НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Светозар Няголов 1.Епохата на Водолей

ТОМ 22
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Умовете' в текста.

  




1. ЕПОХАТА НА ВОДОЛЕЯ





За началото на епохата на Водолей има много мнения, изразени от различни астрологически капацитети.Например, доктор Кестранек на седмия международен конгрес по астрология, състоял се през 1954 г. в Париж излага една своя теза, според която откриването на планетата Уран в 1781 г. е началото на епохата на Водолей. Друг, Дон Нерома доказва, че не сме още в епохата на Водолей и тя ще започва в 2160 г. Тогава звездата Леспис (Херакс) ще бъде на 0 градуса в Дева. Когато Христос се е въплътил на земята да открие епохата на Рибите, тази звезда е била над полюса на света на 0 градуса в Лъв.Други намират, че епохата е започнала от 1919 г. след свършването на Първата световна война.

За мен е меродавно мнението на Учителя ни Беинса Дуно,който казва,че епохата на Водолей започва на 21 март 1914 г., при влизането на Слънцето в 0 градуса на зодиакалния знак Овен .

Както ви е известно, всяка епоха трае 2160 години. Епохата на Водолей ще трае от 1914 г. до 4074 г.
Всяка епоха, която се проектира на земята, е свързана със силите на знака, който я обуславя. Знаците са 12 и като разделим прецесията (голямата космична година от 25920 години на 12, получаваме, че всяка епоха трае 2160 години. Всяка епоха има 3 деканата от по 720 години.


Първият деканат е мистичният , който трае от 1914 г. до 2634 г.

Вторият деканат е научният , който ще трае от 2634 до 3354 г.

Третият деканат е социалният , който ще трае от 3354 г. до 4074 г. Зодиакалният знак Водолей е въздушен знак и дава огромни възможности за открития, свързани със земната атмосфера.

В Божествената астрология зодиакалният знак Водолей е символ на Божественият човек, който напоява вселената с живите си води и поддържа формите в живота. Уран е управител на знака Водолей в съпричастие с падналия Бог Сатурн, когото в древността са наричали „Начало и край на нещата - Алфа и Омега". В случая Уран е бащата - Божествената мъдрост, а Сатурн е неразумният син. Уран е онази сила, която в края на всеки цикъл освобождава живота на формите, тоест освобождава съзнанието на съществото от формата, която го е заробвала продължително време, като използва всичките придобити опитности, за да ги приложи в следващата по-високо организирана форма, в която ще влезе,

Ще станат големи открития във въздухоплаването, изследването на космичните лъчи и методите за пътуването през космичното пространство. Разпадането на атома, създаването на нови въздухоплавателни кораби, нови силни разрушителни взривове, използвани за военни цели и други подобни открития ще доведе човечеството до една нова бездимна цивилизация, която по най-добър начин ще разреши социалните и икономически проблеми на хората.

В първия деканат на Водолей - мистичният, християнската и етична максима на покоряване на злото, ще се замени с новата, дадена от Учителя максима: „Злото или черната ложа ще станат слуги на доброто. "

Злото е управлявало милиони години човечеството. Преди 2 хиляди години му беше дадена възможност да поправи грешките си чрез закона на любовта, но то направи още по-страшни нови престъпления: разпъването на Христа, създаването на инквизицията и избиването на повече от 50 милиона хора, организирането и провеждането на Първата и Втората световни войни.

От провеждането на тези углавни престъпления Бялото братство е взело строго решение - злото да стане слуга на доброто, като по този начин изкупи всичките си грешки и престъпления, допуснати от него през инволюционния период на развитието на човечеството и принизи човешката душа до материализма, до робството на материята.

Хората ще изменят вътрешната си същина и ще вържат злото вън и вътре в себе си, ще станат носители на мъдростта, която епохата на Водолей носи. Насилието и принудата, породени от страх към човешките закони ще изчезнат и ще се заменят с добрата воля, братските взаимоотношения и сътрудничество във всички сфери на живота. Метод за разрешаване на социалните противоречия ще бъде законът на справедливостта, а не този на войната и насилието, донесли неизмерими страдания и нещастия на човечеството, достигнало до крайния егоизъм и антагонизъм между отделните държави.

Епохата на Водолей ще освободи човечеството от неговите стари догматични разбирания, идеали, фетиши, митове, държали с векове в робство чистата човешка мисъл, парализирайки неговата творческа духовна работа.

Всеки човек ще намери правия път на своето развитие, написан от Бога още при създаването му в неговата душа и описан ни от Учителя, който ни донесе Словото Божие на земята. В първоначалния период на своето развитие, човечеството е имало нужда да има посредници между неговата душа и Бога, каквито са били индуските брахмани и египетските жреци, Те са въвели фетишизма - човешката душа да се кланя на мъртви идоли и форми. Тази негативна религия ще се замести от принципите на Любовта, Мъдростта и Истината, дълбоко внедрени в глъбините на човешката душа. Тогава хората ще се домогнат до великата истина, че изворът на познанието се намира в тяхната душа и не се нуждаят от никакви външни посредници между душите им и Бога.

Душата ще учи законите на живота направо от оригинала скрит в природата, която носи великото знание на бъдещето. Духовният свят ще бъде достъпен за всяка човешка душа, а старият свят на насилие, страдания и грехове ще бъде забравен и отхвърлен завинаги от пробуденото човечество. То ще бъде озарявано от светлината на духовния свят, която ще промени изцяло човешкия живот. Духовното познание ще бъде видимо - достъпно за всички. Многобройните религии ще видят заблужденията си и ще престанат да функционират и на земята ще се възцари единствената велика религия, която свърза човечеството в едно цяло - любовта.
Социалните връзки ще се изграждат върху основата на взаимопомощта и сътрудничеството между народите. Еволюиралите души ще дадат израз на космичното богатство, което ще произхожда от техните чисти сърца, светли умове и силна воля.


Навсякъде дейността на хората ще се ръководи от трите космични закони:

Любов към Бога, Любов към ближния си и Любов към себе си.

Тайните на природата, знайни в миналото от малка група привилегировани люде, ще станат, чрез Словото на Учителя, достояние на цялото човечество. Този велик дух, завършил своята еволюция преди милиарди години, и сега ръководи цялата Вселена, благоволи да се въплъти в човешко физическо тяло и да изпълни Волята Божия за съществата от човешката раса - да внесе светлината, топлината и силата определени за човечеството от Бога чрез Неговото Слово, изнесено пред нас от Беинса Дуно.

Първият , мистичен деканат от вълната на Любовта ще трае от 1914 г. до 2634 г.

В този период от нашето развитие на земята, между нас ще се въплътят същества от висшата сфера на Венера - планетата Нептун, която изявява Божията Любов в нашата вселена. Тези същества в миналото са се наричали светии, а Учителят им даде названието „ Слънчеви деви". Изпълнени с голяма магическа сила на нежност и благородство, те ще бъдат помощници и утешители на човечеството и носители на едно сърце чисто като кристал. Това ще бъде новата жена, изпълнена със светлина и сила, помощница на мъжа при изграждането на новия живот в епохата на Водолей.

Слънчевата дева ще е жрица на науката, изкуствата и музиката. В този съвършен принцип на жената ще се съдържа елемента на безсмъртието. Външно ще бъдат много скромно облечени, изпълнени с простота в отношенията си, нежност и велика духовност пред която всички човешки страдания ще се стопяват. При тях хората ще намерят утеха и Божествен покой. Чрез тяхната виделина (вътрешна светлина) ще се проявява верният служител на Христа.

Слънчевите деви ще са постоянно под благотворното влияние на планетите Венера и Нептун. Те ще ги изпълват със силна проникновена интуиция, която ще ги слива с живите сили на природата.
Така ще се развие отлично пиниалната жлеза (хилядолистника), под чието влияние ще се възцари хармония, любов, мир и братство между човешките същества. Така, постепенно в глъбините на човешката душа ще узрее новата култура. Ще се даде силен тласък в развитието на скулптурата, художеството, музиката, която ще се обогати с нови музикални форми и произведения. Марс ще премахне оръжията си, а Сатурн ще отстрани омразата от живота на хората. Ще се даде мощен импулс към съвършенството на нациите.


Великата любов, на която ще се даде ход, ще неутрализира цялата човешка карма и ще изчезнат бариерите между душите, изграждани с хиляди години от представителите на тъмната ложа.
Славянството ще даде своя велик мистичен потенциал във вълната на любовта. Първо те ще осъществят великата идея за солидарност на всички славянски народи, а оттам и на цялото човечество. Постепенно в умовете на хората ще узрее идеята за безсмъртието на човешката душа. Пред очите на човечеството ще се разкрие същността на духовния свят, като реалност, с която готовите души ще влязат в пряк контакт. Ще се разкрият всичките велики истини, пазени от
„избраните" от векове насам.


Вторият , научен деканат - вълната на Мъдростта ще трае о т 2634 г . до 3354 г .

През него ще стане голямо пречистване на старите атавистични прийоми и навици на хората. В този деканат на земята ще се превъплътят много светли души от висшата октава на Меркурий - планетата Уран. Уран е носител на Божествената мъдрост и неговите жители са били гениите на човечеството, а Учителят им даде името „ Синове на Мъдростта". За разлика от досега съществуващите човешки гении, Синовете на мъдростта ще проявяват велика скромност и от живота ще изчезне всяка гордост. Човечеството ще се освободи от сферата на Сатурн и ще влезе в тази на Уран, където ще развие своето свръхсъзнание, което носи свобода на човешкия дух.

Синовете на мъдростта ще бъдат носители на познанието и светлината. Те познават отлично звездните пътища, които чертаят съдбите на хората.
Ще отпадне цялата тази култура на парите и отрицателните последствия от безлюбието, обхванало човечеството. Изкуствата ще се издигнат на своята висока степен на развитие. Всички досегашни открития на ядрената физика, астрофизиката и кибернетиката са свързани с мощните влияния на Уран и в този деканат те ще достигнат невиждани размери на развитие. Ще се осъществи пълна координация между всички научни дисциплини в името на напредъка на човечеството и ще се достигне до истинска безопасна култура за рационалното използване на атомната енергия. На тези велики гениални същества хората няма да им издигнат паметници, а ще се ползват обилно от техните върховни познания във всички области на науката. Науката ще бъда очистена от всички стари заблуждения и похвати и ще дойде до сияйните върхове на чистата Божествена наука. Хората ще достигнат до великата истина, че няма по-мъдро и интелигентно същество от живата природа. Хората ще престанат да рушат, а ще трансформират състоянията на материята и активно ще градят новото.


Всяко нещо в живота на хората ще заеме определеното му място в човешкото съзнание и идеите ще станат напълно ясни и определени. Ще се появят немислими дотогава открития и ще бъдат достояние на всичките народи. Ще се съкратят разстоянията във времето и пространството. Ще се образува мост между духовния и физически свят и постоянна връзка с всички слънца и планети.

Третият , социалният деканат - вълната на Истината , ще трае от 3354г . д о 4074 г .

На земята ще се въплътят голям брой същества от планетата Плутон. Той символизира държавните мъже на властта в нейното начално чисто състояние. Синовете на Истината ще бъдат носители на силата, търпението, самоконтрол и великата правда, които ще им дават възможност да изпълнят дадените им задачи в социалната област на човечеството. Те ще достигнат до висшата степен на развитие и ще се изявяват в абсолютна свобода на тялото, разума и на душата си. В миналото астрологията се развиваше до сферата на влияние на планетата Сатурн, при което водещо начало в живота на хората беше индивидуализма и егоизма. Сега човечеството простира живота си до баща си Уран, който ни озарява със своята Божествена мъдрост. Съществата от Плутон - великите души на волята ще притежават всички необходими качества, за да управляват правилно обществения живот, подпомагани от Божествения (идейния), духовния материалния светове.

Божественият свят е създаден от космичния принцип, духовния свят от природата (Бялото братство), а физическия - от материалната реализация на идеите. Нашата основна задача е да се научим да мислим , да чувстваме и действаме безпристрастно. Справедливостта, която ще се проявява тотално от синовете на истината, ще даде възможност на човешките дарби и способности да се развият и проявяват в широта, като внасят навсякъде мир и вътрешен покой.

При проявата на справедливостта, няма място за престъпления, защото справедливостта поддържа живота. Душите на истината ще са смели и дръзки в проявите си, готови на всички изпитания за постигане каузата на своя идеал. По характер те са честни, интелигентни, благородни - съвършеният образ на разумния реформатор. Те гледат да прилагат най-ефикасните методи за социалната организация и подобряване отношенията между индивидите, обществата и народите. Ще изчезне насилието и тиранията. Синовете на истината носят свобода на душите и ако човек се движи успоредно с живота за цялото, то в него ще се възцари истинската свобода. Такъв човек ще бъде носител на светлината, познанието, мъдростта и великата идея за „живот за цялото". Синовете на истината са силата на земята, основата от която ще продължи великият живот на човечеството в седмата раса.

Учителят казва за тях: „В погледа им ще се чете искреност, чистота и невинност, добре отразена интелигентност, справедливост, благородство. Единственият идеал на тези велики души е свободата на всички същества. Според тяхното схващане еволюцията е закон, който ще освободи човешкия дух. Свободата е право на всеки човек."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ