НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

09 - 155. СТОТЕ ЗЕЛКИ

Пред прага на загадъчното. Случки, сънища, видения, предчувствия. Георги Събев ТОМ 10
Алтернативен линк

155. СТОТЕ ЗЕЛКИ


Било по време на Европейската война. Събрали се съседи един следобед на махала. От дума на дума заговорило се за зимнина, коя какво си е приготвила. Една през друга съседките се хвалели коя повече зимнина си е приготвила. Те съвсем били забравили, че при тях присъства и тяхната бедна съседка, вдовица. „А ти, буле Иванке, какво си приготвила", попитала я една от съседките, без да съобрази, че тя няма мъж, няма доходи. - „Аз - казала тя - още нищо не съм приготвила, макар че вече времето за приготовление мина, но да ще Господ да ми помогне да си купя сто зелки, да напълня кацата и доста ми е. Ще изкараме с моята челяд зимата. Господ на всички помага. Той и мене няма да ме забрави. Господ е добър."


Седянката завършила. Дошло време за приготовление на вечеря и жените доволни, че се поразговорили, си отишли с уговорка някой ден пак да се съберат.


Две от тези жени били наши сестри. Споделили те вечерта коя какво казала, а също и онова, което бедната вдовица казала.


Двамата братя бръкнали в кесиите си. Събрали пари за сто зелки и отиват да ги купят. Купили ги. Закарали ги с една каруца у дома си и посреднощ стават и с чували ги пренасят в двора на бедната жена, без някой да ги види, връщат се и си лягат да спят.


Станала сутринта бедната жена, гледа и не вярва на очите си. Зелки в двора. Сто зелки й се усмихват. Сто зелки, ни повече, ни по-малко, си казала тя, доволна и радостна, ча Бог бе чул молбата й.

„Елате бе, съседи. Вижте сто зелки. Аз вчера продумах на седянката, а то като че Господ бил между нас и чул молбата ми и ето зелето дойде, фасулец си имам. И аз ще посрещна зимата." Разказал: брат Генчо.

Предната сутрин братята бяха прочели в една беседа следния текст и решиха да го приложат: „Някой път вие ще бъдете очи на Бога, друг път уши, а някога ръце и крака на Бога. Бог чрез вас ще помага."

Днес братята бяха станали ръце и крака на Бога, защото те извършиха едно добро дело.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ