НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

АСПЕКТИ НА МЕРКУРИЙ

  Звездният мир АСТРОЛОГИЯ - Николай Дойнов (1904 - 1997)
Алтернативен линк

АСПЕКТИ НА МЕРКУРИЙ


С Венера. Отбелязахме, че най-голямо отклонение на Меркурий от Слънцето е 28°, а най-голямото отклонение на Венера от Слънцето е 48° градуса. Следователно най-голямото отклонение, което могат да имат двете планети една от друга, е 76°, затова аспектите, които могат да имат, са съвпад, полусекстил, полуквадрат, секстил и 72°. Ако един занаятчия има силните и добри аспекти на Меркурий и Венера, той ще бъде изкусен майстор от голяма класа, защото мускулите на ръцете и ставите много точно и правилно ще реагират на Венерините подтици. Всеки човек на изящните изкуства - художник, музикант, инструменталист, за да бъде добър изпълнител, трябва да има силно влияние на Меркурий. Въобще благоприятните аспекти между Меркурий и Венера определят изява в изкуствата и умение всичко да се прави най-добре.


При отсъствие на аспекти между Меркурий и Венера подтик и чувство за добро творчество липсват.


С Марс. При съвпад и благоприятни аспекти имаме активен и динамичен ум, способен преди всичко към разискване на всякакви въпроси, съчетан с дар-слово, а при висшите типове - с добър ораторски талант.


При неблагоприятни аспекти имаме заядлив човек, склонен към оскърбителни изказвания при всеки разговор. При по-низшите типове е налице излишна бъбривост, стремеж към лъжа и обсебване на чуждото, т. е. към дребни кражби и джебчийство.


С Юпитер. При съвпад и благоприятни аспекти (особено при съвпад) имаме човек с голям интерес и жажда за материално забогатяване. При по-високо интелектуално ниво е налице силно изразен стремеж към знания и науки, с високи възможности за постижение.


При неблагоприятни аспекти имаме алчен човек, който със стръв се стреми към материални придобивки, приемайки, че това може да става и по непочтен начин, с измама и лъжа. Такъв човек обича да блясва и да изтъква своите знания и умения, без те да са на голяма висота, обича да го ласкаят и да го подчертават навсякъде, притежава изразена склонност да използва чужди услуги, без да се чувства задължен да се отплати за това. При низшите типове, стремежът към материални придобивки може да става с кражби в по-едър мащаб; те също обичат да преиначават истината.


Със Сатурн. При съвпад и неблагоприятни аспекти имаме подчертано внимание към всякакви вещи, дреболии, продукти и каквото и да било друго, със стремеж да го съхранят, защото все някога може да потрябва. Обичат да се запасяват, от страх да не би да изпаднат в нужда и често пъти натрупаните продукти ги оставят да се развалят неизползвани. Плахи и предпазливи са те, имат голяма скържавост (свидливост) и ако се наложи да дават, правят го с голяма пресметливост.


При благоприятни аспекти имаме човек, който задълбочено търси истината, който също цени материалните ценности, но в един много облагороден нюанс - използването им да бъде за разумни и необходими нужди. Способен е на големи усилия и устойчивост при придобиване както на материални, така и на интелектуални ценности.


С Уран. При съвпад имаме човек със студени и резервирани отношения, предимно спрямо хората от противоположния пол. Съвпадът, както и благоприятните аспекти, дават способности и стремеж към ново, оригинално, по-нетрадиционно разрешаване на всички въпроси. При точни аспекти и добра интелектуалност, дава хора рационализатори и откриватели на новото; определя също и изненадващи, много благоприятни случаи в живота, които носят голяма полза и улеснения.


При неблагоприятни аспекти имаме човек, склонен към мислене, изказвания и действия, които са странни и неприемливи за другите, а при точни аспекти са налице крайно неприятни и изненадващи събития, с лоши последици в живота.


С Нептун. При съвпад и благоприятни аспекти, имаме човек мил, симпатичен, отзивчив, с голяма интуиция - за всеки въпрос и задача, още преди да е започнал за мисли за тях, разрешението е готово в главата му. При точни аспекти налице са литературни способности, засягащи повече отвлеченото и нереалното. Изобщо, при силните позиции на Нептун имаме качества за изява на изкуството.


При неблагоприятни аспекти имаме доверчив човек, който се подава на измами и лъжи. При точни аспекти тези измами и лъжи могат да го засегнат много остро.


С Плутон. Съвпадът е много неблагоприятен: такъв човек периодически като че ли престава да мисли, дейността му се парализира и ако все пак нещо измисли, то бива крайно лошо и пагубно за него, защото обикновено взема някакви неестествени решения. При другите лоши аспекти налице е бъбривост, заядливост и желание за налагане на своето, като се счита за най-право, макар съвсем да не е такова. При точни аспекти имаме хора, в които се вмъква някаква неправилна идея, дразнеща околните, но те правят всичко възможно да им я наложат. При такива случаи обкръжаващите не са способни с нищо да им избият тези неприятни състояния.


При благоприятни аспекти налице е активност на мисълта, способна да се наложи на околните. При интелигентните типове имаме хора, които в разговор и разискване на въпроси, добре и убедително се аргументират.



  Звездният мир АСТРОЛОГИЯ - Николай Дойнов (1904 - 1997)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ