НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(82) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 27.VI.1940 г.

ТОМ 20
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Обуща' в текста.

(82) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 27.VI.1940 г.



Ваше Величество,

1. По сигурни сведения, новият посланик на  Югославия в Москва не е никак разположен към нас. Преди месец и нещо  същият беше посрещнал Недялко Атанасов с думите: «Ще се бием ли пак?»  Бил близък много с военните. В Москва ще трябва да иде човек, който да  може да парира неговите ходове.

2. На много места реколтата ни е компрометирана  от градушки, наводнения и пр. Никак не ще е излишно, ако се вземат  навреме мерки, да не се изнесе повече, отколкото трябва (защото има и  неофициални канали, през които, изглежда, [ще] изтече бобът и олиото...)  Алчните търгаши трябва в тия времена да се третират като национални  врагове и [да] се приложи конфискуване на имотите им - на такива типове  кесията е най-чувствителното място на съзнанието им...

3. Езикът на правителствените комюникета за  стачките бе правен с един маниер, който си имаше мястото преди 20  години, но сега, когато се смятат за държавни строители... При това  имаше и наивни несъобразности - обявяват решението на Министерския  съвет, току-що взето, и казват, че целият народ го одобрявал, като  изпускат из предвид, че всички едва сега го узнават...

Слава Богу, че дойдоха известията от Москва за  седемдневната работна седмица навреме - това подействува като студен душ  на много глави... Но все пак, колкото по-скоро се мине на нормални  отношения, и главно - справедливи, толкова по-добре (справедливи не да  се разбира някак отвлечено, а да се третират и двете страни според  закона и еднакво, защото има станали нехубави работи между работници и  полиция, които може да радват само враговете на България). Прилагам Ви  едно писмо на човек, натоварен от мен да провери. Полицията изглежда, че  не смята работниците за българи... В Пловдив също са били бити  работници. Ако стачките наистина са били малки (според изявленията на  министъра), тогава защо се прави тая мобилизация - то е да се стреля с  топ по муха. Добавката в писмото вдига малко завесата на работите в  общината. И там докога ще търпите станалия вече пословичен кмет?

4. Ако обичате, сторете нещо да се проверят  навреме и внезапно военните материални складове, докато е време. Да не  става нужда утре да се реквизират обуща и дрехи.

5. Радио «София» е погнало наново Георги Бочев  (ул. «Чаталджа» 6) за предаването, което той направи с разрешение на  генерал Бойдев - завели са наново дело (справка № 5555, Паркета*,  София). Грехота е вече да се отнасят така с това даровито момче  дармоедците на Радио «София», които, сами бездарници, не позволяват на  никого да знае повече оттях.

6. Прилагам Ви една бележка, дадена ми от верен  информатор, който е видял с очите си писаното. Може да го проверите  неофициално (защото официално ще прикрият всичко - мошениците в България  сега са синджир марка -подкрепят [се]). Просто се чудят вече хората  накъде ще стигнем с такива отношения!

Много моля да ме извините, че смущавам почивката  Ви, но мисля, че огънят трябва да се ограничава, докато не е взел  размери на пожар.

Прилагам три писма.

С почит: [Подпис:] Любомир Лулчев

27.VI.1940 г., София, Изгрева

____________
* Паркет - от френски: le Parquet - Главната прокуратура. (бел. М.И.)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ