НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ХРОНОЛОГИЯ НА БРАТСТВОТО | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Учителя дава песента "Кажи ми Ти Истината II" - гр.София

26.11.1924г.


Учителя дава песента "Кажи ми Ти Истината II" - гр.София

 

Песента е дадена на 26 ноември 1924 г. , Общ окултен клас, IV година, 7-а лекция, ("Пелените на живота. Радости и скърби"). Учителя казва:

 

При сегашното схващане на музиката в какво седи силата на пеенето? Една песен или едно упражнение може да се изпее по различни начини. В музиката има само един правилен начин – той е идейният образ, когато музикантът се усеща щастлив, че е схванал тази първообраз при пеенето или свиренето изобщо. Например вземете следното упражнение: Кажи ми ти Истината, която носи свобода за моята душа! Това е едно просто изречение. Как бихте го изпели? – По различни начини. Всеки от вас би го изпял по особен начин. От кой тон бихте започнали? Това упражнение още не е завършено. Ако напишете едно завършено упражнение, вие ще страдате. Аз ви давам това упражнение като образец на несъизмеримо упражнение. Защо обичате това изречение? Защото то изразява едно състояние на душата. Де е отговорът на песента? Кой ще е отговорът, как мислите? – Отговорът е настроението, което вие ще получите. Човек трябва да бъде готов, за да възприема нещата чрез слушане. Може да ти се каже нещо, което трябва или да го направиш, или да го напишеш, или от Писанието да го научиш, или най-после да го изразиш чрез живота си. Това са няколко различни положения.

 

 
Текст на песента:


Кажи ми Ти Истината II
 
Кажи ми Ти Истината,
която носи свобода
за моята душа.

Кажи ми Ти Истината,
която от Любовта излиза
и от Мъдростта просиява.

Само тази Истина
носи Вечен живот и
Свобода за човешката душа.

Ще ходя в тоя път
на Истината и Живота,
Господи, Боже мой.

 

Песен - формула от Учителя, „Песни от Учителя, с. 144, 197.

Дадена през месец май 1942 г.

 
Песента в изпълнение на Симеон Симеонов (Записът включва "Кажи ми Ти Истината" и "Благата песен"), , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДАНАГОРЕ