НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ЧЕТВЪРТАТА МАКСИМА НА СВОБОДАТА

  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
Алтернативен линк

ЧЕТВЪРТАТА МАКСИМА НА СВОБОДАТА


Злото разкрива греховете па хората, а Доброто ги изправя.


Тази максима хвърля светлина върху трите предишни и се явява като тяхно следствие. Това са велики алхимични процеси в живота. Тези процеси се редуват в духовно-културната история на човечеството, както денят и нощта се редуват на нашата планета.

За да изясним правилно тази философско-мистична идея, която се съдържа в Четвъртата максима на Свободата, ще се постараем да конкретизираме проявлението в живота на тези две могъщи космични сили - Доброто и Злото.


Фигуративно изразено с елементарни представи: Злото държи камшика на възмездието, то извършва тези санкции според Закона на Правдата, Закона на причини и последствия. Злото има отношение към формите на нещата и явленията, докато Доброто изгражда тяхното съдържание - то има за обект съзнанието.


Злото е свързано с деструктивните процеси в природата. То разрушава остарелите форми, които не отговарят на новите изисквания на живота. Злото разорава и наторява почвата чрез отпадъците от живота, а Доброто посажда плодородни семена на нови идеи.


Четвъртата максима на Свободата е много важна. Тя е свързана със Закона на Правдата, Закона за Възмездието в историята. Това може да се констатира много ясно днес във всички обществени, народни и международни отношения.


Всички конфликти на международна почва, всички борби в социалния, в семейния, в личния живот, са подчинени на Закона за Причини и Последствия. Всички отклонения и престъпления, извършени в историята на народите, ще бъдат разкрити и справедливо осъдени. Това са неумолими закони, които никой не може да игнорира или да спре по някакъв начин тяхното изпълнение. В природата няма


явление или събитие, което да не се хроникира и да не получи съответната санкция. Страниците на историята потвърждават тези думи на Учителя - изразителя на Вечната Мъдрост:


„Почнат ли да ограничават човешката мисъл;

Почнат ли да ограничават човешките чувства;

Почнат ли да ограничават човешките действия,

в света идва нещо страшно.

И хубавото, великото в Космичното Начало е това,

че То не казва на човешките същества:

„Ти направи това! Ти направи онова!"

Космичното Начало е дало на хората свобода,

всеки да извършва това, което е вложено у него,

това, което той смята за добро."


При това положение, ако човек със своите действия наруши тази свобода, той влиза в неумолимите отношения на причини и последствия. Същото се отнася и за действията на народите. Затова Учителят казва:


„ ...всички тези икономически пертурбации, глад и болести

са резултат на извратени закони на държавите в света.

Колкото повече закони има в една държава,

толкова на по-ниско стъпало в своето развитие стои тя;

колкото по-малко закони има една държава,

толкова тя е по-добре."


Ето защо ние смятаме, че всички икономически и политически кризи, които ни връхлитат, са резултат от действия, противни на Космичния Закон.


Трябва да отбележим, че колкото законите в държави със суверенна власт са по-деспотични, толкова по-силно хората се стремят да ги престъпват чрез разрастване на лошите си инстинкти.


Публикувано изображение



  Освобождение чрез космично съзнание - Методи Константинов (1902-1979)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ