НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

09 - 156. ТОЛСТОЙ ИЛИ УЧИТЕЛЯТ

Пред прага на загадъчното. Случки, сънища, видения, предчувствия. Георги Събев ТОМ 10
Алтернативен линк

156. ТОЛСТОЙ ИЛИ УЧИТЕЛЯТ


Идеите на Лев Николаевич Толстой почнаха да проникват в България още преди Европейската война. Сава Ничев, Христо Досев и Георги Ст. Шопов са пионерите на тези идеи у нас. Издателство „Георги Ст. Шопов" преведе и издаде почти всички Толстоеви книги на български, като по този начин се допринесе за обогатяването на българската книжнина с Толстоевите произведения. Това обстоятелство улесни българския читател, за да може да се запознае с идеите на великия писател Толстой. Ето защо дядо Толстой се радваше на голяма популярност у нас. След Европейската война се образуваха групи от съмишленици на Толстой под името Толстоисти /в село Ясна Поляна край Бургас, край Ямбол и пp./. Същите тия групи по-късно се обединиха в Български Вегетариански съюз, със седалище София.


В град Бургас също имаше значителна група Толстоеви привърженици. Един от тия привърженици бе и брат Георги Казанджиев. След Европейската война идеите на Бялото Братство също почнаха да пускат корени сред българския народ, като макар и бавно, но все повече взеха да се изграждат групи по градове и села, за които ще се спрем по-подробно при друг случай.


Брат Георги Казанджиев следеше вестник „Братство", който отначало бе периодически лист, после двуседмичник в четири малки страници, а няколко години след това се установи като седмичник. На втората страница на „Братство" се печатаха резюмета от неделните беседи, които по това време се държаха от Учителя в София. Тъй като Казанджиев бе прегърнал идеите на дядо Толстой, считаше, че по-велик от дядо Толстой няма на земята. Но след като следял той най-ревностно словото на Учителя, печатано всяка седмица и като го сравнявал с Толстоевото, в неговия ум се зародило съмнение кой е по-велик, Толстой или Учителят. Веднъж той, като четял школните лекции, в една от тях намери отговора на вълнуващия го въпрос. Там се казвало, че Толстой дойде до вратата на окултната школа и там спря. Това за брат Казанджиев било достатъчно. Той вече бе получил отговор на вълнуващия го въпрос, а това му помогнало да се установи и самоопредили към Бялото Братство.


Толстой дойде да подготви съзнанието на човечеството за първото стъпало, първата стъпка за един възходящ път, докато Учителят идва да трасира този път за идните столетия.

Когато четенето се свърже с размишлението, проясняват се идеите и се идва до принципите, които ръководят живота.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ