прояви, в които беше неузнаваем! Какво ли не бях  видяла само аз, а то далеч не бе всичко, какво сложно многообразие от  прояви. И мъдреца и философа и мистика, и музиканта, и поета, и естета, и  артиста, и лекаря, и майката, и бащата, и девицата, и брата, и  приятеля. Едно чудно преображение се извършваше пред очите ми според  един или друг случай, преображение в Неговата многостранна  индивидуалност. Никой не владееше законите на това чудно преображение,  през което Той съзнателно минаваше, където и когато трябва, така че да  те смае понякога. А как хубаво се смееше със заразителен смях до сълзи и  с какъв непринуден хумор си служеше, когато искаше да илюстрира някоя  човешка проява, но тъй деликатно, тъй безобидно. Малко е да кажа, че във  всичките Му прояви имаше вътрешен и външен финес. Ненадминато остана  разнообразието в методите, с които си служеше, за да обясни нещо  по-нагледно или да поучи, не беше само Словото прекият път. Така ще  отбележа само два случая между многото.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ