НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Дълбокото дишане

  Живот за всички - Сава Калименов (1901 - 1990)
Алтернативен линк

ДЪЛБОКОТО ДИШАНЕ


Вие можете да получите едно, а можете да получите същевременно и десет - това зависи от вас и само от вас. Но след като получите десет вместо едно, колкото сте получавала досега обикновено, вие можете да се научите, вие можете да свикнете да получавате и по двадесет и по тридесет и по много повече, вместо първоначалното едно. Това също зависи от вас и само от вас. То не зависи от никакви други лица, от никакви външни условия, от никакви политически, социални и каквито и да било други промени, то не зависи от някакъв нов строй, от някакъв нов ред, от никакви нови научни открития или от никакви технически постижения. Не, това зависи от вас и само от вас — от нищо друго, от никого другиго.

Тази първична сила, тази основна енергия, тази всестранна мощ, която можете да трансформирате във всичко и която е необходима за всичките ваши успешни прояви в живота, вие можете да я почерпите направо от въздуха чрез дълбокото дишане. — Ако досега вие сте получавали едно чрез обикновеното дишане, занапред вие можете да получавате десет чрез дълбокото дишане, можете, също така, да получавате и двадесет, и тридесет, и повече.

Стъпка след стъпка, усилие след усилие, успех след успех, може би отначало твърде малки, като че ли незабележими, но постепенно все повече увеличаващи се, все по-значителни, все по- очебийни — вие чрез дълбокото дишане можете да постигнете всичко.

И като казваме всичко, — ние сме обмислили тази дума, преценили сме нейното значение и съдържание и не я казваме само за засилване силата на речта си. Като казваме всичко, ний подразбираме същевременно безкрайността на времето и пространството, необходими за постигане на това всичко, а не искаме да кажем, че то може да бъде постигнато моментално или с кратковременни и незначителни усилия. Не, — нищо не може да бъде достигнато, без да се положат необходимите, съответствуващи на неговата големина и значение усилия. Важното в случая, обаче, е това, че вие имате правия път към тия достижения, защото, вярна е също така, че вие можете да правите колкото си щете усилия, но всички те да се разбият напразно, когато не бъдат в хармония с основните закони, движещи вселената и живота, — когато не са отправени в правата насока. А един от най-важните и основни закони на живота е закона за непосредственото черпене, за прякото възприемане на енергия от въздуха посредством правилното, дълбокото дишане.

Колкото и да бъдем силни — може да владеем царства и народи — може да бъдем господари и на целия свет — но ние не можем да се противопоставим на закона за великата правда в живота. Ние, каквито и които и да сме, не можем да нарушим нито един Божествен закон, без да понесем, по-рано или по-късно, последствията от това. Също така ние не можем, пренебрегвайки законите за правилното дишане, да имаме тия резултати в живота си, които можем да имаме, когато ги изпълняваме.

Но кои са, тогава, тия неоценими блага, към които ни води дълбокото и правилно дишане?


  Живот за всички - Сава Калименов (1901 - 1990)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ