НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ПОСТИЖЕНИЯТА

  Летопис на изгрева - Том 2 - Теофана Савова
Алтернативен линк

ПОСТИЖЕНИЯТА


1931 г.

Честита Нова 1931 година - Година на постижения!

Веднага след вечерята концерт словото потече като слънчеви лъчи през бисерен наниз. Бяхме се събрали около нашия обичен Учител. В такива вечери очаквахме с голямо вълнение словото му, което ни вълнуваше повече и от най-добрата артистична програма. Като из драгоценен извор то струи и озарява умовете ни със светлината на Божествената мъдрост, изпълня с топлина сърцата ни и внася в нас импулсите на вечния живот. Затова го приемахме с голямо вълнение: във всеки неделен ден, всяка сряда и всеки петък, когато с трепет следяхме мисълта на Учителя, за да доловим отговора на въпроса, който безпокои нашия ум, вълнува нашето сърце и подтиква към деятелност нашата воля. Защото знаехме, че пулсът на вечния живот в словото на Учителя носи верния отговор на въпросите ни. В трепетното очакване на тези вълнуващи мигове ние вече предусещахме отговора, долавяхме близостта на благата вест, която витаеше около Учителя. И естествено интересът ни към словото беше винаги голям. Затова не сещаме, че прегазваме дълбок сняг, за да отидем на Изгрева, не сещаме дори, че времето се затопля и идва пролетта. Сега четирите годишни времена са у нас и се редуват по силата на други закони! Струва ни се че мръзнем посред лято у дома. Затова бързаме нагоре, да отидем при Учителя, при слънцето на живота, да се отзовем в пролетта, която той носи. Велик живот!

9 януари

Добрият човек е безпристрастен. Той гледа еднакво на всички хора, дава правилна преценка на всички живи същества и определя отношението си към всяко от тях, според естеството му. Той е извън всякакви закони. Самият той е закон.

Разумният човек разсъждава правилно. Той е поет, музикант, художник. Той носи всички изкуства в себе си. Той поставя нещата на мястото им и навреме.

Силен човек е този, който може да носи 100 тона товар на гърба си и да го подхвърля на един километър разстояние.

Богатият човек привлича хората към себе си. Да отидете при богатия, това значи да се привлечете от него така, че да не искате да се върнете назад.

За Бога всичко е постижимо. И за онзи, който живее с формулата Д. P. С. Б., т. е., който е добър, разумен, силен и богат, непостижимите неща стават постижими.

4 април

Посвещение - дали човек може да задържи придобитото.

7 април, вторник

Прекрасен ден, екскурзия до Витоша!

28 юни

Велики Господи! Велики Учителю! Моля за съдействие!
Моят приятел Кръстю Тулешков се сгоди. Бдете, мой Учителю, над неговия път!

3 юли, между 9 и 10 часа преди обед

Велико възкресение.
Свободата на човека не се извоюва лесно. Свободата на човешката душа не се придобива лесно.



*

Из „Заветът на лъчите на светлината" - събрал и наредил Учителя.

Прочели ли сте вие това писание?
„Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла: от Господа биде това, и чудесно е в очите ни ".



*

Добродетелта трябва да е толкова велика, че да е над всичко.



*

„Аин фаси" - музикален образ, даден на 17 октомври 1931 г.



*

„Наука е да намериш ценното в човека."
„Сега природата има да направи жената майка - врата към Любовта, а майката да направи девица."



*

Велики Учителю, ти си работил преди векове, работил си преди 2000 години, работиш и сега. Нека твоята свещена работа бъде благословена сега, всякога и през всичките векове и нека великото ти дело се увенчае с успех за радост на цялото небе, за радост на цялата земя и за твоя радост, Учителю благ!


  Летопис на изгрева - Том 2 - Теофана Савова
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ