НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Исторически мистификации около богомилството

  12 беседи астрологични беседи с Николай Дойнов 1993г. - Николай Дойнов (1904 - 1997)
Алтернативен линк

ИСТОРИЧЕСКИ МИСТИФИКАЦИИ ОКОЛО БОГОМИЛСТВОТО


Не е тайна, че народ, който при всяка нова власт преписва и преправя историята си, никога не може да съхрани истинската си родова памет. Но живите въглени на истината все остават някъде да тлеят, пазени от грижовни ръце.

И днес, ако отворите учебниците по история, ще прочетете, че богомилството е ерес, появила се по българските земи някъде около X век. Неин основател бил простият човек от народа - поп Богомил. Богомилите били фанатици, които без страх се качвали на кладите, но не се отказвали от идеите си. Били противници на църквата и държавата, подкопали основите й и какви ли още не лъжи. Техният последовател Иван Рилски също бил обикновен монах, роден в някакво село Скрина. И всички тези лъжи битуват в съзнанието на повечето българи до ден днешен. Явно много ще да са били опасни идеите на богомилите за официалната църква, след като и днес всички писмени паметници, свързани с тях, все още най-строго се охраняват в хранилищата на Ватикана и остров Малта...

Знаеш ли каква е истината? Истинският идеолог на богомилството не е онзи обикновен поп, а синът на цар Симеон - Боян Мага. Но да започнем отначалото. По време на учението си в Магнаурската школа синът на Борис I - Симеон, се залюбил със византийската принцеса. Мислел да се ожени за нея, но баща му поверил престола на другия син, Владимир. Симеон преценил, че това го лишава от възможността да поиска ръката на любимата си и се оженил за дъщерята на куманския цар, който по това време дошъл при Борис по държавни дела. От този брак Симеон имал двама сина - Иван (Рилски) и Михаил. Но когато по-късно Борис I сваля от престола Владимир и възкачва на него Симеон, преградите между него и византийската принцеса вече отпадат и скоро тя му става жена. От този втори брак се раждат още двама сина - Боян (Мага) и Петър.

Царският син Боян следвал школите в Багдад и Цариград, изучавал окултни науки във Вавилон и Египет и понеже имал благороден и остър ум, изучил всички философски учения, усвоил много тайни и лечителски методи. Огромните му познания и личният му опит като представител на висшите кръгове му позволили да осъзнае колко бързо истинското христово учение било изкривено и приспособено към нуждите на управници и духовници, а самият Христос от вестител на любовта и свободната човешка воля бил превърнат в средство за сплашване и подтискане, за опазване властта на владетелите и техните първи помощници - духовенството.

Когато се върнал в България, Боян излекувал от тежка болест дъщерята на поп Богомил, а той в знак на признателност и преклонение започнал да проповядва идеите му сред народа. Странният царски син имал много противници в двора на баща си - войнствените боляри го мразели, защото уговарял баща си да не воюва, страхували се от него заради тайните му знания и умения. Решили да го убият, но един близък на Боян слуга го предупредил и още на следващата утрин по тъмно той се измъкнал от двореца. Отишъл в Русия, където продължил да проповядва и лекува.

Един от най-верните последователи на Боян Мага бил брат му - Иван (Рилски). Той приел учението му с голяма искреност, напуснал двореца и със съдействието на други богати съмишленици построил Великата рилска обител, превърнал я в духовен център на чистото Христово учение. Брат му Петър, който вече се бил качил на българския престол, получил инструкции от Цариград да вземе остри мерки срещу разпространението на богомилството. Започнали се страшни гонения, лумнали клади. Петър искал да се срещне с Иван Рилски и да го убеди да се откаже от идеите си, но Иван въобще не го приел и продължил делото си докрай. Самият патриарх на Симеонова България - Стефан, станал богомилски епископ. Цял един народ се устремил към съвършенството в планетарен аспект.

От България това учение плъзнало из цяла Европа и хвърлило в ужас царе, папи, патриарси. За това може да се говори много, защото всичко, което е писано досега за богомилите, е лъжа. По-точно продължава да се тиражира лъжата, а истината се крие под девет ключа в хранилищата. Но тя е жива и все един ден ще излезе - чиста и блестяща - пред очите на всички...


  12 беседи астрологични беседи с Николай Дойнов 1993г. - Николай Дойнов (1904 - 1997)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ