НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ВУЛКАН

  Звездният мир АСТРОЛОГИЯ - Николай Дойнов (1904 - 1997)
Алтернативен линк

ВУЛКАН


Това, което в даден хороскоп се приема за Слънчево влияние, всъщност е активността на най-близката до Слънцето планета - Вулкан. Понеже тя все още е неоткрита и не разполагаме с нейните ефемериди, за нейно положение приемаме това на Слънцето, още повече, че най-голямото й отклонение спрямо Слънцето не надвишава 4-5°, което в астрологичната практика се приема за съвпад. С други думи, Вулкан всякога е в съвпад със Слънцето, затова зад символа на Слънцето трябва да разбираме Вулкан. Изтъкнахме, че Вулкан има отношение към Зодиакалното съзвездие Лъв. В другите съзвездия, той ще приеме (според интелектуалното ниво на личността) по нещо от влиянието на Небесните образувания в тях.


В Овен. В това съзвездие планетата Вулкан престоява заедно със Слънцето между 22 март и 22 април. Ако анализираме естеството на Небесните образувания в това съзвездие, можем да си изясним въздействието, което те ще окажат върху влиянието на Вулкан. Особеностите на Зодиакалното съзвездие Овен описахме в главата за планетата Марс. В Овен, Вулкан получава активиране, внася в индивида прилив на енергия, в по-интелигентните - подтик към борба за справедливост, а в по-елементарните се изразява в рязко и грубо отношение към всички, незачитане на каквото и да било съвети и напътствия, невъзможност за разумен контрол.


В Бик-Телец. Вулкан престоява в това съзвездие от 22 април до 22 май. Всички знаят колко активен е живота през месец май - най-гиздавият и приятен период през годината, на който всички се възхищават с изблик на живот и радост. Изтъкнахме, че в Бик има много звезди, които могат да се видят с просто око, особено червения гигант Алдебаран, двата звездни купа Плеяди и Хаиди и светлия облак Ракообразна мъглявина. Алдебаран е от Първа звездна величина и е около 40 пъти по-голям от нашето Слънце. Силовите течения, които излъчва, са от особено значение както за Земята и за съществата върху нея, така и за човека, при който той активизира емоционалната и интелектуалната природа и засилва жизнения поток във всички живи форми. В това съзвездие се намират два ясно изразени звездни купа. Единият е известен под името Плеяди, а българският народ го нарича Квачката. С просто око в него могат да се видят около 6-7 звезди, но по-ярки от 17-та звездна величина са около 500. В пространството Плеядите имат диаметър от 50 светлинни години и звездите в тях се движат успоредно една спрямо друга с почти еднаква скорост. Този факт придава на съзвездието Бик благороден подтик за даване свобода на околните и за ненамеса в техните работи, особено важно за хармоничния семеен живот и за кръга от приятели. Другият звезден куп се нарича Хаиди, в който се намира гигантът Алдебаран. Общият брой на зведите му до 17-та звездна величина е 200. Най-характерното е, че те се движат най-бързо, което придава на влиянието на Хаиди изключително благоприятно въздействие върху човека, активизирайки го във всяко направление - емоционално, интелектуално и творческо. Най-същественото за силата и важността на Зодиакалното съзвездие Бик е т. нар. Ракообразна мъглявина. През 1954 година китайски астрономи са наблюдавали в това съзвездие един пулсар, който изхвърля светещи силови ядра със скорост не по-малка от 2 000 километра в секунда и създава светещ облак с диаметър от милиарди километри. Тези силови ядра са зародиши на бъдещи Небесните Образувания - Слънца, които ще образуват нов звезден куп или галактика. Известно е още, че Ракообразната мъглявина е източник на най-мощни радиосигнали.


В Близнаци. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 май до 22 юни. С просто око в това съзвездие се виждат около 70 звезди, от които 14 са по-ярки от Трета звездна величина. Между тях са Полукс (от Първа звездна величина) и Кастор (от Втора звездна величина), изобразявани като двама прегърнати братя-близнаци, от които единият е черен, а другият е бял. Със своите по-дълги вълни те подтикват издигнатите типове към мисъл и грижа за всички онова, което ще им послужи в живот, а на елементарните типове придават склонност към постоянна смяна на мнения и повърхностно разбиране на всичко.


В Рак. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 юни, когато те правят поврат и тръгват на юг, давайки своя прощален изблик на топлина. При висшите типове това положение поражда щедрост, по-меко и благородно отношение към всички и всичко, а на елементарните типове придава по-голяма привързаност към личното.


В Лъв. С просто око, в това съзвездие могат да се видят около 70 звезди, но общо взето те са слаби. Най-ярките са Регулос (от Първа звездна величина) и Денобъл (от Втора звездна величина). Регулос е три пъти по-голям от нашето Слънце, притежава температура на повърхността си около 14 000° и има за спътник едно друго Слънце. В това съзвездие се наблюдават интересни небесни образувания като двойни звезди и галактики, което е особено важно за неговото влияние. Според Саабей и древните звездобройци, под силното влияние на това съзвездие и по-специално под влиянието на Регулос се раждат велики царе (Регулос означава цар). Когато това съзвездие е отчетливо изразено в хороскопа на даден човек, дава подтик към господство.


В Дева. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 август до 22 септември. С просто око там могат да се видят около 95 звезди, но само десетина от тях са по-ярки от четвърта звездна величина. Най-ярката звезда Спика (от Първа звездна величина) и има синкаво-бял цвят. Това съзвездие се изобразява като красива девойка с крила на гърба, държаща в ръцете се житни класове, на върха на които е звездата Спика. В съзвездие Дева има много интересни обекти: променливи звезди, двойни звезди и галактики. Всичко това придава на личността стремеж към водачество в Идейния свят, а при по-елементарните типове - към атеизъм, безверие и отричане на порядките в света.


Във Везни. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 септември до 2 октомври. То е единственото Зодиакално съзвездие, което не е именувано на живо същество, а му е даден образ на старинни аптекарски везни. С просто око в него могат да се видят около 50 звезди, но само част от тях са по-ярки от Четвърта величина. Между тях са два гиганта- Слънца с приблизително еднакви размера, около два пъти по-големи от нашето Слънце. Единият е син, а другият е жълт. Когато Везни е ясно изразено в хороскопа на даден човек, по-интелигентният тип е склонен към голяма прецизност и взискателност, извършва всяко нещо с изкуство и въобще притежава таланти за изява в изкуството, а по-елементарният тип е склонен към престараване и извратеност в подробностите на всяко нещо, към пресилен грим по лицето и др.


В Скорпион. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 октомври до 22 ноември. То е разположено в най-красивата и широка част на Млечния път. С просто око в него могат да се видят около 100 звезди, но само 13 от тях са по-ярки от Четвърта звездна величина. Най-ярката между тях е Антарес (от първа звездна величина), има червен цвят, 600 пъти е по-голяма от нашето Слънце и притежава светимост, хиляди пъти по-голяма от неговата. В Скорпион има и друга една звезда, която излъчва 400 000 пъти по-голяма енергия от тази на Слънцето. Тези два звездни гиганта придават на личността голям и несъкрушим прилив на енергия, която при облагородените типове се изразява в творчество и сила за ръководство, а при примитивните типове - в жажда за разрушение и тирания. В това съзвездие има и два Звездни купа, означени от астрономите като N6 и N7, които придават на особено по-интелигентните типове, оттенък на милосърдие и топло отношение към всичко и всички. Двата купа имат по около 80 звезди. Куп N6 има диаметър 21 светлинни години и се намира от Земята на 1 300 светлинни години. Куп N7 е по-бляскав, диаметърът му е 17 светлинни години и е на 915 светлинни години разстояние от нас.


В Стрелец. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 ноември до 22 декември. С просто око в него могат да се видят около 115 звезди, но общо взето те са слаби. Само две от тях са от втора звездна величина и осем са от трета. Стрелец е извънредно богато на небесни образувания и по посока на него се намира центърът на нашата Галактика. Саабей го е изобразил като кентавъра Хирон - най-мъдрият Учител и наставник на всички митични герои, прославил се с подвизите си срещу всеки, който причинява страдания на хората. Когато Слънцето и Вулкан е в Стрелец, при облагородените типове съществува стремеж към придобиване на знания, на материални ценности, голяма смелост при изпълнение на всяка поставена задача, поемане на отговорност за нейното изпълнение, бащинско отношение към всички, а също и известна доза хумор и артистични подробности. У по-примитивните типове съществува също стремеж към материални придобивки, но по незаконен път, заедно с фалшиво и презрително отношение към близките и околните. Затова кентавърът Хирон е получовек от кръста нагоре и държи в ръцете си опънат лък с поставена стрела, показваща постигането на всяка поставена задача; от кръста надолу Хирон е охранен полукон с опнати за тичане крака. Мъдрият кентавър е пеел за величието на музиката, която възвисява човешката душа, за благодатта, която дава на хората мир и трудолюбие. Нашето Слънце отстои спрямо центъра на Галактиката, който е невероятно струпване на Слънца с диаметър около 4 000 светлинни години, на около 30 000 светлинни години и обикаля около него за 200 милиона години със скорост 250 километра в секунда.


В Козирог. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 декември (когато Слънцето прави поврат и тръгва на север) до 22 януари. През този период Земята се намира най-близко до Слънцето - на 147 милиона километра, а Северното полушарие е обърнато към Слънцето и съгласно Доплеровия принцип получава с по-голяма сила жизнени течения от него. Затова родените през този период имат по-голяма жизненост и дълголетие. В това съзвездие с просто око могат да се видят около 50 звезди, но всички са със слаба светлина. Затова при по-висшите типове Вулкан дава затвореност, вглъбеност, размисъл и търсене на истината, изострено внимание към вътрешния живот, а на елементарните типове придава стремеж към ограничаване във всяко направления, скържавост и недоволство към всички и всичко, ограничаване на околните.


Във Водолей. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 януари до 22 февруари. В него с просто око могат да се видят около 90 звезди, но само седем от тях са по-ярки от четвърта звездна величина. Най-интересната от тях е с температура от 130 000° градуса и има около себе си много светла мъглявина с диаметър от 300 000 астрономически единици. Всичко това говори, че тази звезда се намира на един нов етап от своето развитие. Това придава на влиянието на Слънцето-Вулкан върху по-висшите типове стремеж към новото, разумното и оригиналното, подсилване на нервната система и ясно реагиране към всичко. В астрологичните звездните карти това съзвездие се изобразява като човек, държащ наведена делва, от която се излива вода.


В Риби. Слънцето и Вулкан се намират в това съзвездие от 22 февруари до 22 март. В него могат да се видят с просто око около 75 звезди, но те са общо взето с много слаб блясък поради голямата си отдалеченост от нас. Риби придава на влиянието на Слънцето- Вулкан върху висшите типове мекота и приятност от тяхното присъствие, стремеж да бъдат в помощ на другите, съчувствие и състрадание. Върху по-примитивните и с лоши аспекти типове е налице прекалена чувствителност, остро и безчувствено реагиране при всички случаи, преувеличаване на личните преживявания.



  Звездният мир АСТРОЛОГИЯ - Николай Дойнов (1904 - 1997)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ