НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. ОДОБРЯВАНЕ

БОЖИСЛАВА ПАНТЕЛЕЕВА КАРАПЕТРОВА ТОМ 13
Алтернативен линк

3. ОДОБРЯВАНЕ


Веднъж Учителят извикал при себе си доста братя и им поставил задача да изградят някакви дървени постройки. Не си спомням точно дали ставаше въпрос за бараки или сайвант, не зная и за какво са ги използвали впоследствие. Уредено било закупуването на материал и строежът започнал. Учителят бил сред тях, дал им план, по който да работят, помагал със съвети и напътствия. Имало и такива братя, които смятали, че са по-вещи от Него в дПантелей Карапетровърводелството и работели според своите виждания. Поради това един, два пъти са наложило да развалят построеното, тъй като се оказало, че не може да послужи за нищо.


По това време Пантелей Карапетров и Иван Илиев били в обтегнати отношения. Скарали се за нещо и не искали да се виждат. При работата по строежа Учителят разпределил братята по двойки. Оказало се, че в една от тях са Иван Илиев и баща ми. Той веднага отишъл при Учителя и Му казал, че с брат Иван не могат да работят заедно, тъй като не се разбират и дори не си говорят. Учителят отговорил леко усмихнат: „Рекох, с брата работете заедно."


Спогледали се Иван Илиев и Пантелей и започнали работа. Отначало всеки се държал така, сякаш другия го няма. Но все трябва да кажеш: „Подай ми пироните" или „Хвани тази дъска, за да я отрежа". И така, без дори да разберат, те започнали да си говорят. На втория, третия ден дори не се сещали за какво е била разправията им и отново били предишните добри приятели.


Този случай ни показва как Учителят се е интересувал от всички свои последователи и е държал да изглади всяка дисхармония.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ