НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

42. НА АВТОРА НА БРОШУРАТА «БЪЛГАРСКИЯТ РАСПУТИН»132

ТОМ 20
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Месеци' в текста.

42. НА АВТОРА НА БРОШУРАТА «БЪЛГАРСКИЯТ РАСПУТИН»132

(В. «Алфа», г. I, бр. 9, понеделник, 8. VII.1924 г., стр. 1)

Да се докосне до тебе диханието на Божията  уста!... Да затрепти в сърцето ти искра небесна от Божията светлина! Да  пръсне обилно лъчите си светли в душата ти - Слънце! Слънцето - твоя и  моя баща!

Чуй, брате мой, чуй кратката изповед на  възкресения от тогова, против когото ти дигна шъпа кал, взета от  вонящите блата на живота и от помийните ями на своята собствена мисъл:

Не бе много отдавна - само няколко години, но  като че ли векове се изминаха оттогава, като че ли огромна бездна  разтвори паст досами нозете ми, разделяйки мрачните дни, скръбта и  позора, от тия на свободата и радостта.

Тогава, в последния от веригата мрачни,  безнадеждни дни, воден от своята безгранична любов, с взор, за който  нищо не е скрито, доловил страданията на една изнемогнала в борбата със  себе си, скършена в стремежа си към светлина душа - дойде Той, застана  над лежащия в гроба на заблуждението и греха, простря ръце и каза:  «Стани!»...

...0! Красота безгранична в първия миг на възкръснала от гроба душа!

0! Сбъднати блянове, светли и чисти, години лелеяни в душата с любов!

0! Неизказано щастие на слепеца, внезапно отворил очи!...

... И потекоха дните на новия живот, пълен с  дълбок смисъл в своите нови радости и скърби, озарени от лъчите на чудно  красив идеал, винаги зовящ към белите, снежни върхове на духовното  постижение.

И никога, никога разочарован поглед не се обърна  назад, да потърси там долу, в низината, това, което отдавна бе оставено с  въздишка на освобождение!

Спомняш ли си, брат мой, спомняш ли си - някога, в  безвъзвратно отлетелите юношески дни там негде, в някое тихо  провинциално градче, в някое село или може би тук - в столицата,  посетено от незнайна сила, сърцето ти за пръв път да е трепнало от  светлия изблик на чиста любов?

Спомняш ли си, връщайки се самотен дома някоя  късна нощ, твоят поглед «случайно» да е паднал на осеяното с милиарди  златни звезди небесно пространство? Спомняш ли си, като че ли видял нещо  съвсем ново, никога досега невиждано и невъобразимо красиво, да си се  спрял изведнъж и с издигнати нагоре очи, с болка и свещен трепет да си  повтарял: «Боже! Боже!»

Спомняш ли си някое ранно майско утро, когато  свежестта на прохладния въздух, омайната красота на околната природа,  нежното галене на меката светлина изгонват всичко тъмно, всичко нечисто  от човешкото сърце и ум, да си посрещнал първия слънчев лъч? Спомняш ли  си тогава някакъв внезапен мощен порив, някакъв примес с болка, копнеж  за чистота, светлина, красота?

Спомняш ли си, в някой рядък, твърде рядък момент  на живота си, обаян от тъжните, проникващи до глъбината на душата  звуци, или под тежките удари на непоносима душевна скръб, сърцето ти да  се е свило от болка, в дълбоко ридание да си притиснал ръце о глава,  слушайки внимателно тихия глас, който шепне в самия тебе, че има нещо  по-светло, по-чисто, по-красиво от печалното настояще и разбирайки, че  дълбоко някъде в тебе - в тишина и неизвестност, живее нещо, което още  никое от мръсните пипала на всекидневния грубо-его-истичен живот не е  докоснало, че колкото и каквато и кал да се е полепила по човека, скитащ  из преплетените пътеки на жизнената арена, все пак в него има нещо,  което не може да се омърси, което е винаги чисто и достатъчно е само  едно умело докосване и целият натрупан слой мигновено пада, разкривайки  под себе си девствена чистота и красота?

Спомняш ли си?...

Знай тогава, че това е душата, твоята душа, която  може да люби с чистотата на Божията любов, която в красотата на  звездната нощ, в чистотата на майското утро, в неземното упоение на  хубавата музика съзира своята красота, своята чистота, своето обаяние.  Душата, която се е скрила дълбоко в областта на подсъзнанието, за да не  може никое допиране, никой нечист поглед да я докосне и оскверни, и  която няма нищо общо с делото на твоя ум.

Ней - на тая душа, чиста и красива, светъл лъч, като че ли вчера откъснал се от Божието лоно - говоря аз!

Ней - на Божественото, което живее и във всеки човек, ней аз говоря:

Да се докосне до тебе диханието на Божията уста!...

Да паднат веригите, които сковават порива към светлите простори на Истината!

Да закопнее сърцето по чистата радост на Божията любов!

Да пламне в него огън на безкрайния стремеж към всички!

И тогава ще блесне в миг ослепителна светлина и  на тъмния фон на много и много нечисти наслоения ще се очертае светлият  образ на Истината.

Душата ще се сепне, ще изтръпне в очарование, ще  заридае... И сълзи, горчиви сълзи, изкупителни бисери, рожба на  страданието, ще се заронят и като буен планински поток ще смият всичката  нечистота...

И - изкупена и очистена, познала красотата на  Божията любов, с леки стъпки душата ще пристъпи към Оногова, по Когото  някога ръцете хвърляха шепи отвратителна кал, пред Учителя на Божията  любов и мъдрост, и падайки на колене, с тихо ридание ще шепне: «Прости,  прости!»...

И - с поглед, в който се чете радостта за  спасението на още една изгубена овца, със сърце, пълно с любов, което  винаги прощава и не помни никаква обида, ще дигне Той ръце и с глас тих,  но звучен и мощен, ще каже: «Стани!»

И в миг ще паднат последните останки от оковите  на миналото робство -и почувствала свободата, за пръв път от душата ще  се изтръгне въздишка на освобождение.

И тогава... и тогава - окъпана във вярност  небесна и слънчев светлик, по приказни друмове ще литне към светли  лазури душата. Ще дигне платната на белия кораб - към звездни простори,  към Бога, към слънцето, към своята родна страна!

Ще затрепери небето от ангелски песни и велика ще  бъде радостта за възкресението на Бога в човека, за спасението на още  една братска душа.

О, брат мой, чуй - това ще бъде!

Това ще стане, защото то е бъдещето на всяка душа.

Може би днес, може би след месеци, или години, може би след столетия и хилядилетия!

Но - това ще бъде!

Ще бъде - светлият блян на душата, видяла за пръв  път в очите - прозорците на друга душа, в чистотата на слънчево утро  или в безкрая на звездната нощ своето минало - ще се осъществи!

И аз ти желая: да дойде този ден по-скоро, колкото се може по-скоро!

И аз ти изпращам моята любов, моята братска любов!

Да се докосне до тебе диханието на Божията уста!

Един от твоите братя

43. КОЙ Е ДЪНОВ

(В. «Алфа», г. I, бр. 9, понеделник, 8. VII. 1924 г., стр. 2) (Писмо) На Р. Томов от «Зорница»

Любезний Томов, пред мене е 34 бр. на «Зорница».  Чета и недоумявам: дали доктор по богословие и доктор по право са  синоними! Знае се, че правистите икономисват истината, а по богословие  скриват ли я? От самата статия личи, че не познавате окултизма, нито г-н  Дънова. За статията Ви аз нищо няма да кажа - тя е безсолна, - аз само  желая да Ви разправя една история, която ще Ви даде възможност да се  запознаете с «опасния» Вам човек.

Ето самата история:

Преди 25 години Ямболската Ев. Черква имаше един  отличен пастир. Ний ценим доброто, където и да е то. Господин Терзиев бе  човек на сърцето, той затрогваше своите слушатели с прочувствените си  проповеди, но той бе корав залък за Ямболската черква и тя го избълва!  Три години след това черквата пак овдовя. Настоятелството на черквата се  отнася до един мой приятел в София и го молят да им препоръча лице за  пастир. Отговорът бе, че по-добър човек от Петър Дънов не познава,  искайте подробни сведения от г-н Абаджиев в града ви. Дадох нужните  сведения. В онова време г-н Дънов живееше във Варна. Настоятелството  пише г-н Дънову, като му прави предложение да заеме пастирска длъжност и да яви условията си.

Но един неочакван отговор внесе тревога в черквата. Защо?

«Готов съм да дойда между вас, щом е за Божието дело, но заплата не земам. Живият Господ ще промисли за мене» - пише той.

Бре, какъв е този човек!? Я да пишем на дядо  Марин, на Попов, наТр. Кос-тантина и пр. Събират се, разискват и решават  да повикат друг, който правеше паметници на умрелите си гълъби, а нему пишат: «не можем да Ви приемем».

Тъй реши синахидрионът! Зер това ще стане система и тогава как ще се живее без заплата?

Сега Христовото учение не е монопол на никого, нито на г-н Дънов, но когато други само приказват за него, г-н Дънов го прилага в живота си.

С поздрав: Абаджиев



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ