НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

177. Несправедливите мирни договори

II. В колибата на Христов ТОМ 33
Алтернативен линк

177. НЕСПРАВЕДЛИВИТЕ МИРНИ ДОГОВОРИ


- Защо според Вас Хитлер и Мусолини са интересни?

- Защото са рожби на онеправдани народи - те са реакция на съдбата срещу неправдата на победителите* [* Виж „Изгревът”, т. 25. с. 320-328.]

Но когато освен правдата, започне да ги стимулира желанието за власт над другите и големство, това е болестта, от която заболяват всички диктатори. Диктаторът е като човек, който ходи по обтегнато въже. Всяко падане, за него е катастрофа! Равновесието, това е справедливостта, която го крепи, излезе ли от нея, той е загубен. И двамата работят за растене на колективното съзнание, нация, индивид. Ще дойдат след време в стълкновение с други нации. Само братството може да разреши въпроса.

- Ще победят ли Англия и Франция?

- Рано е още да се говори за това. Англия и Франция ще платят за несправедливите мирни договори, които наложиха на победените народи през Първата световна война. Предстои им да разберат, че в света има правда. На Англия още не е дошло времето да бъде победена.

Тя ще бъде най-напред победена икономически - плана за това вече е направен от Америка.

- Ако Америка изтегли златото й, както беше изтеглила френското злато?

- Не, Англия е мозъка на света, това с нея не може да стане. Могат много неща да станат, които ние не предполагаме. Има много предположения за победата на Англия. Според едни от тях СССР ще нахлуе в Европа, и с превзетите от нея германски и френски флоти, ще удари Англия. Затова Англия създава силна Германия, която да бъде като бариера.*
[*Виж „Изгревът”, т. 1.2. изд. 2011, с. 530-532.]

- При една засилена Германия, не може ли да се предположи, че тя ще нападне Англия?

- Не - замислено отговори Христов - колкото и да се въоръжи Германия, не е само до въоръжението, има друг по-важен фактор -Германия е гладна, и английския остров е гладен. Англия съществува, благодарение на огромния ежедневен внос. Германия как ще изхрани това 50 милионно население? Тя и за това държи сметка. На Германия очите са насочени към богатите със суровини земи на Украйна. Във връзка с това е насочена и английската политика.*
[*Виж „Изгревът”, т. 1. 2. изд. 2011, с. 533-534.]

- Според Вас, как може Англия да загуби икономическата си мощ?

- Аз вече казах един начин, а има много още начини. Както много велики империи  преди английската са били побеждавани, така и Англия ще бъде победена по някакъв начин. Стария борец, колкото и да бъде силен, когато и да е, ще бъде победен от един млад борец. Това е закон.

- Тези борби и приготовления за борби, какъв е според Вас смисъла им?

- Смяната на ценностите - прави се усилие златото да бъде заменено, сменено с трудовия еталон. Златото вече може да се получава изкуствено, и то прави господството му невъзможно - обезценява го. Трудът го имат тия, които са най-далече от властта. Всичките социални борби ще бъдат около тека. Златото дава печалби на тоя, който го притежава, макар и само номинално, и който може да не работи. Трудовия еталон ще иска духовни и физически качества и чувства за повишаване на социалната справедливост.

- Искате да кажете за СССР ли, когато трудът ще бъде златната валута, а СССР го има най-много?

- Според мене това не е точно така. Китай, Япония пък и други страни имат много и евтин труд. А колкото до СССР тя ако не създаде по-висша справедливост, както за своя народ, така и за другите народи, тогава работниците вместо да имат господар срещу когото да се борят със стачки, ще имат срещу себе си държавата, която в името на общото благо може да потиска още повече. Защото след революцията или след войната, ще е необходим още повече труд, не само, за да се подържа живота, а и да се поправи онова, което революцията, войната и борбите в своя ход са разрушили. В такива случаи държавата може да преживее и по-лоши дни, отколкото във време на златния еталон.

- Каква критика бихте направили на Англия?

- Глупавите критикуват, а умните се учат. Ние трябва само да се учим от Англия.

- Какво бихте казали за България? - запита сега българина лекар.

- И Арабийската пустиня е малка и бедна, но е родила три велики религии: Юдеизма, Християнството и Мюсюлманството.

България е страната, която ражда духовното!

Тя даде писменост на голяма Русия.

Ние сме народ, който е единствен сред Европа, който пише със собствена азбука. Всички останали народи си служат с латинската азбука.

Той е родил Богомилството*, с което е известен в цял свят, а тъкмо то е, което промени целия облик на Европа, тласна я напред, даде началото на реформацията, Ренесанса и основните идеи на Френската революция.
[*Виж „Изгревът”, т. 1. 2. изд. 2011, с. 301-304.]

В България имало жени кметове още преди 1 000 години, когато средновековна Европа е тънела в невежество!

Духовната страна на живота, винаги се налага!

И за бъдеще България ще изиграе важна роля като духовен център, Тя ще бъде духът на новата култура!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ