НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ ПОРЯДЪК - ИЗВОРСКИ

  Съдържание на брой 1 и 2 - 'Житно зърно' - година XVIII - 1944 г.
Алтернативен линк

И. А. Изворски


БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ ПОРЯДЪК


Естественият стремеж, вроден у всички правилно мислещи и чувствуващи човеци, е всякога да бъдат здрави, красиви, дълголетни, даровити и добродетелни. Защото само при постижението на казаните идеални условия е възможен хармоничен и щастлив живот. А постижението на тия условия може да стане само при Божествения порядък, защото той почива върху вечните принципи на любовта, мъдростта и истината, които управляват всичките сили и закони в природата и живота на човека.

Съществуването на Божествения порядък и приложението на неговите принципи и закони в живота на людете е изявено и изяснено в учението на Христа и на всички други велики Учители на човечеството. Основно положение при тоя порядък е, че силните, разумните и богатите човеци и народи трябва да станат слуги на Бога и да помагат на слабите, невежите и бедните люде и народи, докато и те станат силни, разумни и богати. Приложението на тоя идеален ред се вежда най-добре в живота на образцовите семейства. Там и майката, и бащата са силните, които стават слуги на децата си, правят всякакви жертви за тях в продължение на много години, докато слабите същества станат силни, разумни и богати като родителите си.

Доколкото личностите, семействата и народите са се стремили да устроят своя живот съобразно законите на Божествения порядък, дотолкова те са успявали да напреднат в културно отношение, да осъществят своите идеали, да постигнат благоденствие и щастие. Когато принципите на Висшия порядък станат ръководни начала в живота на всички хора и народи, едва тогава ще настане общочовешката хармония, общочовешкото щастие. Тогава всичко, което съществува в природата, ще служи само за придобиване на блага за човечеството, и последното ще знае да работи разумно с тях.

Людете, които са отричали съществуването на Божествения порядък, са измислили разни човешки порядъци, които почти всякога са прилагани и поддържани със средствата на насилието и лъжата. А лъжата и насилието са майка и баща на всички видове пороци и престъпления. Затова онези лица и народи, които най-много си служат с лъжата и насилието в разните им форми, стават носители на пороци, нещастия и разрушения и отиват бързо към израждане и изчезване. Така може да се обясни пропадането ни множество древни народи и големи империи.

Когато Христос е казал: „Блажени кротките, защото те ще наследят земята". Той не е имал намерение само да утеши слабите, подтиснатите и онеправданите люде в човешкия род, а е изявил един закон на Божествения порядък. Кротките човеци се стремят да живеят съобразно принципите и законите на Божествения порядък, поради което те раждат по-здраво, по-дълголетно, по-красиво и добродетелно поколение. И затова те ще наследят земята.


  Съдържание на брой 1 и 2 - 'Житно зърно' - година XVIII - 1944 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ