НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ХРОНОЛОГИЯ НА БРАТСТВОТО | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Учителя на еднодневна ексурзия на Витоша
28.12.1943г.


Учителя на еднодневна екскурзия на Витоша

 

Спомен наВесела Несторова: "Щом се допусне доброто, ще се допусне и злото"


Спомен на

Весела Несторова

223. Щом се допусне доброто, ще се допусне и злото


Още от края на ноември Учителят тръгна всеки ден на Витоша пеша с двама трима-братя, и отсядаше в боровата гора над Симеоново. Той ходи четиридесет дни на планината и каза по повод на излетите си: "Отивам да срещам Бога горе. Той е там. Казвам на тези, които идват, да ви не плашат".


На 28 декември тръгнах с Учителя за Витоша. Бяхме шест души - бр. Боев, Методи, Ангел, Тодора и Учителя. (Забележка: За Боян Боев виж "Изгревът" т. Ill, с. 29-35; за Методи Константинов вижт. IV, с. 342-549; т. XIX, с. 935-962; за Ангел Вълков виж т. I, с. 614-623; т. VII, с. 523-558; за Тодора Юрданова виж т. VII, с. 558­569) По пътя заваля силен сняг, а горе той бе вече около 20 см дебел. Бях взела борина за запалване на огъня и мед и масло за обяд. Сварихме чай и обядвахме в много весело настроение. Учителят каза: "Страданието е посяване. Новата година (1944 г.) започва в събота - седмия ден за почивка. Трябва да спрат борбите".


На следният ден на беседа Учителят каза: "Има у всички ви нещо, което не ви достига - липсва ви една нова идея за живота. Законът на обновяването трябва да дойде, вие се спъвате в закона на доброто и злото. Щом се допусне доброто, ще се допусне и злото. Вие искате един свят с добро без зло. Доброто е закон на Едного, на Единното в света, а злото е законът на мнозинството. Трябва да знаем законите на нашата мисъл, сърце и дух-те се различават. Трябва да мислите, без мисъл не можеш да се повдигнеш. Само със слушане нищо не става - трябва да прилагате. Ние живеем в най-усилни времена, когато всички си оправят сметките -ликвидират. Сега страдаме за минали погрешки. Всинца ние страдаме от големи обещания.


Рядка работа е да срещнеш един човек на Божията Любов, Мъдрост и Истина. Той е едно благо. То е рядко събитие и ние трябва да благодарим на Бога, че сме срещнали един такъв човек. Придобивката е само като си срещнал човека на Любовта и Мъдростта. Те са като извори. Ангели са те, които служат на Бога. Те са ангели, които служат на Любовта, Мъдростта и Истината. Христос беше един такъв ангел. Никога не се спирай да критикуваш някой! Цапаш ума си и губиш енергия.

Тялото е човешкото, сърцето е ангелското, а Божествения свят е връзката на всичко-умът.

 

Бележка: Беседата за която става дума е Малкото добро29 декември 1943 г., Общ Окултен Клас, София29 декември 1943 г., Общ Окултен Клас, София



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ