НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

22.5. Иван Толев

I. Между истината и легендата. Д-р Стефан Кадиев ТОМ 17
Алтернативен линк

22.5. Иван Толев


Един от враговете на Учителя беше без съмнение „брат" Толев. Той беше „окултист", теософ, издаваше тогава списанието „Ведрина". Той искаше от Учи­теля да препоръча списанието на кръжоците в страната, да записват абонати. Толев не беше доволен от участието на Учителя при тая му търговия. Той пов­дигна въпроса за „членските и доброволни вноски", с което изкара Учителя търгаш и мошеник. Това наложи намесата на съдебните власти, които произ­веждаха дознания, следствия, прокурорски проучвания, които струваха на Учи­теля много нерви, много безпокойства. Естествено, всичко се измете, като че беше пяна, която отпадна безвъзвратно от великото дело на Учителя.


(Но това трябва да се знае и да не се забравя. За Иван Толев вж. „Изгре­вът" том XIII, с. 590-874. За Георги Сотиров вж. „Изгревът" том VI, с. 538-541. - бел. на съставителя Вергилий Кръстев)


Забележка на съставителя Вергилий Кръстев:


А ето мнението на Учителя за българите и защо не защищават Учението на Учителя:


Том: „Сила и Живот" V серия- беседа „Ако пребъдете в мене", с. 435-436:


„Главното сега е да останат тия мисли у вас. Необходимо е истината да се загнезди в сърцата ви. Да любим истината с всичкото си сърце, с всичкия си ум, с всичката си душа и с всичката си сила. Това е първото нещо, което е необходимо за българите, без разлика, от най-големия до най-малкия. Второто нещо: българинът трябва да обича светлината, абсолютната светлина за ума и да я желае с всичката си душа и с всичката си сила. После третото нещо: бъл­гаринът трябва да обича чистотата на сърцето си и да я желае с всичкото си сърце, с всичката си душа, с всичкия си ум и с всичката си сила.


Ако можем да приложим тия три неща в България, вътре в една година ще има една съвършено нова култура - една година българите ще отидат хиля­да години напред. И не само това, но в 10 години черепът на българина ще се измени. И неговото лице няма да бъде като сега, ще придобие много правилен профил, правилен нос, ушите му ще се изменят, цялото му лице ще се измени, цялото му тяло, и европейците ще дойдат да видят новия тип на българина, който само при истината, светлината и чистотата може да има. А при сегашно­то разбиране на българина, ще имаме сегашния тип, за който европейците се произнасят както знаете."


Том: „Сила и Живот" V серия - беседа „Ако пребъдете в мене", с. 432:


„Сега, в тази беседа, аз ни най-малко не искам да се нахвърлям върху свещениците, но казвам една велика истина, че в съвременната еволюция е настанал един период, в който човешките умове и човешките тела ще почнат да се разслабват. Тази неврастения, която съществува в цяла Европа, е едно разслабване на бялата раса. И те трябва да вземат мерки, в какво? Техният егоизъм е станал толкова силен, че разслабва нервната система, всеки един е тъй погълнат с разни материалистични мисли - нашите умове са пълни само с мисли за къщи и пари. В нас няма нищо благородно."



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ