НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

13. Новата основа на медицината

IV. Статии от д-р Стефан Кадиев във вестник Братство ТОМ 17
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Точка' в текста.

13. Новата основа на медицината


(в. „Братство", бр. 100, 7.Х.1934 г., с.4)


Думата „окултно" значи скрито. Затова мнозина считат, че то означава и нещо неподатливо на обективно изследване, нещо ненаучно. Всъщност изра­зът е стар и има чисто условно значение. Защото природата има много лица и в нея няма нищо „скрито". Всичко си е просто и естествено, а за човека нещо може да бъде „скрито" само докато го не познава. Много от причините на бо­лестите са били някога „скрити". Когато медицината ги разкрива, те й стават „явни". Но съвсем не е научно да се отхвърли нещо само затова, защото не ни й още явно.


Колкото и да се старае да държи сметка за целокупния организъм и него да активизира за борба против болестотворния фактор, официалната медици­на все още гледа на болестите като на частично явление - проява на заболява­не на даден орган. Тя признава заболяване на ръката, крака, белия дроб, сър­цето, бъбреците - като че това са отделни, независими едно от друго царства, които трябва да се лекуват отделно. А това точно и отговаря на основното схва­щане, залегнало в основата на материалистичния мироглед на лекаря. Тялото е сбор от молекули, а нима не е и сбор от органи? Обединяващата връзка - съзнанието, душата - се отхвърля поначало или се оспорва, което е все едно. Молекулите се събират в органи, органите - в тяло, органите функционират и се явява мисълта, съзнанието, душата, ако щете. Е, добре, оздравете органа и душата ще бъде зрава!


Мнозина лекари, увлечени в своята практика, даже не помислят за аб­сурдността, към която водят „седемте загадки" на „науката", легализирани под знака на материализма. И когато някой се опита да надзърне през загадките, бива счетен за ненаучен еретик.


Но времето бързо върти колелото на живота. И ето, все по-мощно се чува гласът на окултизма.


Преди да бъде човек тяло, той е съзнателна монада, психична величина, която разумно - чрез своите дълбоко подсъзнателни, вегетативни центрове - изгражда своите клетки и органи, като започва от една първична, максимално пластична, получила максимално потенциална материя и енергия, зародишева клетка.


Всеки орган, всяка клетки са интимно свързани с душата, обединяваща­та нишка на всички бясно танцуващи в своите биохимически процеси молекул­ни комплекси. Една радост, една скръб, едно волево напрежение се проектира до най-малкото ъгълче на тялото и го гради или руши, според своето отноше­ние към жизнените процеси.


Не молекулите и органите създават душата, а напротив, душата е изход­ната точка на събраните и организирани в строен порядък от нея молекули и органи. Тя е алфата и всичко следва само по себе си, по силата на природните закони, на които и тя, разбира се, безусловно се подчинява.


Събуди дремещите сили на душата, събуди в нея волята за живот, посочи й пътищата на природните закони, на които се подчинява животът, дай й усло­вия и материали да пресъздаде тялото, тя ще смогне да го направи.


И може би „чудните" оздравявания, приписвани на най-големия окултист - Христос - след време ще бъдат научно обяснени възможности, нито легенди, нито абсурди.


Какви големи перспективи се разкриват пред очите на човечеството, ко­гато без предубеждение посегне да направи свое достояние това, което счита днес за „окултно" - и в областта на медицината!


Д-р Стефан



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ