НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Божествената мисъл

  Писма на Боян Боев -Том 2 - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ


Изгрев, 15 май 1958 г.


Обични брат,

Ние сме на общ обяд на външните маси. След като обядвахме, изпяхме няколко песни. Един брат попита Учителя за значението на човешката мисъл. Учителя каза:

Не мислете, че нещата в света ще дойдат даром. Трябва да се образува в ума ви една силна мисъл и едно силно чувство в сърцето ви.

Ти си беден. Ще си помислиш., че си богат и че помагаш на хиляди хора. Ще кажеш, че това е въображение. Това, което мислиш, то ще стане. Няма нищо, което човек да е помислил и да не стане.

Ако си парализиран и три месеца наред казваш: „ Ще стана, ще стана, ще стана“ и след три месеца ще станеш. И не може да не станеш.

Ако три месеца наред турите мисълта: „Ще уча, ще уча, ще уча“, ще научите това, което желаете, и оттатък ще минете. Три месеца като казвате: „Ще пея, ще пея, ще пея“, след три месеца ще можете да пеете. Колективно можете да помагате на един човек.

Като те срещне някой човек, да ти пожелае най-хубавата мисъл и ти като срещнеш някого, пожелай му най- хубавата мисъл. Всяка хубава мисъл се реализира. Ти не му го казвай. Той ще възприеме със своето подсъзнание.

Аз по някой път ви говоря да не се критикуват хората. С критикуването има две злини. Когато изпращаме лоша мисъл към някого, после неговото недоволство ще дойде при нас. Макар той да не те знае, това недоволство те намира. Защото мисълта, която ти пращаш при него, тя е твое дете. Тази мисъл после ще те намери и ти ще плащаш.

При този нов морал ще ти стане светло и ще разбереш защо трябва да мислиш хубаво, защото всяка добра мисъл ще се върне при нас. Нашите добри мисли са добри условия, за да се развият ония хора, на които ги изпращаме. И после, като се развият онези хора, тези добри мисли ще се върнат при нас.

Но ти казваш, че един човек е невежа. Не, ти не знаеш кой човек е учен. Човекът, към когото изпращаш своята мисъл, е излязъл от Бога. Ти, като изпращаш своята добра мисъл, тя ще отиде в Божественото у него. Един философ може да живее в колиба, мазана с кал, но ти няма да говориш на колибата, а ще говориш на философа, който е вътре, на учения.

Каквото кажеш, става. Като кажеш, че си болен, ставаш болен. Като кажеш, че си здрав, ставаш здрав. Някой търговец казва: „Мога ли да си загубя капитала?“ Като му дойде наум това, той скоро изгубва капитала си. Видиш, че някой човек пада и си счупва крака. Ако ти не туриш противоположната мисъл, можеш и ти да си счупиш крака. Вие трябва да се научите как да мислите.

Ти можеш да направиш Господ да ти даде всичко, каквото си поискаш. Той ще ти даде всичко, но твоята глава ще пострада. Няма нищо, което човек да е поискал и помислил, и да не му го даде Господ. Каквото помислиш в живота си, все ще ти дойде. Един пример: Един човек много искал да пуши цигари. Среща едного и му иска. Онзи казал: „Нямам“. Среща друг - пак същото. Просил от 10-15 души и казал: „Защо да нямам пари да се напуша“.

Този човек после се реформирал, разбрал, че тютюнът нищо не струва, и след 20 години се решил да живее трезвен живот. И тогава всички негови приятели се изреждат да му казват: „Заповядай една цигара“. И той отказвал.

Много болести се дължат на заклинание в миналото. Направиш някому нещо, и той ти казва: „Така и така да стане с тебе“. Някой казва за друг: „Да му оголее главата“. На онзи окапва косата. И човек ще бъде отговорен за всички отрицателни неща, които говори за другите.

Вашият бъдещ живот ще бъде точно това, което сега мислите. Това, което сега мислите, чувствувате и искате да проявите, то в бъдеще ще се прояви, ще се реализира. С вашите мисли вие градите своето бъдеще.

Могат да се предават мисли от човек на човек. Мъжът излиза сутринта от къщи. Когато той бил далеч от града, жена му казала тихо: „Слушай, хем да вземеш два хляба за вкъщи“. И той наистина донесъл вечерта два хляба. Приел мисълта.

Постоянно се преплитат у вас човешкият и Божественият порядък. Вашите телефони и радио са отворени за всичко отрицателно, което става в света. Ти си отворено радио. На всеки 4-5 минути телефоните и радиото ти предават нещо отрицателно. Тогава как можеш да бъдеш разположен? Тук-таме ще се яви някоя красива мисъл. Затвори твоето радио за отрицателните мисли.

Има някои мисли, чужди мисли, както една струя може да дойде отнякъде, така може да дойде една лоша мисъл от Слънцето. И ако човек няма будно съзнание, ще я приеме.

Човек винаги трябва да бъде свързан с доброто, със светлото и красивото. Да бъде в постоянна връзка с Бога и тогава той ще бъде ограден. И няма да приема лошите мисли, които идат отвън. Той ще ги отблъсква.

Божествените мисли, които проникват битието, се отличават с крайна мекота. И само Божествените мисли са в сила да влияят на всички други категории мисли. Божествените мисли, когато проникнат в човека, имат силата да регулират човешкото естество. Оставете да господствува във вас влиянието на Божествената мисъл. Оставете я тя да урегулира нещата у вас. Една идея, която можеш да възприемеш от Бога или от съществата, които са завършили своето развитие, може да ни помогне.

Пазете се да мислите лошо за хората, понеже каквото мислите за тях, ще се върне отгоре ви. Една мисъл, добра или лоша, която изпращате, след като е обиколила целия свят, ще се върне при вас със своите придобивки. Никога не мислете зле за добрите хора, иначе голяма опасност ви чака. Ако изпращате лоши мисли, ще ви дойдат големи бели на главата. България за лошите мисли към богомилите 500 години беше под робство. Човешките мисли и чувства са мощни. И затова да пожелаваме добро на другите. Като пожелаеш добро на другите, ти печелиш. Ако ти си недоволен и изпращаш такива мисли, тогава ти ще привлечеш към себе си всички недоволства в света. И п :е ще те превърнат в каша, ти ще ходиш в кал.

Ако обичате някого, то вашата любов ще се върне върху вас. Ако мразите някого, то вашата омраза ще се върне върху вас. Никой не може да се избави от това. Защо трябва да обичате? За да се върне любовта върху вас и тогава ще бъдете щастливи. Защо не трябва да мразиш? Защото, като се върне тази омраза към тебе, ти ще бъдеш нещастен. Ние сами създаваме своето щастие и нещастие. Кой е прокопсал, като е мразил? - Никой. Ти ще изпратиш една добра мисъл към Бога и тя ще се върне към тебе. Вие всички страдате по единствената причина, че всеки ден изпращате нещо, което се връща назад и ви причинява страдание.

Вашата мисъл може да ползува другите хора. Но в края на краищата ще ползува вас. Дръжте тази идея.

Като вложите в себе си някоя отрицателна мисъл, вие разваляте своето щастие.

Всяка лоша мисъл или чувство, като се остави в човешкия ум, ще експлодира, и като експлодира, ще ти причини вреда. Бомбичката, ако избухне, ще ти причини вреда. Изкарай я и я тури далеч. С лошите мисли се тровят днес хората - и себе си, и другите.

Ние с нашите отрицателни мисли образуваме облаци, които скриват от нас Божественото съзнание.

Сегашните хора не могат да влязат в духовния свят, защото, ако влязат, ще се образуват дисонанси. Техните лоши мисли имат лошо ухание. Хубавите мисли, чувства и постижения имат хубаво ухание.

Ако искате да развиете вашите дарби, трябва да ги държите в съзнанието си.

Идете при някоя ябълка. Можете да направите който и да е плод по-голям от другите плодове на дървото. Концентрирайте се всяка сутрин, желайте този плод да стане по-голям. И той ще стане може би 1, 1/2 и 2 пъти по- голям от другите плодове. Този опит ще ни даде една самоувереност каква голяма сила има човешката мисъл за творчеството.

В природата има голямо разнообразие: птици, реки, цветя и пр. Всичкото това разнообразие е възпитателно средство на природата, за да ни предизвика да мислим.

Слабите неща могат да станат силни. Една мисъл може да е слаба, но като я повтаряш много пъти, ще се образува мощна сила. Като направиш хиляди добрини и образуваш една сила, едно течение, ще бъдеш силен.

Трябва да се образува една мисловна централа, от която да се изпращат обновителни мисли в света.

Със сърдечен братски поздрав:

Ваш верен Б. Боев


  Писма на Боян Боев -Том 2 - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ