НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

16. Изгрява Слънцето

Паневритмия - 2013
Алтернативен линк

16. ИЗГРЯВА СЛЪНЦЕТО


Музика: „Изгрява Слънцето“ - размер 3/ 4,2/4, 3/4 - 40 такта.


Публикувано изображение


Изгрява Слънцето,
праща светлина,
носи радост за живота тя.
(повтаря се 2 пъти)

Сила жива изворна течуща. (повтаря се 4 пъти)

Зун ме зун, зун ме зун,
бином ту мето.

Изходно положение: Изпълнителите са наредени по двойки в кръг, с ляво рамо към центъра. Краката прибрани, ръцете пред гърдите със свити лакти, длани надолу, пръсти, леко свити и допрени (Фиг. 16.1).

Ход на движенията:

Фигура първа

Пее се: „Изгрява Слънцето“

Ауфгакт - десният крак се повдига; на 1-во време на 1-ви такт стъпва напред. При тази бавна стъпка тежестта на тялото постепенно преминава на него. Едновременно от ауфтакт до 3-ти такт ръцете бавно се издигат нагоре и образуват венец над главата (погледът следва издигането на ръцете). Главата изправена, поглед нагоре (Фиг. 16.2).



Публикувано изображение


4-ти, 5-и и 6-и такт - пее се: „Праща светлина“.

В 4-ти такт стъпка напред с левия крак, десният назад на пръсти, тежестта на тялото бавно минава на левия крак. При първото време на 4-ти такт дланите на ръцете се обръщат навън и в 5-и, 6-и такт бавно ръцете се свалят настрани на височина на раменете, длани надолу (Фиг. 16.3).

При 7-и, 8-и, 9-и, 10-и и 11-и такт се пее „Носи радост за живота тя“.

При 7-и такт бавна стъпка с десния крак напред, левият отзад на пръсти. При 1-во време на

7-и такт дланите се обръщат напред и при 2-ро, 3-то време на 7-и такт и до края на 11-и такт ръцете бавно се прибират пред гърдите, като описват четвърт кръг (т.е. двете заедно описват полукръг) (Фиг. 16.4).



Публикувано изображение


От 12-и до 22-ри такт се правят същите движения с ръцете и краката, както от 1-ви до 11-и такт, с тази разлика, че в края на 11-и такт се почва с левия крак. В края на 22-ри такт левият крак е напред, а ръцете - в изходното положение.

Първите 11 такта се повтарят - всичко 22 такта.

Фигура втора

При 23-ти, 24-ти и 25-и такт се правят шест стъпки напред, като се започва с десния крак. При 1-во време на 23-ти такт ръцете, свити в лактите, се свалят на височина на таза, с длани нагоре (Фиг. 16.4). При всяка стъпка се прави малък тласък на китките и лактите нагоре и при 6-та стъпка ръцете достигат до височина на слънчевия възел.

При тази фигура се пее „Сила жива изворна течуща“.

Тази фигура се изпълнява четири пъти (като при второто и четвъртото повторение се правят по седем стъпки), всичко 12 такта: от 23-ти до 34-ти такт.



Публикувано изображение


Фигура трета

Започва се с 4-то време на 34-ти такт - стъпка напред с десния крак; едновременно ръцете се поставят на гърдите, дланите към тялото, пръсти нагоре. Пее се: „Зун - ме“ (Фиг. 16.5).



Публикувано изображение


35-и такт — 1-во време - стъпка с левия крак напред; едновременно ръцете се изнасят напред, длани нагоре, като че се предлага (дава) нещо, не по-ниско от диафрагмата. Пее се: „Зу- “ (Фиг. 16.6).

2-ро време - стъпка напред с десния крак, ръцете - както краят на 34-ти такт. Пее се: „ун“.

3-то време - както първото време на 35-и такт, пее се: „зун ме“.

36_и такт - 1-во време - както 2-ро време на 35-и такт, пее се: „Зу“.

2-ро време - както първото време на 35-и такт, пее се: „ун би“.

3-то време - както 2-ро време на 35-и такт, пее се: „ном ту“.

37-и такт - 1-во време - както 1-во време на 35-и такт, пее се „ме“.

2-ро време - както 2-ро време на 35-и такт, пее се: „то“.

3-то време - както 1-во време на 35-и такт, пее се: „о“.

4-то време - както 2-ро време на 35-и такт, пее се: „зун ме“ - 38-и, 39-и и 40-ти такт са повторение на 35-и, 36-и и 37-и такт, с тази разлика, че при 2-то време на 40-ти такт ръцете остават на гърдите, както в началото на тази фигура.

Цялото упражнение се прави два пъти.



Публикувано изображение


Публикувано изображение


Публикувано изображение


Обяснение: Ръцете правят дъгообразни движения напред и встрани и обратни движения до гърдите. След това ръцете правят загребване, наподобяващо бликането на изворни води.

Първата част — това е зараждане на новото. Всички слънчеви енергии влизат в човека, за да може той да расте, да се развива. Втората част - това е протичането на животворни енергии през човека като мощни води.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ