НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ПЛАНЕТНИ ТИПОВЕ

  Звездният мир АСТРОЛОГИЯ - Николай Дойнов (1904 - 1997)
Алтернативен линк

ПЛАНЕТНИ ТИПОВЕ


Планетите и Луната, както споменахме, определят и създават изразени външни и вътрешни качества. Външни са физическият образ, който даден човек ще има, изразен предимно върху лицето и ръцете. Този израз може да бъде даден в две направления - добри и лоши (това подробно ще бъде разгледано при всеки отделен аспект).


Всяка жива форма е завършек на едно еволюционно минало, завършек на цял ред усилия на творческата мисъл, чувство и действие. Те именно създават формите. Съвършенството на една форма определя онова стъпало на развитие, на което са се намирали мисълта, чувството и способността за творчество. Най-завършеното и хармонично във форма и съдържание, принадлежи на най-съвършените Същества в пътя на Еволюционния процес. От всички живи същества човек има най-добре изразена тази вътрешна природа. Когато тя е организирана и облагородена, способна е да създаде най-съвършено по форма тяло. Да се чете по формите на тялото ще рече да се разбира естеството и силата на планетните влияния и обратно - ако се разбира силата и естеството на планетните влияния, ще се разбира и самия човек, условията, които ще има в живота си, пътя, по който ще мине. В пасивно състояние човек е едно, а когато се даде възможност в Двойника му да се проявят планетните влияния, тогава той става нещо друго. Тогава всички планетни течения дават своя израз, проявява се целокупният човек. По-далечините планети имат по-задълбочено и по-устойчиво влияние.


Всяка планета, Луната и Слънцето, освен вътрешните качества на човека, определят и характерни типове хора. Вярно е, че съвсем чисти типове рядко се срещат, защото и другите планетни влияят върху израза на човека, но все пак някои от тях при по-специални положения дават своят очебиещ израз.


Създаването на добре оформено Звездно тяло, способно да формира пълноценни мозъчни центрове, приемащи цялостните влияния на всички планети, и да изгради пълноценния човек, е бавен и продължителен процес през периодите на многото прераждания. До каква степен е стигнал този процес може да се разбере още при раждането на човека и построяване на хороскопа му. Ако недълго след раждането, черепът на детето рано започне да се втвърдява, то роденият е с посредствени качества. При такива случаи черепът (изобщо главата) бавно нараства и към 25-30 годишна възраст разстоянието от корена на носа до тилната кост достига около 22-23 сантиметра, а обиколката на главата около веждите и ушите не надминава 33-35 сантиметра. У такъв човек силовите течения на Планетите, Луната и Слънцето все още не са създали и оформили мозъчни центрове, способни да приемат пълните влияния, а само най-примитивните, предимно от Марс. Когато разстоянието от корена на носа до задната тилна кост е до 36-37 сантиметра, а обиколката на главата - до 56-57 сантиметра, налице са вече изградени пълноценни мозъчни центрове, способни да приемат изцяло планетните влияния. Оттам нататък задачата на Слънцето е все повече и повече да организира и облагородява мозъчните центрове.


Според формата и обема на главата различаваме два типа хора : 1. дългоглави или долихоцифали, когато планетите, които създават и оформят мозъчните центрове на чувствената (емоционална) и умствената природа преобладават; 2. широкоглави или брахицефали, когато планетите със своите течения са създали и оформили предимно мозъчни центрове, тласкащи към активност и творчество


При добре оформено Звездно тяло, при добър хороскоп главата на детето бавно се втвърдява, налице е хармонично уголемяване в размери и пропорции, лицето е мило, симпатично, приятно за гледане, вдъхва разположение и обич у всички. Такова развитие на черепа е представено на Фигура 1.


Публикувано изображение


Пълните планетни влияния създават добре оформени мозъчни центрове. Когато те се активират (възбудят), започва силно прииждане на кръв в тях с последващо разширение, което упражнява натиск върху черепните кости и главата нараства. Това нарастване има, разбира се, разумен предел. При благоприятни аспекти то е оформено и хармонично, а при неблагоприятни аспекти се демонстрира с по-остри и дисхармонични черти. Тази бавна промяна продължава през целия живот и колкото той е по-бурен и разнообразен, толкова промените са по-ясно изразени и в добрия, и в лошия смисъл. На стари години, когато активността на мозъчните центрове намалява и интересите на човек отслабват, размерите на главата бавно намаляват.


При раждане, най-първи се изявяват силовите течения на Луната, която създава и оформя мозъчните центрове на стомаха. Те именно подтикват детето към нуждата и необходимостта да се храни. След това се проявяват силовите течения на Меркурий, при които детето проявява интерес и внимание към всичко, което го заобикаля. Следват теченията на Венера - чувствата и любовта, после - тези на Марс: жажда и подтик към активност, към движения, а в някои случаи (при лоши аспекти) към разрушение и жестокост. Ако Звездното тяло е оформило мозъчни центрове и от други планети, постепенно се проявяват и други способности. На сегашното развитие на човешкия род, голяма част от хората, поради още неоформени висши мозъчни центрове, ръководещи по-висши прояви, са в първично развитие, ръководено от Луната, Меркурий, Венера и Марс и то на елементарна степен. Стремежът на тези хора е предимно към удоволствия от ядене, пиене или към интереси за лична изгода, които са под влиянието на Меркурий. Подтиците и стремежите, детерминирани от другите планети, се срещат по-рядко.


Когато лошите аспекти са изразени в даден човек, те събуждат у нас неприятна резервираност към него. Но трябва да разбираме, че той е в процес на развитие, на усъвършенствуване и това трябва да ни подтиква да му помагаме с разположение. Защото само добрите чувства предоставят възможност за помощ; изобщо, дълбокото познаване на човека се предхожда от добрите чувства към него. Колкото човек по-добре вижда и разбира несъвършенствата, толкова по-добре вижда и разбира съвършенствата. Задълбоченото и всестранно разбиране на човешката природа ни дава възможност за придобиване на знания и мъдрост.


От гледище на астрологията, човешкият род в сегашният си стадий на развитие, все още не е достатъчно развит, не е завършен, не е красив. Известният и талантлив художник Николай Рьорих с много тънък усет за съвършенство и с рядко умение е изобразил два човешки образа - на Мория и на Кутхуме. Подобни човешки типове сега не се срещат, но в далечно бъдеще такива ще бъдат хората по пътя на своята еволюция и от тях ще се излъчва съвършенство



  Звездният мир АСТРОЛОГИЯ - Николай Дойнов (1904 - 1997)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ