НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

12. ТЯЛОТО - ОБРАЗ НА КОМУНА

ТОМ 22
Алтернативен линк

12. ТЯЛОТО - ОБРАЗ НА КОМУНА





ДВЕ ДУМИ . Беседа от Учителя , държана на 2 юли 1923 r. — В: I младежки събор на учениците от
Всемирното Бяло Братство , 1 -5.VII.1923 г., София . София . 1923. с. 39-41


„После, вие искате да образувате комуни, но се страхувате, че няма средства. Вие може да образувате комуни, а аз ще ви представя един начин за образуване на сигурен фонд. Колко души сте тук? - Около 200 души. Значи, всеки един от вас, не може ли да спести по 300 лв. през годината? - Може. Тъй, 200 души по 300 лв.= 60 000 лв. За една година - 60 000 лв. След това, всеки един от вас може да убеди поне още по трима души, и те да дадат по 300 лв. Тъй щото, вие ще турите в себе си мисълта, че комуните съществуват в света, няма какво да ги уреждаме. Тялото е една комуна , и същият образ на нашето тяло ще го приложим в обществения свят . Няма друг образ за комуна , освен образа , който съществува в тялото . По същия закон, по великия Божествен закон на Любовта, на по-ниско стоящите братя от нас, ние ще дадем по-голяма почест, понеже върху тях ще легне по-голям товар. Върху краката ни няма ли по-голям товар. Но пък затова, вечерно време ще вземем, ще ги поразтрием, ще ги помилваме, ще ги измием, и краката усещат в това една компенсация, едно морално задоволство. Те казват: Заради Любовта ние извършихме една работа на господаря си, но сме благодарни той да ни поизмие и погали."

И ние, хората, ще носим мъчнотиите с благодарност, както краката. Понеже Господ ни погали със своята Любов, ние може да пренесем още хиляди страдания, и ще кажем: „Заради Любовта и светлината, която Господ ни даде, ние ще Му благодарим, и ще работим заради Него."

„Богатите хора може да платят дълговете на своите братя. В природата има един закон за тази компенсация. И, ако вие вярвате в комуните, ще ги устроите, те ще изникнат, като гъби. Но, трябва да знаете, първото нещо: много са дебели стените между хората, понеже човешкият егоизъм е взел връх над всичко. Дебелите стени трябва да изчезнат, да останат много тънки прегради, за да можем свободно да преминаваме, и като дойдеш до твоя съсед, да няма преграда. Ще попиташ:
„Мога ли да прекрача в твоето място по закона на Любовта?" - Можеш."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ