НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

38. Чудната страна / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 294, 1.07.1942, с. 1.

VI. ИЗБРАНИ УВОДНИ СТАТИИ НА САВА КАЛИМЕНОВ ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО” ТОМ 30
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Всестранно' в текста.

38. ЧУДНАТА СТРАНА

Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 294, 1.07.1942, с. 1.


Съществува една чудна страна, която заслужава да бъде видяна от всекиго и в която всеки трябва да живее. Една страна, към която всички трябва да се стремим с всичките сили на духа си, за да я достигнем и да заживеем завинаги в нея.

Това е страната, земята на нашия идеал. В нея царуват мир, братство и любов между хората. В нея няма място за умраза и борби. В нея в дивен химн се възнасят към небето благодарностите на милиони люде за безкрайните блага, с които Бог щедро ни е обсипал и за най-великото благо - живота, растящ, разширяващ се постепенно от сила в сила и от красота в красота.

В тази чудна страна има достатъчно блага за всички, защото хората в нея се ръководят в дейността си не от желанието да трупат богатства, а от мисълта да творят все повече и повече блага за все повече и повече хора.

В тази чудна страна хората са здрави и бодри, просветени и разумни, защото живеят в хармония със законите на природата и виждат ясно Божият пръст и Божието ръководство във всичко, което става в колективния и индивидуалния живот.

В тази чудна страна всичко е така разумно и образцово организирано, че хората не са вече принудени да се страхуват непрестанно за утрешния ден, да се борят от сутрин до вечер за насъщния си хляб, да се превръщат в механизми, чиято цел е само да печелят - за себе си или за другите.

В тази чудна страна всички хора имат достатъчно свободно време да се занимават и със своето духовно, културно и изобщо, всестранно издигане, вън от времето, предназначено за извършване на общополезна работа.

В тази чудна страна човекът - всеки човек е почитан и уважаван от всички, защото на него се гледа както на син Божи, творение на Бога, което не може да не бъде почитано.

В тази чудна страна има нещо, което е по-чудно от всичко. Това е Любовта, която царува там в сърдцата на хората. Това е Любовта, за която прегради, ограничения няма. Това е Любовта, която грее и прониква навсякъде, като лъчите на слънцето, любовта, която обгръща всичко и всички.

В нейната божествена светлина и топлина растат и зреят чудните блага на живота: доволство, щастие, радост от живота, сила, разумност и все повече и повече разширяващи се възможности.

Да отидем в тази страна! Да отидем в тази земя. Тя не е далече от нас. Тя е по-скоро вътре, отколкото вън от нас, защото към нея ще минем през нашата мисъл, през нашия ум, през нашето сърдце и нашата воля.

Ние знаем пътя към тази земя, и няма до го изгубим, няма да се отклоним от него, защото Бог ни води. Колкото трудности и да срещнем, те ще бъдат преодолени. Колкото и време да е необходимо, ние търпеливо и настойчиво ще го изчакаме. Колкото и недостатъци на нашата собствена личност да ни отделят от тая благословена от Бога земя, ние не можем и няма да изгубим надеждата, че по-рано или по-късно - а, именно, когато се освободим от тях - ние ще влезем в нея.

Чудната страна - новата земя на бъдещето ни очаква.

Ние знаем пътя към нея. И ще вървим по него. Дали ще бъдем сами, или ще бъдем последвани от хиляди, това не е от толкова голямо значение. Нищо не ще ни спре.

Ние ще вървим към чудната, благословена от Бога страна.

Пламен


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ