НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

65. ПИСМО ДО „РАТНИЦИТЕ НА СВОБОДАТА” (бр. 18, 12.V.1930 г.)

ТОМ 21
Алтернативен линк
Намерени са 2 думи в 2 изречения за : 'Живот' в текста.

65. ПИСМО ДО „РАТНИЦИТЕ НА СВОБОДАТА” (бр. 18, 12.V.1930 г.)



(В. „Ратник на свободата”, бр. 18, 12.V.1930 г., София, стр. 2)


„Человекът - това е красивата мисъл, благородното чувство,

разумната воля.”



Драги братя,

Хората учат сега много непотребни „науки”, но са пропуснали езика и закона на природата и често за пари и корист лъжат, че така изисквала природата, а друг път от незнание мислят неща неверни - за верни. Но както дърветата се познават по плода, дали са киселици или добри - така и законите на природата, когато са верни, са верни за всички при същите условия. Например лозата, да я насади и Иван, и Драган, и Пенчо, все грозде ще му роди, а не трънки - на един може малко повечко, защото по-добре е спазил закона; на други - малко по-малко, но във всеки случай ябълката дава ябълки и крушата - круши.

В природните закони адвокати няма. Там всичко става на везни. Ако туряш и прибираш, работиш правилно - везните се накланят към тебе; ако само приказваш и мамиш - хората можеш, но природата - не, както не можеш да накараш глада ти да престане, ако само разправяш на хората, че си ял, а не си турил трохица в устата.

Та, като разберете това, как действуват тия закони на живата природа - вие ще знаете и основните принципи на Новото Учение, защото те оттам са взети, събрани и изнесени за общо ползувание.

Може отначало да ви се виждат малко различни от старите - но затова са и нови. За да ги опитате, трябва да ги приложите - вий ще имате вече една опитност - а опитността е като ядението: другояче разправя тоя, когато е ял самият той, и другояче тоя, който е гледал и или му разправяли за някое ястие, което той нито помирисал даже.

И тъй, аз ви обещах да ви кажа какви са новите пътища за добиване здраве, богатство, сила и власт.

Ще ви кажа преди всичко, че това, което ще ви пиша, е опитвано и от мен лично и от много още хора - и винаги резултатите са били положителни - в смисъл - винаги е настъпвало едно подобрение на положението: в едни по-малко, в други повече - според усилията, вярата и стремежа точно да се изпълни това, което природата изисква от нас. Разбира се, вие всички знаете много от това, което ще ви пиша, защото то от хиляди години е практикувано на разни места в света - и сега само наново се възстановява - а има и неща нови наистина, които сега им е дошло времето да се кажат и приложат.

И тъй, ний ще започнем с това, което е най-важното, без което няма смисъл нищо друго, без което всичко останало няма отношение - самият ни живот.

Но животът ни има смисъл, когато се проявява в пълнота - това е здравето; а здравето се нуждае от знание, любов и свобода, за да се прояви растението, както зърното изисква светлина, топлина и влага, за да забогатее, сиреч от едно зърно да направи клас със стотици зърна.

Забогателият само може да прояви своята любов спрямо другите, да добие „власт” - но власт чрез Новото учение, а не днешната партизанска бясна власт, която едва ли е принесла някому добро, защото и тия, които я упражняват, не са много доволни, нито пък тия, които я чувствуват върху си - са много радостни.

Ще продължим.


С братски поздрав:

Любомир



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ