НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(117) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 1.V.1941 г.

ТОМ 20
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'уважа уваже' в текста.

(117) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 1.V.1941 г.



Ваше Величество,


Не съдете грешния, падналия, а слабия.

Учителят

Обикновеният човек се учи от своите погрешки,

а мъдрецът - от грешките на другите.

Учителят


В дните, когато обикаляте новоосвободените земи  на Македония и Тракия, Ви пращам този поздрав. Чрез мира Бог Ви даде  повече, отколкото чрез войната можеше да се надяваме. Но ще бъде още  по-добре придобитото да се задържи без война! Затова трябва да се гледа  по-далеко и да ее помнят някои неща от миналото по-добре.620

Вие имате тази възможност, но трябва да се пазят  от прибързаности и увлечения някои Ваши помощници. Пък трябва да се бди и  над общата насока.

Нека не забравяме, че каквото и да се случи,  сърбите си остават наши съседи от хиляди години. Ние не трябва да ги  мерим с техните мерки, щом те не ни харесват. И Христос каза: «С каквато  мярка мерите...» Тъй че ние би трябвало да почнем да се отнасяме тъй,  както бихме желали с нас да се отнасят, а не както те ни мериха вече,  което си остава и за тяхната собствена сметка. Сега е времето да им  покажем разликата между нас и тях, ако съществува. За нас пактът за  приятелство трябва да си остане в сила, независимо от поведението на  техните управници. Уважението към този нещастен народ съсед трябва да си  остане.621 Това го изисква и човещината. И ако една  Германия, която воюва с Гърция, можа да заяви, че не държи народа  отговорен за погрешната политика на управниците му, колко повече ние  трябва да следваме тая линия на поведение спрямо вековните си съседи, с  които не сме и воювали! Шовинисти и късогледи хора раздухват омразата и  враждата чрез спомена на погрешното минало. Няма нужда да се разпалват  животински качества и долни инстинкти. Сърбите си платиха достатъчно за  погрешките си, за да има нужда да прибавяме и ние нещо. Нека не бъдем  жестоки. Сега българският народ трябва да покаже своето великодушие и  духовно надмощие. Вие трябва да ръководите това. Вашата сила иде от  вътрешния закон на справедливост, който Вие следвахте досега.  Придържайте се о него и занапред, ако искате да имате успех.

Старото е добро, но новото, което иде, е  по-добро. Онова, което организира едно общество или народ, е идеята,  духовното. Желанията, стремежите на един народ имат стойност само когато  изхождат от една зелика духовна идея за общочовешко благо - инак ще  дойдат неминуемите стълкновения с околните. Вътрешното духовно  организирание на българския народ трябва да се започне. И то не по  механически път и не по старите методи. Бързите придобивки са  малотрайни. Трябва да се гради на основи, които устояват не само на  хубаво време, но и на бури. Разумният е предвидлив. Сега повече от  всякога трябва да бъдем всички умни и внимателни. На добрите и умните  хора трябва да се дава път в управлението - от най-малкия до  най-високите постове! В това отношение сега трябва да бъдете смели и  настойчиви повече от всякога. Имате вече достатъчно опитност в своя  живот и сигурното чувство, когато сте на верния път, зада правите  отстъпки на частни интереси или налични тесногръди домогвания. Вие имате  достатъчно търпение и такт да преодолеете всички препятствия, когато  искате. Пред мисълта за доброто на целокупния народ, вярвам, Вие ще  имате достатъчно сили с Божия помощ да преодолеете всички препятствия за  негова слава и радост на всички ни.

1.V.1941 г.
[Любомир Лулчев]

Изгрева


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ