НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

21. Силният и слабият

Ангел Вълков ТОМ 7
Алтернативен линк

21. СИЛНИЯТ И СЛАБИЯТ



По онова време аз се бях сдружил с Тодора, която имаше мъж на име Тодор с четири деца. На Изгрева беше станала голяма олелия и разправия между двамата Тодоровци: съпругът бе Тодор и съпругата бе Тодора. Аз също бях замесен, защото бях третия. Бяхме упреквани от всички на Изгрева, дори искаха да ни изгонят от Изгрева, но Учителят разреши по друг начин въпроса. А как го разреши, това ще видите по-късно. А сега за друго е разказа ми.


Имаше един виден брат, който заемаше голяма длъжност в София и идваше на Изгрева и пристигна на Рила. Още с пристигането си, беше надвечер, викна ме при себе си, при езерото и започна да ме обвинява. Но преди това обърна си ревера на палтото и ми показа една фашистка значка. Тогава имаше фашистки организации, които искаха да сложат в България ред и порядък, какъвто фашистите са направили в Германия. Казва ми: „Гледай тука значката и внимавай в нея. Утре аз слизам в София и ти ще дойдеш с мене и оттам ще си отидеш на село и никакво връщане в София. Там ти е мястото, а не тука на Изгрева, да дружиш с Тодора, да разбиваш чуждо семейство и да създаваш неприятности на Братството и Учителя“. Аз си замълчах и това с никого не споделих.


Сутринта всички отиваме на Молитвения връх, а там беше и оня с фашисткия знак на ревера. След изгрева на слънцето Учителят започна беседата си. След като поговори известно врем, той изведнъж промени тона си и темата и каза: „Някой от тук в града на службата си гащите му треперят от началниците му, а тука като дойде намерил един слаб брат и го гази, та иска да го смаже“. Учителят замълча и се вторачи към онзи, дето имаше специална значка под ревера. Братът разбра, че това е изказване за него и след като слезнахме в лагера той изведнъж изчезна и не го видях кога се измъкнал и запрашил за София. По такъв начин Учителят ме защити без да съм отнесъл въпроса до Него. Той го разреши по свой начин, както Той умееше и знаеше. Той ме защити тук на Рила, но как се разреши този въпрос с мен и Тодора на Изгрева, това ще научите по-нататък. Ние бяхме изпитание за всички.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ