НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

"Моята голяма радост е да работя безспирно..."

  Брой 1-2 -1996г. - Списание 'Сила и Живот' 1992- 1996г.
Алтернативен линк

"МОЯТА ГОЛЯМА РАДОСТ Е ДА РАБОТЯ БЕЗСПИРНО..."



Георги Куртев в своя Храм за работа, 1996

Публикувано изображение


Редове от писмата на художника



ЗА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЕДИН НОВ СВЯТ Е НЕОБХОДИМО

ДА СЕ ОСЪЩЕСТВЯТ ОСНОВНИ ПРОМЕНИ,

КОИТО ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ ОТ СЪРЦЕТО.

ГЕОРГИ КУРТЕВ



29 април 1992

Избрал съм пътя към вечното усъвършенстване! Още преди да бях чел духовни книги аз вътрешно се стремях към работа изработена с най-голяма вещина. След като се запознах със Словото разбрах, че по-рано съм работил в същото направление.

Моята работилница за Новата Ера съм нарекъл „Моят храм за работа.“ Истина е, че за мене е храм, където реализирам копнежи на душата ми.

27 юни 1992

Творбите ми илюстрират Новото учение.Те действат направо. Образът, който остава в паметта, е мощен, още повече, че е свързан със Словото.

26 юли 1992

Тези образни творби се врязват дълбоко в паметта и вършат своята добра работа.

21 септември 1992

Когато човек е потопен в Учението, вдъхновението идва понякога внезапно. За моето езотерично изкуство мога да добавя още нещо: главно не се приема. Тези, които са художници модернисти го отхвърлят.

24 декември 1992

Последната творба е „Знамето на новото човечество“. Една ръка носи бялото знаме на мира, а върху него е едно позлатено сърце обиколено от пламъците на великата Любов. Вижда се в планината едно поточе, което слиза от нея. То е символ на живота.

22 януари 1993

Последната ми творба е с електрическо моторче. Трите основни светлини: жълто,червено и синьо във въртящо състояние. Работил съм по нея около 100 часа!

16 април 1993

В Уводните думи към Седмата ми изложба съм изразил моето революционно разбиране за живота и изкуството.Това научих от Учителя си и го предавам на духовно събудените.

20 октомври 1993

Продължавам да работя. Изработих две нови творби, движещи, с електрическо моторче. .

14 ноември 1993

Вече излиза петата ми движеща се творба: „Слънцето се върти около зодиакалните съзвездия за около 26000 години. Върху позлатения диск на слънцето е поставен лотосът на слънцето - син цвят от 6 листа и около него е слънчевият огън. Всички знаци са представени около слънцето с фигурки от алпака върху виолетов фон. Досега съм работил 73 часа.

27 ноември 1993

За движещите творби:

Първата творба е посветена на Новата ера. Средната част се движи наляво и надясно. В средната част се вижда символът на Новата Ера и под него се чете: "Новата Ера изисква нови хора". Първо се чете текста: "внеси в себе си следните качества: любов, мъдрост,истина,правда, добродетел, добрина, радост, свобода, красота, творчество". Следващият текст е: "Изхвърли от себе си следните: омраза, невежество,лъжа,неправда, порок, зло, тъга, насилие, грозота, разрушение." всичко в тази творба е основано върху Новото Учение.

Втората движеща творба е посветена на противоположните състояния. Първо се чете: "Не се плаши.Трябва да познаваш противоположните състояния - качване и слизане, успехи неуспех, реалност и илюзия, мир и война, светлина и тъмнина, удоволствие и болка, богатство и бедност Ще се събудиш и ще намериш пътя, който води към Бога. "Тази творба ми струва около 160 ч. напрежение. Движи се във вертикална посока. Когато слиза плаката се открива гълъбът, символ на Духа. След този изпит идва облекчение от Горе. Слънцето обикаля дванадесетте зодиакални съзвездия: в средата е слънчевият диск с лотоса му, 12 сини листа. Дискът се върти бавно.

Имам и друга въртяща творба. Това са трите основни цвята: като се въртят се образуват още цветове: портокалов, лилав, зелен. Значи, при движението се смесват цветовете.

19 декември 1993

Най-важното е да се работи с любов. И да се работи, като че ли ни диктува душата, или сме посветили работата си на Бога. Тъй като Бог всичко знае и прониква във всичко, от Него не може да се скрие нищо! Затова съм се старал каквото правя да се завърши с най-голяма чистота, точност и идеализъм. Избрал съм пътя на вечното и безкрайно усъвършенстване.

3 януари 1994

Когато питам вътрешния глас, какво да правя, винаги ми се отговаря: „Продължавай в същата посока, усили вярата си и вярвай, че ще можеш да реализираш най-съкровеното, което имаш в душата си“. И понякога ми се казва още: „Не чакай да те разберат!“



Публикувано изображение

Георги Куртев „Символ на твърда воля“



3 март 1994

Искам да споделя някои мои съкровени опитности:

Преди две години реализирах творбата „вземи тази свещ, запали я, преди да преминеш тъмната зона в живота си“. Едва миналата година прочетох, че това са думи на Учителя.

Преди повече от една година изработих „Символ на твърда воля“. Една ръка (моята) стиска камък и изкарва пламъци и няколко капки вода. Сега чета от Учителя: „воля означава да стиснеш един камък, да изкараш огън и вода от него.

„Трите свещи“ сереализираха отдавна, но едва преди 2 години четох беседата, която е посветена на това.

Миналата година реализирах творбата „Знамето на новото човечество“ Тези дни прочетох отУчителя: „време е да се развее бялото знаме на мира.“

Тези неща ме карат да мисля така: Това не е никакво съвпадение. Това е вдъхновено от Учителя. Много съм благодарен за това.

Моите творби са до 65 см. в диаметър и тежат 3 кг. За тази техника "цизелиране", те са от максимален размер. Ако искам да премина до 1 м, имам нужда от нова инсталация и от чужда физическа помощ. Най-голямата работа от този род е 55 см - единствена, която видяхв Стокхолмския музей - щит на един италиански принц с военен мотив.

Моите творби нямат стойност, понеже за това изкуство не се пише и не желаят да пишат. То не е интересно според тях. Във всички музеи в Прага не съм видял нито една творба като моите. Моята техника, цизелирането, като че ли идва от древния Египет, но е модернизирано. Това, което правя, иде отдалече. Не може да се отрече, че е инспирирано. Вижда се в новите творби как е проникнало Словото. Казах на едни туристи: Ако сега не приемате това, един ден ще го приемете! Интересно е да се види изражението на лицата на хората, когато натиснат бутона на мотора. Изненадата е голяма!



Публикувано изображение
Георги Куртев
Детайл от движещата творба " Пътя към Новия живот"




19 април 1994

Аз завършвам моята най-трудна творба - движеща се с моторче. В 6 надписа е написано с най-голяма яснота - синтезирано, сбито, онова, което Учителят е говорил във връзка с мира на земята. Още по-конкретно - Тази творба е Словото за Мира в три измерения. Аз сам не зная как можах да стигна края. До днес съм работил 180 часа. Всеки надпис минава пред очите за 20 секунди и по този начин може да се чете. Когато го завърша ще съм му отделил над 210 часа работа. Мисля, че моята работа да предам в 3 измерения част от Словото, вече е изпълнена.

29 април 1994

Аз завърших шестата си творба. 230 часа умствена и физическа дейност по 10 часа на ден и вечер в леглото. Тази творба е най- хубавата, с 6 въртящи платформи. Всяка платформа се върти за 20 секунди, достатъчно да се чете. В 120 думи - изрязани на ръка, е казано всичко по отношение на Мира, който някои желаят.

31 май 1994

Започнах друга творба, посветена на Новия Живот - въртяща. Досега съм работил 140 часа, а ми остават поне още 50-60 часа.

14 юни 1994

Завърших творбата върху Новия Живот и веднага ме инспирираха за друга. Не отложих, а я реализирах за 230 часа работа. Посветена е на Пътя към Новия хивот. Учението е предадено точно, в красив вид и трябва да даде резултат!

Посветих първата творба на  чителя, а втората на Бога и на Светлите братя, които ми помагаха във всеки момент. Без тях нямаше да се свърши тази Борба. Беше много, много трудна работа. Механика с голяма точност и изпълнение с двете ръце. Също се движи с моторче. Едно обръщане за 3 и половина минути. Четат се 6 текста - кой е пътя, който води към новия живот - по Учителя. От реализирането й се чувствам извънредно доволен. Това е висше удоволствие. Ще се чувствам уморен умствено от усилието, което направих за да конкретизирам идеята и да достигна успешния край бързо.

16 юли 1994

Снобите творби виждаме, че "инжекциите", които прилагам тук, дават известен резултат. Имам една нова идея в главата си. Тема: „Твоята съдба е тежка. Защо?“ въртяща творба с 6 въпроса.

21 юли 1994

Двете последни творби, реализирах само за 450 часа.вижда се, че Словото е предадено. Тази форма на предаване е директна, не е като чрез книга, която изисква часове и дни да се прочете. Който ги гледа се замисля. Нещо ще работи в душата му.

24 септември 1994

Работя по творбата: “Казваш, че съдбата ти е тежка“. След 6 часа работа постигнах с успех проекта си. Липсват 150 думи, които се изрязват ръчно. Моето страдание е от невъзможността да предам на околните прекрасната опитност, събрана през тези 60 години и вдъхновена от Новото Учение. В същото положение се намират всички Учители и духовни братя, защото средата не отговаря на Новото. Винаги е било така.

15 октомври 1994

Новото е, че след като съм си блъскал главата 260 часа, творбата е завършена с успех. Виждам, че от много работа, ми се е втвърдила дясната ръка. А имах много красив почерк...Моята последна творба е инспирирана и е много строга, но е Истината!

25 октомври 1994

Този механизъм, който задвижва творбите ми, аз съм го изработил, включително зъбчатите колела. Показал съм новата творба на 6 души. Казват, че това е Истината. Повече коментарии няма. И ако това не може да даде тласък, кой може да го даде? Но ще работим, нещо ще остане за новото поколение. Искам да го предам, незащото се страхувам от Бога. Предавам го защото чувствам в душата си, че трябва да го предам. Не съм задължен, чувствам се свободен. Правя го от любов към ближния, който е в тежко положение. Резултатът е оскъден, но това не е моя вина.



Публикувано изображение
Механизъм на движещите творби, изработен от художника



9 септември 1994

Работя творбата върху съдбата. Спря ме липсата на един инструмент, който ми обещаха, че ще бъде при мен за 10 дена, а вече минаха 60 дена! Тук е така! Остава ми да изрежа на ръка 150 думи и да започна да сглобявам. Трудна и прецизна работа. Успехът от новите творби е незадоволителен. Тези творби са от по-висок ниво, за което тази среда не е подготвена. Това е „мъчно смилаема храна“.

4 януари 1995

Доста се уморих умствено от последните две творби. Голяма част е работа с въображението, за да се реализира всичко без да се хвърлят материали и без да се правят опити. Ако е добре мислено и ако ръцете знаят да работят - всичко излиза добре. И излезе добре - с един дъх до края. Това за мене е голяма победа. Ще си замина от тоя свят с добър капитал в душата.

24 януари 1995

Мисля за друга творба. Тази творба ще се нарича „Как се излиза от тъмнината за да влезеш в света на светлината". Още е в главата ми - търся текста.

Предлагат ми да представя една колекция от мои творби по случай годишнината на един поет. Ще използвам случая да предтавя за първи път нещо за публиката събрана отблизо и далеч. Това ще е на 4 февруари.

1 февруари 1995

В тази среда също може да се научи нещо. Моля се не да ми отнемат страданието, а да ми се даде сила и издържливост, за да използвам добре страданието и да извлека максимална поука. За съдбата на моето творчество оставям да разполагат Белите Братя.

7 септември 1995

Ние сме работниците от последното време. Нашата работа е нужна за да се смекчи напрежението, в което хората живеят. Казва се, че след бурята цветята се отварят. Въпреки всичко животът е красив! В служението се намира смисъла. За всичко това бяхме уведомени! Работете с идеализъм! Пушекът от цигарите не може да закрие слънцето! Бъдете здрави и бодри! Небето ще прати енергии за работа!

18 септември 1995

Аз съм извършил огромна работа, за да се даде импулс на братята от Братството, за да работят с идеализъм!

Учителят казва, че не трябва да сме еднакви и да мислим като всички. Трябва да имаме нещо особено, нещо ново, нещо различно, за да поддържаме Божественото разнообразие. За мене това е нещо прекрасно. От малък съм го практикувал. Ако неживея в разнообразието, бих желал да си замина по-скоро от света. Да прави човек каквото прави света, да върби по модата и по това, което казват всички, за мене този човек живее мъртъв!

31 декември 1995

Положението не се подобрява. За Коледа и преди новата година продадох само толкова, че да си купя 6 кг хляб. Като нямам работа в работилницата превеждам от беседите всеки ден. Аз съм идеалист и предавам Словото безплатно, тъй както ми го даде Учителят.

26 януари 1996

Аз работя - как работя само аз си зная! Учителят казва: „Най-хубавото, което Бог ни е дал, е Работата!Моят живот, моята голяма радост е да работя безспирно! Това ми дава импулс за живот.


  Брой 1-2 -1996г. - Списание 'Сила и Живот' 1992- 1996г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ