НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Първото възкресение

  Писма на Боян Боев -Том 2 - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

ПЪРВОТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ


Изгрев, 5 май 1955 г.


Любезни брат,

Тук ще ви изложа една екскурзия е Учителя на 8 ноември 1927 г.

Към 8 часа стигнахме на Ел Шадай. След гимнастическите упражнения към 10 часа се събрахме около Учителя. Изпяхме няколко песни. Прочетоха се няколко страници от беседа. След това една сестра прочете от една книжка поетичен откъс. Почна разговор. В разговора Учителя каза:

Ние говорим за любовта, нищо повече. Други се занимават с доброто, злото, жертвата и пр. Който иска да научи доброто, злото, жертвата, женитбата, политиката, нека отиде да се учи в света. А който иска любовта, да дойде при нас. Един скъпоценен камък струва повече, отколкото всички други камъни. Никой няма да постави последните за украшение.

Една душа, в която е пробудено съзнанието, любовта, е скъпоценен камък. Щом имате любов, вие сте скъпоценен камък и някой ангел ще ви тури на ръката си. Любовта свети. Тя издава светлина. Когато човек не свети, той е обикновен камък.

Любовта е извън времето и пространството. Тя не е във времето. Любовта я почувствуваш в един момент. Ти във време и пространство констатираш любовта, но най-славното в любовта е това, което е извън времето и пространството.

Ти имаш тогава съзерцание на цялото Битие. И ти виждаш Бога във всичката Негова пълнота.

Любовта осмисля нещата. Тя ще осмисли живота по всички посоки, ще даде това, което човек желае. Ще даде възможност на душата да се изяви и тя ще се задоволи. Щастието ще бъде един важен израз на любовта. Щастието ще реализира не всичката програма, а само част от програмата, защото всичко не може още да се реализира.

В любовта абсолютно никой не може да те измами. Това е велик закон. Ако кажете, че някой ви е измамил в любовта, това не е вярно.

Ти казваш: „Колко съм нещастен.“ Ти си нещастен в чувството си, но не и в любовта. Тогава ще кажеш: Нещастен съм в своите чувства, а щастлив съм в своята любов. Защо? Защото любовта, която имам, никой не може да ми я вземе. Сега казах нещо много хубаво.

Законът за злото, за доброто, за женитбата, за политическите убеждения, те са учения за света, там се учат. Законът за любовта това е новото учение, това е новият живот. Новият живот почива само върху един принцип.

Любовта ще дойде в света. Ще се въплъти. Тя ще спаси света. После ще се въплъти мъдростта. Ще видите какво нещо е образът на любовта. И като видите любовта, като я погледнете, ще разберете всичко и ще изскочи от вас всичката грозота на живота грях, страдания и пр.

Животът сега започва великото в света. Колко живота са минали безполезно. Градиш рухне, градиш рухне. И най-после се намериш в голямо противоречие. Това, което човек е желал, трябва да се изпълни. То е Божествено. И да се изпълни повече, отколкото е желал. И това ще дойде. И то няма да бъде един фантастичен живот, а най-реален.

Ще казвате тогава: „Едно време бях сляп, сега виждам". Сега ще се насърчавате. То не е само за утешение. Те са работи, хубави работи.

Едно време се казваше: Молете се един друг, за да изцелеете, а в новото учение се казва: Любете се един друг, за да живеете. Ще бъде то.

Защото в тази трета епоха, в епохата на третия Адам, само най-напредналите души ще се събудят най-напред. Това го наричат първо възкресение.

Това са избраните души, които ще станат подтик. Защото ще има хора, които след хиляди години и те ще се повдигнат. А други ще има да останат с векове още. С векове трябва да се работи, за да се преобразува съзнанието им. Ние говорим за напредналите души, които ще реализират Царството Божие на земята. Царството Божие начало има, но край няма.

Когато дойде пролетта, слънцето се премества, топлината се повишава, реките се повишават и цветята почват да растат. Ha всякъде става промяна. И в човека става промяна.

Благата на хората са в Божиите ръце. Ще работите разумно. Не по буквата на закона трябва да се ръководи човек, а по духа на нещата.

Стана време за обяд. Разговорът се прекъсна. Всички седнахме на полянката и образувахме традиционното колело. Гледката беше величествена. Всички бяха в един ум, в едно сърце, една душа. Една вътрешна връзка ни обединяваше в едно цяло.

Към 2 часа следобед се събрахме около Учителя. Той каза:

Когато някоя оса попадне в меда, намазват й се крилата с мед и след това тя си облизва крилата и краката, вижда, че нещо чуждо има върху себе си и иска да се освободи от него. Това, което е обичала, сега е препятствие в живота. Да направим превод. Това показва едно подхлъзване в живота и това, което е изглеждало хубаво, сега причинява големи страдания.

Светът е на изпитания. Изпитанието е общо. Вие сте дошли в течението и вас засягат тия вълни. Трябва да се разбере сегашният живот, понеже е плод на цялото минало. Трябва да се извлече добър урок, за да не се повтори. Вие ще бъдете щастливи, но не веднага. Понеже щастието е едно велико благо, Бог го задържа за най-после. Вие сте вътре в щастието. Може да бъдете щастливи и сега. Може да бъдете нещастни и сега. Злото и доброто се борят, но в края на краищата доброто ще вземе надмощие.

Атлантида е била няколко пъти преустройвана. Според съзнанието на хората се е преустройвала и Земята. Формите на хората са потънали с Атлантида. Благонадеждните са се избавили. Вие бяхте от последните.

Доколкото се пробужда съзнанието на човека, той влиза във връзка с по-напредналите, по-светлите същества. Трябва да се разбира психологичният закон: Страданията, които имате, са приготвени преди хиляди години. Така че животът е израз на миналото. Няма какво да се сърдим.

Всеки човек сам се е вързал кармично. Това въже, с което са те вързали, ти си го направил. Оръжието, което си направил, дал си го на твоите неприятели. Оръжието, с което твоите неприятели те нападат, ти си го приготвил. Сега с добро ще изкупиш своята погрешка.

Когато Петър беше, Йоан мълчеше. Но когато Петър си отиваше, Исус много говореше с Йоана. Той беше носител на Любовта.

Когато водата тече, иска ли разрешение? Когато вятърът духа, иска ли разрешение? Така и ние не искаме разрешение, словото тече. Ако някой иска да го спре, не може.

Една сестра каза: „Искам да знам за Мелхиседек.“

Учителя каза:

Някой път, когато му дойде времето, ще ви разкажа за Мелхиседек в някоя беседа.

Трябва да разберете какви роли сте играли в живота. То е цяла история. Били сте в Египет, в Палестина, в Сирия, в Индия, в Атлантида, в Лемурската раса, като черни. Това е история на далечното минало. Тези връзки между хората не са образувани сега. Не са нови.

Трябва да се отворят очите на човека, за да види как се изкушава. От лявата му страна виждаш тъмни същества, а от дясната светли. Тъмните му говорят: Това ще ми дадеш, онова ще ми дадеш. Борба е това. Ти решиш нещо, и те създават спънка. Ако разсъдъкът на човека е силен, да се води по ума си. Ако пък разсъдъкът е слаб, а интуицията е силна и сатурновата линия добре развита, тогава да се води по интуицията, а на някои по разсъдъка. Но има и Божи промисъл, има и други заинтересувани, не сме само ние. Има висши същества заинтересувани и те работят. Това е в техен интерес. Другото е загубена работа. Някой път виждаш цял сноп светли духове се явяват и дойде цяла тълпа черни духове и засенчват. След това друга вълна светли духове идва на помощ. Казано е: „Борба непрестанна е тоз наш живот. “ Не е лесна работата. В края на краищата доброто ще възтържествува. Победата е на негова страна.

За да действува законът на ополенса на изобилието човек трябва да е наближил ликвидирането на своята карма.

Силни бъдете. Няма да бъдете страхливи. Човек става силен, когато впрегне страха на работа. Като служиш на Бога, ти си силен. Не може да се повтори това, което сте минали. Във време на богомилите вие сте били доста горени, пържени, стъргани.

Вие носите страха от миналото, но вече няма да бъдете горени. Говорете, не бойте се.

За да се очисти любовта, трябва да се очисти от всички онези еротични понятия. Светът е пълен с нечисти образи. Който люби, не губи. А който не люби, дваж губи.

Във всеки момент трябва да знаете две неща: дали вашата воля изпълнявате или волята Божия. Ако сте готови да служите на Бога, Той може да трансформира живота ви. Най-нечистия живот ще го трансформира моментално и ще приличате на скъпоценен камък. Иначе ще падате, ще ставате и ще ви убеждават, че опитност трябва. Любовта е закон, който действува без закон.

Днес се говори в „Еремия“ за Моава, че си стрижели брадите и били с плешиви глави, говори се за днешната епоха. Нали днес си стрижат брадите и на много хора главите са плешиви. Значи това, което се говори в тези глави на „Еремия“, се отнася за днешната епоха. Също така, дето се казва на друго място, че Бог е излял Духа Си върху тези, които си стрижат брадите, се отнася за днешната епоха.

Значи днешната материалистична епоха ще се замести с друга епоха - духовна, в която Бог ще се прояви.

Със сърдечен братски поздрав:

Ваш верен Б. Боев


  Писма на Боян Боев -Том 2 - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ