НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

САМОДВИЖЕНИЕ

  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
Алтернативен линк

САМОДВИЖЕНИЕ


Вярно е, че животът като движение е резултат от разделянето на единството. Противоположностите не могат да съществуват самостоятелно поотделно. Те действат под знака на единството, което създава самодвижението, и чийто център, според Учителя, е Великото Космично Начало. Подчертахме, че Космичното Начало е същността на Космичната Стълба на Реалността, която ще бъде гръбнак на модерната философия.

Чрез противоположностите - двата полюса на живота: Духът и Материята - Космичното Начало създава механични, енергетични, светлинни, мисловни, емоционални, биологични, социални и др. явления върху планетата ни.

Идентичността на противоположностите в явленията и събитията трябва да бъде търсена без съмнение в абсолютната същност на Космичния Принцип.

По естество Космичното Начало е нематериално в света на идеите и материално във физичния свят на формите. То е непознатото, чийто израз представя борбата на противоположностите под знака на Самодвижението.

Нашата съвременност е начало на една велика ера, в която идеализмът и материализмът, по силата на необходимостта, се срещат в света на Великото Космично Начало.


Малко значение има името, което даваме на Космичния Принцип: Начална Причина, Абсолютен Дух, Незнайно, Самодвижение и т.н. Субективните идеалисти го наричат Абсолютен Дух, Бог. Обективните идеалисти, хора на логиката, го определят като Рационалност, Разумност. Диалектическият материализъм го нарича естествен исторически процес на необходимостта. Последната детерминистична концепция е по-близо до реалността, тъй като е освободена от метафизичните мъгли на различни религиозни догми и заблуждения.


Във вечната възходяща борба на противоположностите лежи ключът за разбиране на целесъобразността в Единството на Битието. Под целесъобразност ние разбираме Пътя към съвършенството по безкрайната Космична Спирала.В Самодвижението се крие Единството на Космичното Начало и тайната на борбата на противоположностите.


Днес е големият конфликт между старата форма на материализма и новия идеологичен импулс, чийто извор е Космичният Принцип. Този идеологичен импулс създава „скоковете" и възпроизвежда материята във винаги нови форми.


Тази космична форма, висша и абсолютна по природа, действаща спонтанно като Цяло (Единица), дава критерий за разграничение между старото и новото в историческите процеси. Космичното Начало е главният двигател в човешката психика, за претворяване на историческата даденост в нещо по-прогресивно чрез борбата на противоположностите. Формите на нещата са под знака на относителността, но Самодвижението, чийто извор е Космичното Начало, е вечно и абсолютно.



  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ