НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7. Балканската федерация и Славчо Трънски

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

7. БАЛКАНСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И СЛАВЧО ТРЪНСКИ



7.1. Аз заварих онези поколения българи, които бяха воювали през Сръбско-българската война 1885 г., както и участвували в Балканската война 1912-1913 г. и Европейската война 1914-1918 г. Моят дядо Кръстю е бил обикновен войник 7 години. Как е оживял - той си знае! А бе го разказвал на мнозина, но вече няма кой да го разкаже. И това поколение вярваше, че само Балканска федерация ще разреши проблемите между българи и сърби.

7.2. По-късно имах възможността да се запозная и по-подробно с тази федерация. Но тази тема ще бъде развита в подходяща глава и сложена към отдела на войните, които води българския народ за своето оцеляване като народ и нация.

7.3. Тази тема трябва да се разгледа исторически, като се проследят българо-сръбските връзки по време на I българско царство, по време на II българско царство, падането на България под турско робство, Възраждането и идеята за Балканска федерация от Георги Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев и Васил Левски. После да се разгледа от 1878 г. до 1900 г„ от 1900-1922 г„ от 1922-1944 г„ от 1945-1990 г. и от 1990-2005 г. Това са етапи, но винаги те са свързани помежду си и не с една невидима нишка, а две видими нишки, които преминават като въжета през всичките тези периоди.

Едното въже е от страна на сърбите, и то е лъжата от тяхна страна към българите, за да ги използуват за своите политически цели. И винаги това е успявало. А другото въже е от страната на българите - а това е предателството на българските водачи и управници към идеалите на своята страна. Това е истината и друга няма.

7.4. Учителят Дънов много пъти обръща внимание на няколко факта:

Първо: Сърбите нямат още развито астрално тяло, и това ги прави толкова остри, когато трябва да реагират, стигайки до шовинизъм спрямо българите.

Второ: Голямата омраза на сърби, румънци и гърци към българите се дължи на това, че те нямат представител в Божествения свят. А българите Го имат, защото Сам Всемировият Учител е слязъл тук за първи път на Земята и се е облякъл в българска плът и кръв, и се е родил като българин и дава Словото на Бога на български език. А сърбите го усещат най-силно, и тяхната ревност се превръща от завист в омраза.

Трето: Понеже тук в България се е родил Великия Учител, и тук е най-голямото Добро на Земята, то до него върви редом най-голямото зло. То се проявява като предателство на българските управници към своя народ в угода на чуждоземци. (Виж „Изгревът", том XIX, с. 931).

И това е казано през 1919 г., но това важи от тогава, та чак до днес 2005 г., както ще важи и до веки веков, докато съществува тази държава, която днес умишлено се разрушава, за да я няма изобщо на света.

7.5. Идеята за Федерация от българи и сърби върви от вековете. Тя върви и по времето на Учителя Дънов, Който е между българите 1864-1944 г. Преминава през различни етапи в развитието си. Най-накрая Учителят Дънов я разрешава, когато Се е евакуирал в с. Мърчаево поради англо-американските бомбардировки над София.

Виж „Изгревът" том I, с. 48-62; том XIII, с. 874-881. Там разрешава победителят във Втората световна война, виж с. 336, том I. Отваря Втория фронт срещу германците, виж с. 338. Там разрешава комунистите да влезнат в България, с. 338-339.

И идва деня, когато трябва да се завърши и каптира извора в двора на Темелко, наречен от Учителя „Изворът на Доброто". Тогава казва на онези, които са около Него: „Балканска Федерация". После добавя: „В тази Балканска федерация трябва да влезнат българи, сърби и непременно и гърците - да паднат границите и противоречията, и да се обединят."

7.6. А, когато окончателно се завършва каптирането на „Изворът на Доброто", Учителят завършва с думите: „Първом трябва да стане Балканска Федерация, после Европейски Съединени Щати, и накрая Световна Федерация." (Виж „Изгревът" том III, с. 309-310)

7.7. Тези идеи са изречени чрез думите на Всемировия Учител на Вселената - Беинса Дуно. Те са закон и не могат да се отменят. След войната 1944-1945 г. Сталин е за съюз, който да се превърне във Федерация на южните славяни. Югославския план е да бъде присъединена България към Югославия като 7 република, и да изчезне като независима държава България. А българският проект е за създаване на държавен съюз между България и Югославия.

7.8. На 21 януари 1945 г. в Москва пристигат югославска делегация и българска, с Кимон Георгиев и Антон Югов. Тогава Молотов пред тях обявява, че няма условия в момента за създаване на южнославянска Федерация.

7.9. По това време в България насилствено се карат българи от Горна Джумая, влизащи в т.н. Пиринска Македония да се обявяват, че са македонци, за да се присъединят по-късно към Македония в югославската Федерация от 6 републики. А Учителя Дънов този въпрос го е решил така: „Да се даде автономия на Македония." Но никой не се съобразява с Неговите думи, защото не Го приемат за Учител.

7.10. Аз израснах с идеята за Балканска федерация, която ще се опира на 3 морета - Черно море, Бяло море и Адриатическо море. През какви ли не етапи премина тази идея в главите на българи и сърби! И накрая се дойде до финала за развръзката на тази идея.

7.11. Беше 1990 г. Аз работех в „Бърза помощ", София като лекар. Един ден в края на работното ми време по радиото ми наредиха да извозя едно лице до Военната болница за поредната му хемодиализа. Отначало не разбрах името му и когато попитах повторно за него, един от екипите се обади, че това е Славчо Трънски. Тръгнахме с една стара военна кола до неговия адрес, превърната сега на линейка.

7.12. Позвъних на вратата му, той излезе и смирено тръгна след мен. Извиних му се, че ще го караме със стара военна кола. Той само кимна. Той седна отзад, а аз отворих прозореца на кабината и се опитах да го заговоря. И изведнъж най-неочаквано и за себе си го запитах: „Другарю Генерал, много ме интересува десетки години един въпрос. Какво ще ми кажете за идеята за Балканска федерация?" Той бе цивилен, бяха онези години, когато комунистите слязоха от властта и се изненада, че се обръщам така към него. После лицето му се промени, някой влезна в него и с властен тон на главнокомандуващ с категоричен и силен глас каза: „Русия никога няма да позволи да се изгради Балканска федерация." Каза го и млъкна. Аз седях като потресен! Бях прикован като с пирон на място. Да го чуя от неговите уста бе цяло посвещение в една голяма истина. Благодарих му. И млъкнах. Тишина.

7.13. Шофьорът на линейката го попита какво ще каже за новите жилищни комплекси, които бяха построени, за да подслонят хиляди хора, а сега ги критикуваха. Тогава Славчо Трънски каза: „Аз бях навремето във Финландия като посланик. И там се строи по същата технология. Там е север, студ и зима, а тук е юг и лято. Техните строежи издържат, а нашите текат от покривите. Значи причината е в качеството на строежите, а не в правителството, което ги е почнало да ги строи."

7.14. Пристигнахме до Военната болница. Той я посочи и каза: „Тази болница аз я построих." Каза го не с гордост, а със задоволство. Закарахме го на определеното място. Той слезна смирено, и тихо тръгна към входната врата. Аз бях изумен на това смирение и скромност. Мислено му благодарих за голямото му откровение. Благодаря ти и сега генерал Славчо Трънски! Сега през 2005 г.

7.15. Кой е Славчо Трънски?

Това е легендарния командир на Трънския партизански отряд по времето на антифашистката борба 1943-1944 г. Неговото име е Славчо Стаменов Савов, роден на 22.Х.1914 г. в село Бохова, Софийска област.

Член на БКП от 1938 г. Три пъти е осъден задочно на смърт.

От 1942 г. е в нелегалност. Организира Трънския отряд. Името му придобива легендарна известност. Следва процеса на Трайчо Костов, обесен на 17.XII.1949 г. На 24.IV.1951 г. е арестуван и започва нечувана и невиждана инквизиция срещу него над 80 дни, и го принуждават да даде показания по желание на инквизиторите.

През 1953 г. го освобождават от мъченията. Той настоява да бъде възстановен в Партията и да бъде реабилитиран. По-късно е началник на Военната академия в София до 1962 г.

От 1962-1969 г. е зам. министър на военновъздушните сили, зам. министър на отбраната 1969-1981 г., депутат от III до IX Народно събрание в София.

Аз доживях да чуя и да видя как той като депутат в Народното събрание стана и говори за извращенията на Тодор Живков, който бе ръководител към 35 години на България.

7.16. Доживях също да видя как се разпадна чрез война държавата Югославия след 1990 г. След Първата световна война, на 1 декември 1918 г. е образувана буржоазно-монархическа държава - Сръбско-Хърватско-Словенско кралство, в съгласие на Версайската система от договори.

От 3 октомври 1929 г. е преименувана на Югославия. Според Ньойския договор в Сърбия остават български земи с българи от Цариброд и Босилеград.

Започва асимилация на това население до 1944 г. и от 1945-1990 г. и до днес.

Това е причината днес към 2005 г. Югославия да е разрушена, и да са се образували отделни от нея независими държави. Дали това е верно? Верно е.

Според Учителя Дънов всички онези империи и държави, които са отрязали земите на българите с цел да не се обединят, то пречат на Него - Пратеникът от Бога да работи между българите и славянството!

Всички империи, които работеха срещу Учителя се разрушиха.

Разруши се Австро-Унгареката империя, Османската империя, Руската империя 1914-1918 г. след Първата Световна война. След Втората Световна война се разруши Английската империя, Френската империя и Германската империя на Германия. А след още 45 години, от 1945-1990 г. се разруши и Съветската империя. Това са фактите. А причината я посочих.

Думите, изречени от Всемировия Учител Беинса Дуно са Божии решения. А в Божиите решения няма обратни действия.

Ето такава е съдбата на Балканската федерация, понеже всички се стремят да разрушат тази държава България, и да изчезне тоя народ от лицето на Земята. А между този народ Бе дошъл Великия Учител.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ