НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

БЕЛЕЖКИ

ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ ТОМ 15
Алтернативен линк
Намерени са 2 думи в 2 изречения за : 'Бъдеще' в текста.

БЕЛЕЖКИ


НА СЪСТАВИТЕЛЯ ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ


1. Във „Всемирна летопис" има уводни статии, които са вписвани от Иван Толев, но не са подписвани на неговото име, а са обозначени с буквата X и X. или със звездичка и точка *..Това означава, че авторът се подписва по начин, за да остане скрит истинския автор на статията. Докато едни уводни статии са подписани с трите хикса - Х.Х.Х., а това е Учителя Петър Дънов, то други са подписвани с X. или *. кой ли ще бъде? Ето как стои истината:

2. Учителят Петър Дънов живее на ул. „Опълченска" N 66 от 1905 г. при семейство Гумнерови. Всички приятели го посещават там. А от 1912 г. понеже Христовия Дух е в него, Той започва да дава Словото си. Произнася го в стаичката и през отворения прозорец (Виж „Изгревът", том XII, снимки от N 1 до N 32). Там посреща първите си посетители и провежда своите разговори. Мнозина стават негови последователи. Това са частни разговори, които продължават на сбирки по частни домове, на екскурзии по планините.

3. Политическите събития от 1900-1912 г. са изтълкувани от Учителят Дънов пред неговите последователи. Те се намират в писмата писани лично от Него до последователите му, които ще бъдат публикувани, когато им дойде времето. В протоколите, в съборите, които сме публикували в („Изгревът" том XI, стр. 370-619) се намират много тълкувания и указания за политическите събития, както и в Словото, което той държи и е отпечатано в „Сила и живот" от I до VI серия. В съборите от 1919 г. до 1929 г., които се публикуваха намираме също много политически тълкувания. Те ще бъдат обект на едно бъдещо проучване и сравнение с политическата история на България през този период. Интересни сравнения и съвпадения, които ни изумяват и днес.

4. Аз заварих едно поколение, което бе преминало от войните 19121913,1914-1918 г. и проследило цялата епоха от 1919 до 1944 г. в събития, които са се сбъднали така както е казал Учителя. Някои спомени са публикувани в „Изгревът" и те трябва да се проучават. Аз ги слушах в прехлас и изумен от пророчеството на Учителя Дънов, които са се сбъднали. И събитията световни, които Той е управлявал и направлявал.

5. Един от тези, които посещават Учителя Дънов е и Иван Толев, адвокат и общественик, бивш народен представител-депутат в Народното събрание. Във всеки един разговор с Учителя Дънов той си взима съответните бележки и след това, като ги редактира ги оформя в уводна статия, която помества във „Всемирна летопис", но отбелязва, че автора е X. или - звездичка с точка *., а това означава, че един е дал идеята, а това е звездата, а друг я е оформил и написал, а това е точката. Звездата е Петър Дънов, а точката е Иван Толев. Всички съвременници знаеха това и са ми го разказвали и уточняваха, че тези статии са се оказали пророчески за събитията в България и Европа, и света от 1919 до 1944 г. както и за епохата от 1945-1990 г. Така един от свидетелите бе Борис Николов, който доживя 1990 г., когато се разруши Съветската империя - СССР, на така наречената болшевишка, комунистическа Русия и нейните сателити от т.н. Варшавски пакт: Източна Германия, Унгария, Чехословакия, Полша, Румъния, България. Един доживя да види как се сбъднаха думите пророчески на Учителя.

6. Мнозина политически събития посочени в уводните статии се сбъдват и те са отбелязани в спомените на последователите на Учителя Дънов в томовете на „Изгревът". Останалите чакат реда си да бъдат публикувани. Така, че това е едно неразривно цяло: Имаме статиите и за доказателство имаме спомените. Те напълно се покриват. В статиите имаме идеите, а в спомените четем и виждаме как са се проектирали чрез хората и събитията. Имаме имената на хората, има ги и събитията.

7. Следващият етап ще бъде, когато уводните статии, които сме поместили бъдат съпоставени с политическите събития в България и Европа от 1919-1926 г. Невероятни съпоставки, паралели, пророчества и изводи главно за българите. Това ще бъде направено в един по-следващ етап, когато бъдат публикувани всички спомени, та когато правим паралелите от уводните статии да посочваме политическите събития отразени в трудовете на историците, и оттам ще се прехвърлим да цитираме как тези събития са описани от последователите на Учителя Дънов в техните спомени и отпечатани в „Изгревът". Всичко представлява един кръг съставен от хора, събития и години.

8. А сега това, което описахме, ще го илюстрираме с един пример. Той ще бъде показателен за пророчествата и изказванията на Учителя и как това е отразено от неговите последователи, описано и отпечатано. Тук ще последва примера с първата си проекция, с втората и с третата си проекция. А изводите и поуките са за вас.

9. Във „Всемирна летопис", год. I, кн. 1, (22 март 1919 г.), стр. 1-2 е поместена статията „Една велика идея. Мир на земята - Общество на народите". Тук са отбелязани двете идеи: на империализмът и уйлсонизмът, който е идеята за свободата, равенството и братството на всички народи проповядвани от президента на САЩ Уйлсон. А благодарение на намесата на САЩ в Първата световна война то Англия, Франция и САЩ печелят войната в ущърб на Германия, Италия, България и всички по-малки съюзници. Тук е дадено разрешението: създаване общество на народите, които ще въдворят вечните принципи на Христовото учение: Братство, Правда, Любов.

10. Във „Всемирна летопис" год. I, кн. 1, (22.III.1919), стр. 13-14 е поместена статия за президента на САЩ Уилсон, за неговите лични, умствени, нравствени и политически качества, които той ги потвърждава в предлаганите от него 14 точки, които да залегнат в Хартата на Обединените народи, която Харта да управлява света.

11. Във „Всемирна летопис" год. I, кн. 1, (22.III.1919 г.), стр. 15 е отпечатана статията „Програма на световния мир" от проф.д-р Удроу Уилсон, президент на САЩ. Тя е от 14 точки. Така в т. 11 четем: „Румъния, Сърбия и Черна гора трябва да се изпразнят: завзетите територии да повърнат." Това се отнася за завръщането на окупираните български земи от Турция, Сърбия и Румъния през Междусъюзническата война и сключения договор в Букурещ на 28 юли 1913 г. (Виж„Изгревът", том I, стр. 436-43). Но това не бе изпълнено от победителките. Те разграбиха, разпокъсаха България, която и до днес е с отрязана територия и с българско население в Турция, Гърция и Сърбия.

  А за разрешаване на спорните въпроси между балканските държави и определяне на техните граници той предлага това да стане чрез „Приятелско съвещание да се определят според исторически доказаните черти на връзки и народност". Но това не става. А идва Ньойският договор през 1918 г. и окастряне на българските земи и плащане на контрибуции десетки години на победилите във войната. Всички тези събития бяха преживяни от нашите деди и бащи. А последователите на Учителя ми ги разказваха и аз ги публикувах в „Изгревът" (виж „Изгревът" том I, стр. 441-443), а и как дойде мира (виж „Изгревът" том I, стр. 408-410).

12. А ето и най-важното и главно откровение. Учителят Дънов на въпрос на приятели казва, че Уйлсон, американския президент е пратеник на Бялото Братство, за да създаде Обществото на народите и да посочи пътя за въдворяване на траен мир на земята чрез Правда и Справедливост. Но това не се случва. А неговия живот доказва, че той е ученик на Бялото Братство. Не го послушаха. Той се оттегли. Дойде и Божието възмездие: Австро-Унгарската империя се разруши - създадоха се държавите като Австрия, Чехословакия, Полша, Унгария; Руската империя също се разруши и се създаде болшевишка империя - СССР, която бе допусната защото имаше друг план Небето. (Виж „Изгревът" том I, стр. 333-334, том VII, стр. 20 -„Учителят пуска болшевиците на земята"); променя се и съдбата на Британската империя (виж„Изгревът" том I, стр. 443-447)\ Учителят говори и за Втората световна война, (виж „Изгревът" том I на стр. 447-449).

Ето това е един пример, как трябва да се разглежда всяка една статия поместена във „Всемирна летопис", като уводна и редакционна, и подписана с X. или *., т.е. по идеи на Учителя Петър Дънов и поместена от редактора Иван Толев.

Това са двете проекции. А третата е да се види как се е проектирала в историята на българския народ, да се опишат събитията, да се дадат съпоставките, сравненията и изводите от непослушанието на българските управници към Учителя Дънов.
И тогава ще бъде оценено по достойнство списанието „Всемирна летопис".

А докато се дойде до това време, ще се чака. Дано успеем и дано ни стигне времето да сторим всичко това, което описахме. Дано имаме сили и Небето да ни съдействува.  

13. Във „Всемирна летопис" год. II кн. 8-9 (16.VIII.1922 г ), стр. 197200 е отпечатана статията „Учението за Любовта и братството". Непосредствено след тази статия сме дали забележките на съставителя. А с приложения на статии от онези вестници, които отбелязват събитията описани в тази книга. Но те ще бъдат поднесени по-късно, в специални подготвени раздели от следващите томове на „Изгревът", като му дойде времето.

Има сведения за Търновският митрополит Йосиф, който издействува спирането на събора през 1915 г. в Търново и си заминава скоропостижно от този свят. (Виж „Изгревът" том V стр. 357-358), а комендантът на град Търново спрял събора, бива убит в атентата в църквата „Св. София" през 1925 г. А 27 пехотен Чепински полк, в който полк е свещенодействувал с чаша в ръка Търновския митрополит Йосиф се разбунтувал. Бунтарите били заловени и трябвало да ги съдят полеви военен съд в деня на пробива на Добро поле, откъдето започва втората национална катастрофа на България и така остават неосъдени. А и за Ласков, който е писал статии по вестниците и брошури срещу Петър Дънов също бърже си заминава за онзи свят. (Виж„Изгревът", том V. стр. 358).

А след Втората световна война, след 1945 г. се разруши Британската империя и се прибра на острова, френската империя също се разруши и Франция се прибра на континента. По волята и решението на Учителя остана да съществува Съветската империя - СССР от 1945 до 1990 г., която се разпадна и остана сама. Така както Той предрече, остана като Русия, а всички други страни от империята се отцепиха от нея.

14. Защо трябваше тези статии обозначени с X или X. или *. да се отпечатат? Отговаряме, че не трябваше да се загуби онова, което знаем за лица, събития и времена. И освен това, така редакторът на сп. „Всемирна летопис" е свършил една голяма работа, която днес я оценяваме. А в бъдеще още повече ще я оценят, защото ще видят, че това е част от онзи кръг, невидим и земен, който е движел отпечатването на „Всемирна летопис".

15. Чрез поднесения материал имаме възможност да изучаваме епохата, в която е живял Учителя Дънов и неговите съвременници. А защо ни е необходимо? Всички тези събития, лица и случки са движени и направлявани от един свят, който и днес съществува. Само лицата се менят, но силите са едни и същи. А защо? Щом най-голямото Добро е посещавало някога Българската земя в лицето на Всемировият Учител на Вселената Беинса Дуно - със светско име Петър Дънов, то с него върви редом и най-голямото Зло. Тези неща трябва да се знаят и сега, и в бъдеще. А тук сме поднесли това, което е отразено чрез написано четмо за тези времена, отдавна отминали.

Спомням си Яна поп Янева, която набираше материала ми каза: „Тези статии могат да се отпечатат днес и те са напълно актуални за това, което става днес в България". Да, това е вярно, защото Христос вчера, днес и утре е един и същ. Христовият дух, който бе в Учителя Дънов, който движеше тези събития е същият - вчера, днес и утре.


Амин.


-----------------------------------
*Вж в. „Напредбр. 25 (26. VII. 1919) уводната статия „ Стари и нови богомили".



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ