НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(100а) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 9.ХI.1940 г.

ТОМ 20
Алтернативен линк

(100а) Писмо от Любомир Лулчев до цар Борис III от 9.ХI.1940 г.



Ваше Величество,

Единственото нещо, което осмисля човешкия живот, е  любовта. Ние не говорим за обикновената човешка любов, но за онази  любов, която внася идеали в човешката душа, която заставя сърцето да  чувствува правилно, умът да мисли право и волята да действува разумно.

Учителят

В една държава не законите управляват, а хората. Ако управляваха законите, нямаше да има престъпления.

Трупането на нови закони, когато и старите се не  изпълняват (а дори няма и възможност да се знаят - тъй много са  станали!), е погрешен път.

В настоящия си вид и Законът за защита на нацията  е с погрешно становище, на което един ден резултатите ще плащаме всички  - включително и Вие лично. (За какво се отварят тия фронтове вътре в  страната?) По-рано имаше Закон за защита на държавата, сега - на  нацията... Кой и от кого ще защищава нацията? Нацията не е фикция, а  жизненост, която носи сама по себе си своята защита и имунитет като  всеки жив организъм. Нека престанат тия «грижи» на чиновници, поне в тоя  им вид, както са ставали досега, защото ми се струва, че народът  най-после ще изгуби търпение един ден и ще скочи да счупи главите на  «благодетелите» си... ** Във  въпросния закон се дава широко място на еднолични решения, а това е да  се отворят широко вратите на произволи и пр..., което и сега става без  закон... С подобни закони хората нямат бъдеще. Всеки закон да е израз на  известен принцип и да се диктува от необходимост. Никой народ не е имал  толкова закони, колкото еврейският - а [прокопсал] ли е? [... Едно изречение не се чете.]**

Колкото по-малко изключителни закони има в една  държава, толкова по-добре е за нея - и за населението, и за  управляващите я. В нас не закони липсват - имаме такива, за износ даже, -  а изпълнение на законите! Време е да се даде ход, оценка, подкрепа и  насърчение на честните и почетните хора, които не липсват в България.  Тогава и без много закони животът ще върви по-добре, с по-малко корупция  и мизерии. (Ако нея стане това, рискуваме да се задушим всред несгоди и  безредия, създадени от... много закони... и от желаяющи да се  разпореждат и без нужда подражават на чужди държави саморасли «гении»...  )

Вътрешното ни положение и без туй не е много цъфнало, нека пазим да не завърже без време някой неочакван плод!

С почит: Любомир Лулчев

9.XI.1940 г., Изгрева, София

__________________
** Текстът, ограден с **, е добавен от Любомир Лулчев на ръка. (бел. М.И.)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ