НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

291. Какво трябва да притежава ученика в Школата на Учителя Дънов

IV. През очите на Христов. Посвещение ТОМ 33
Алтернативен линк

291. КАКВО ТРЯБВА ДА ПРИТЕЖАВА УЧЕНИКА

В ШКОЛАТА НА УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ


- Тук, на този студ и вятър, нямаме време да си губим времето с такива обикновености - каза Благовест и изгледа Андрей обвинително, и запита Христов: - Какво ще кажете за Кришна Мурти?

- Ани Безант обяви Кришна Мурти за Миров Учител.*
[*3а теософите и Кришна Мурти - виж „Изгревът”, т. 1. 2. изд. 2011, с. 318-331.].

Заедно с нея, го обявиха за такъв и всички теософи. Но аз му писах две писма, в които му казах, че той не е Мировия Учител, че Мировият Учител е в България - ако обича да дойде да се запознае с Него. И само след няколко години, на един конгрес на теософите, Кришна Мурти публично се отказа от своето учителствуване, защото се почувства слаб да понесе голямата тежест и отговорност...

Както виждаш едни те пращат при теософите, други при антропософите - Щайнер, трети при Кришна Мурти, четвърти при йогите на Хималайте... Аз пък те пращам при Учителя.

- Не, аз познавам господин Дънов повече от десет години.

- Това, което си познавал, не е било Учителя! Ти от днес започваш да виждаш Учителя! В този момент Учителя е, Който носи новото в света.

- Вие на всичко намирате възражения и се промъквате през места, през които никой не предполага.

- На това ме научи Учителя. Ти ме питаш дали си окултист, след като си прочел всичко по-съществено от тази област. Ти категорично ти казвам - не си окултист!

- А тези от редакцията на „Житно зърно”?

- Аз вече ти казах, ще ти добавя и това - трябва да си владееш органите, да владееш мислите си, чувствата си, да си придобил знания получени не по петях сетива, и да владееш силите на природата.

- Какво значи това?

- Да си здрав, по-здрав от обикновените хора, да си ясновидец, телепат, кабалист, силен сензитив, лечител с магнетизиране и молитва, да имаш развито шесто чувство и верна интуиция...

- На Изгрева от учениците на господин Дънов, колко души има, които отговарят на тези условия?

- Това ти ще провериш.

- Тогава според Вас всички ученици, които живеят на Изгрева и редовно слушат беседите и лекциите на господин Дънов, не са окултисти?

- Те всички в една или друга област на официалната наука владеят я добре, те имат и окултни познания кой какво е казал за феноменалните явления и някой особени прояви на хората. Върху тях правят ред умозаключения, изследват тези явления, но въпроса е какво могат те лично да направят. Те са още оглашени в окултизма, те се подготвят за другия живот да се проявят, защото което сега силно желаем и мислим, в идните животи ще имаме условия да го постигнем.

Това да не ти се вижда чудно - така беше и с Христа и Неговите ученици. Докато бяха с Христа, те не Го разбираха. Не само това - ходеха с Него, слушаха Го, но не Му вярваха. Затова един от тях се отказа три пъти - Петър, другия не повярва - Тома, третия пък го предаде - Юда.

Едва след 2 000 години, когато тези, над които Христос работи се преродиха и заработиха, създадоха мощната вълна на Християнството.* [*Виж „Изгревът”, т. 11, с. 448- на събора в Търново в 1910 г. Учителят Дънов Се обръща към присъствуващите - виж на с. 446 и казва, че те всички са били ония, които по времето на Христа са викали:.,Разпни го!” Те сега се събуждат, за да изправят грешката си от миналото си.]

Да ти стане по-ясно, ще ти дам един пример. Това, което досега си учил и чел е било как се прави баница, какви баници има и как се правят от различните баничари. Сега ти предстои - ти лично да почнеш да правиш баници, най-после и да ядеш баници. Предстои ти да започнеш да подреждаш, после да правиш и собствени изследвания на неизвестното, на световете и най-после и да ядеш - да придобиеш силата и знанието.

Ако знаеш всичко в света и какво са казали нейните представители за вегетарианството, знаеш и за вредата от яденето на месо - ядеш месо, питам те, ти вегетарианец ли си? Разбира се, не! Ще бъдеш зегетарианец, ако не ядеш месо, а може и да не знаеш кой какво е казал за вегетарианството. Можеш да си ясновидец, без да знаеш кой какво е казал за ясновидството.

Силата и моженето е решаващия фактор!

Може цял живот да четеш как са правили хората баници, но това никак няма да те ползва, докато и ти не се опиташ, и не почнеш да правиш баници. Само тогава всичко каквото си прочел ще се осмисли, и когато имаш и плодовете на работата си, ще владееш и силата. Дали си посветен, ти вече знаеш.

- Как, не зная! - възрази с интерес Благовест.

- Много просто, както Учителя казва: „Натовареното магаре с най-красивите и съвършени икони, светия ли е?” Ти си се натоварил като ма_аре с толкова много знания, мъкнеш тези икони насам-нататък, разказваш за тях, искаш да покажеш с това, че си светия - окултист. Това знание не ползва нито тебе, нито когото и да било! Не само това, но то ти е бреме, товар, то те затруднява, защото знанието, което макар да не е материално, то има своя специфична тежест, то тегне и обременява... както тегне на съвестта едно парично задължение, и ако не го впрегнеш на работа, то ще те смаже.

- Как не са се разболели тези братя от „Житно зърно” и живеещите на Изгрева, които несравнено повече знаят от мене - аз ги познавам от десет години?

- Как нищо им няма?! Не ти трябват много знания, разбирания и специално виждане, за да видиш как са се огънали под тежестта на техните знания.

Единият изсъхнал под тежестта на своите огромни знания, и защото държи знанието само за себе си, радва му се както скъперница се радва на златото си, защото той не е поставил в услуга на хората.

- Нали пише, работи в списанието?...

- Трябва работа непосредствена - да отиде сред народа да разнесе това знание, или както се изразява Учителя - да пусне корени в душите на хората, тогава ще се развива нормално.

Другият тъкмо обратното - физически се толкова натоварил, че млад човек е, а едвам ходи!

Третият* пък се продал на една еврейка за няколко милиона лева, и главата му тепърва има да пати, защото ако не се опомни, може да си замине! [*Първият е Георги Радев, вторият е Борис Николов, третият е Георги Томалевски - Северов.]

Те не виждат и не познават Учителя!

Това се вижда при Жорж Радев, който преведе Бо Ин Ра, вместо да направи Учителя достояние на хората.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ