НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

21 - 00. ПЪРВАТА СРЕЩА НА РУСКА - ЕЛЕНКА СТОЯНОВА ЧИЛИКОВА

Бялото Братство в град Ямбол. Спомени на Еленка Стоянова Чиликова. ТОМ 10
Алтернативен линк

ЕЛЕНКА СТОЯНОВА ЧИЛИКОВА


ПЪРВАТА СРЕЩА НА РУСКА


Свекърът на майка ми, Илия Иванов Караиванов през сръбско-българската война се запознал с вегетарианци. Било е през 1915 година. Като се върнал на село Малко Шарково, разказал на жена си, Катина Абрашева, че има хора, които не ядат месо. И тя, още като научила, се отказала от месна храна. След една година почти всички в къщи станали вегетарианци.


През 1930 година майка ми, Руска Янева Вълева, се оженва за сина на Илия Караиванов - Стоян Караиванов и отива да живее при свекъра си. Баща ми, Стоян, чрез някой си Апостол се запознава с Учението на Учителя и ходил на Изгрева.


През лятото на 1932 година една учителка на има Йовка, от София, дошла с влака до Елхово и оттам пеша до нашето село Малко Шарково. Когато спряла преди селото, на моста при местността Чал-Баба, се измила и си сресала дългата коса. Наоколо овчарчетата помислили, че е самодива и се разбягали. Тя казала: „Деца, елате, аз съм учителка, имам книжки, ще ви разкажа и приказки." Децата се приближили, тя им разказала за Учителя, дала им книжки и те останали много доволни.


Отишла в градината на дядо Илия и казала: „Изпраща ме Учителят да дойда у вас на гости." С дядо отишли в къщи, гостувала няколко дена хранела се само с плодове и когато си тръгнала, поръчала на дядо, без снаха си Руска да не идва на Изгрева.


През есента, като прибирали реколтата, дядо казал: „Стягай се, булка, утре ще отиваме в Елхово, и оттам на влака за София."


Още не били се качили на влака, майка ми се разтреперала, станало й лошо и дядо ми казал на каруцаря да кара обратно за село, но той казал: „Аз назад хора не връщам." Когато се качили на влака, всичко й минало. Било е през 1932 година.


Пристигнали на Изгрева, все едно че била в Рая, крила като че ли й поникнали. Помни, че брат Симеонов свирил, Учителят държал беседа, помни стенографките, Боян Боев. Срещнала се и с Учителя, но какво е говорила, не помня. На Йовка, учителката, казал да не се жени, но тя не послушала, оженила се и си заминала.


Първата й мисъл като била при Учителя, е била дали ще й се родят деца и през 1933 година се ражда сестра ми Катина, в 1936 година брат ми Илия, в 1939 г. - аз, Елена, и в 1941 г. - брат ми Яни.


Всички са вегетарианци и в Братството.


Баща ми, Илия и Христо Караиванов от Варна, са братя.


Разказала: Елена Стоянова Чиликова.


Записала: Йорданка Попова - Ямбол.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ