НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

5. Писмо на Боян Боев до Елена Хаджи Григорова от 1.III.1929 г.

VIII. Писма на Боян Боев до Елена Хаджи Григорова и до Пеню Ганев. Разговори с Учителя, изпращани от Боян Боев ТОМ 17
Алтернативен линк
Намерени са 2 думи в 2 изречения за : 'Наполеон' в текста.

5. Писмо на Боян Боев до Елена Хаджи Григорова


от 1.III.1929 г.


София, 1.III.1929. година


Любезна сестро,


Изпращам ви тук приложени още две беседи. Учителят даде едно упражне­ние за дълбоко дишане в сряда, на 27. февруарий:


Запушване на дясната ноздра и поемане на въздух през лявата; след това - запушване (с показалеца) на лявата ноздра и издишване през дясната. Едно вдишване и издишване се смятат за едно упражнение. Това ще се прави 3 или 10 пъти сутрин, 3 или 10 пъти на обед и 3 или 10 пъти вечерта. Винаги вдишването ще става при тези упражнения през лявата ноздра, а издишването - през дясната. Това ще се прави 30 деня. Учителят каза всички да го правят, защото ученикът трябва да има послушание.


Сестра Савка предложи да разменим мисли в духовната група по въпроса за приспособлението. Вчера този въпрос се разгледа, но се остави и за идущия път. Идущия път имаме освен това за разглеждане 18. лекция от I. година на Младежкия клас (в духовната група),


Днес Учителят в младежкия клас каза за идущия петък да проучим 17. лекция от 1. година на младежкия клас.


Днес Учителят даде тема за идущия петък: „Разлика между морален и добродетелен човек."


За неделните беседи дохождат и външни лица.


Скоро ще ви пратя лекции I. година от младежкия клас и онези правила по хиромантия.


Ето някои мисли на Учителя в разговори:


„За човека с Божественото съзнание всичко е възможно. Макар и не веднага. Какво от това? То ще дойде. Ако твоите отношения към по-висшите същества не са нормални, то и отношенията на по-нисшите същества към тебе няма да бъдат нормални и ще се намериш в противоречие. Когато знаеш алхи- мията, каквото помислиш, става. Например кажеш: „Трябва ми един наполеон злато" - и веднага го намираш в джоба си. Ти го даваш за нещо. После пак казваш, че ти трябва един наполеон - и пак го намираш в джоба си и т. н. ... Когато тръгнеш по Бога, там ще бъде красивото, че каквато книга или друго пожелаеш, всичко ще имаш. Щом пожелаеш една книга, на сутринта ще я имаш.


И после си кажеш: „Свърших си работата с нея" - и на сутринта пак я няма, отишла пак в библиотеката някъде. Тогаз човек ще разполага с всичката литера­тура, с живота, с условията. Няма да бъде изложен на грубата действителност: от една страна да градиш, а от друга страна да се разгражда. Човек, за да дойде в казаното красиво състояние, трябва да бъде адепт от първа степен.


Човешката глава представлява общият капитал, който има човек; лицето е капиталът, който е в обращение, а ръцете са капиталът, който дава доход.


Като дойдат страданията, те изгонят всички, които те безпокоят, и ти ставаш [...?]


Студената вълна сега е свързана кармически с Европа. Студът смирява човека, освобождава го от известни недъзи."


С братски поздрав: Б. Боев



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ